Annons

Svenska techscenen fortsätter att dra miljarder

Pär-Jörgen Pärson, investerare och partner på Northzone ser positivt på framtiden.
Pär-Jörgen Pärson, investerare och partner på Northzone ser positivt på framtiden. Foto: Jonas Eng
Onoterade bolag fortsätter att dra in miljarder i investeringar. För det första halvåret 2018 har investeringar värda 6,4 miljarder kronor dokumenterats av Bolagsverket. ”Jag är väldigt positiv”, säger Northzones toppinvesterare Pär-Jörgen Pärson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den svenska techscenen fortsätter att sjuda. Under våren gick Spotify till börsen i New York och har nu ett börsvärde på över 280 miljarder kronor. Även Izettle bytte ägare när betaljätten Paypal lade ett bud på 19 miljarder kronor för bolaget i maj. Men Sveriges techscen är mer än dessa miljardbolag. 

Under det första halvåret 2018 investerades det 6 350 miljoner kronor i onoterade svenska techbolag. Det enligt Di:s databas Nordic Tech List, vars data bygger på inskickade dokument till Bolagsverket. När Di Digital gjorde samma genomgång för första halvåret i fjol uppgick siffran till 4,8 miljarder kronor. Därmed ökar investeringarna i svenska techbolag. 

Det är allmänt känt både i Europa och USA att det är en stark entreprenörsmarknad här

Investeringar ska dokumenteras på Bolagsverket senast sex månader efter att investeringen har gjorts. Därför kommer den totala summan och antalet investeringar för första halvåret 2018 troligen att öka, vilket även hände för 2017.

Under helåret 2017 gjordes investeringar till ett värde av 16,5 miljarder kronor i svenska techbolag. Northzones partner och investerare Pär-Jörgen Pärson tror inte på en avmattning för helåret 2018.

”Det är svårt att se det i ett kort perspektiv men vi ser en fortsatt stark ingång av nya investeringspropåer. Samtidigt är det många investerare som fiskar i våra vatten så vi måsta vara på hugget och bli valda av entreprenörer. Det är allmänt känt både i Europa och USA att det är en stark entreprenörsmarknad här”, säger Pär-Jörgen Pärsson.

Läs även: De är tech-Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer under 40 

Han tror att Spotifys börsnotering och även försäljningen av Izettle kommer att leda till ytterligare möjligheter i Sverige de kommande åren. 

 ”Det här har frigjort en massa kapital, inte bara för investerare utan även för tidigare anställda. Det är en kraftig energiinjektion i entreprenörsekosystemet. Nu finns det många som har fått loss tillräckligt mycket pengar för att kunna sätta igång och hitta nästa idé och rätt folk att jobba. Jag är väldigt optimistisk hur det kommer att bli”, säger Pär-Jörgen Pärson.

Det här har frigjort en massa kapital, inte bara för investerare utan även för tidigare anställda

De miljarder som svenska techbolag har tagit in under första halvan 2018 är uppdelade på 455 investeringar. I genomsnitt blir det 14 Mkr per investering vilket är något högre än för helåret 2017, då den låg på 13 Mkr. 

De sektorer som attraherar mest kapital är fintech, e-hälsa och marknadsplatser. De tre bolagen som har tagit in de största finansieringsrundorna under det senaste halvåret är den digitala vårdcentralen Kry med 541 Mkr, e-handelsplattformen NA-KD med 360 Mkr och batteriprojektet Northvolt med 300 Mkr.

Läs även: Här är techinvesterarnas största satsningar i år 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer