Annons

Stjärnan nobbade Amazon – nu samarbetar han med Google: ”Fantastisk potential”

Emil Eifrém är vd och medgrundare på Neo4J.
Emil Eifrém är vd och medgrundare på Neo4J. Foto: Press.
Grafdatabasbolaget Neo4J, med grundaren Emil Eifrém i spetsen, har just inlett ett långsiktigt samarbete med Google. Men redan 2015 kunde konkurrenten Amazon ha köpt upp hela bolaget: ”Vi tackade nej”, säger han till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska techbolaget Neo4J, som har sitt huvudkontor i Silicon Valley, tecknade i dagarna ett prestigefyllt avtal med techjätten Google. 

Deras grafdatabas, som underlättar hanteringen av stora mängder information, kommer nu att integreras i Googles världsomspännande molntjänst Cloud. Tillsammans med sex andra bolag blir Neo4J den första externa leverantören till plattformen.

”Det är ett otroligt viktigt samarbete för oss, eftersom hela världen flyttar över sina applikationer till molnplattformarna. Trösklarna att börja använda Neo4J:s grafdatabas sänks rejält när vi hamnar sida vid sida med Googles egna tjänster”, säger grundaren och vd:n Emil Eifrém i en exklusiv intervju med Di Digital.

Marknaden för molntjänster har exploderat under de senaste åren. Googles molntjänst Cloud bedömdes 2018 vara den tredje största i världen, efter Amazon och Microsoft, men också den allra mest snabbväxande. Allt fler kundföretag bygger och anpassar sina appar, webbplatser och digitala tjänster ovanpå techjättarnas teknik.

Läs mer: Svenska techbolaget slår sina påsar ihop med Google

Vad innebär samarbetet för er vad gäller nya kunder och framtida intäkter?

”Vi har faktiskt ingen prognos, men det finns en fantastisk potential. Däremot har vi verkligen inte byggt upp företagets överlevnad på det här.”

Det kommer att ta uppemot ett år att genomföra den tekniska integrationen. Men Emil Eifrém hoppas att Neo4J ska vara tillgängligt på Google Cloud före slutet på 2019.

”Det finns alltid en risk att saker går snett längs vägen när startups och storbolag ska arbeta tillsammans. Därför känns det bra att det här är ett djupt strategiskt samarbete utan något slutdatum. Bägge parter gör en långsiktig investering”, säger han.

Får ni någon förskottsbetalning när avtalet nu är signerat? 

”Vi får ingen ersättning direkt. Avtalet innebär att Google tar en provision på de nya kunder som kommer in till Neo4J genom deras kanaler. Vi är väldigt nöjda med villkoren”, säger Emil Eifrém, utan att vilja precisera hur stor Googles andel blir.

Neo4J:s grafdatabas är inspirerad av den mänskliga hjärnan och hur den hanterar information. Den stora vinsten för företagskunderna är att snabbt kunna söka igenom, analysera och koppla samman en stor mängd datakällor för att hitta relevant fakta. Den presenteras sedan på ett begripligt och lättöverskådligt sätt.

Det svenska techbolaget har sedan starten 2007 attraherat över 300 betalande kunder världen över, däribland amerikanska storbolag som Ebay och Walmart. 

Men konkurrensen har på sistone hårdnat betänkligt eftersom globala it-jättar som Amazon, IBM, Microsoft, Oracle och SAP börjat sälja liknande tjänster. 

Av samtliga stora plattformsbolag är det just Google som hittills inte utvecklat en egen grafdatabas. 

”Google Clouds nya vd Thomas Kurian hörde av sig till oss för tre månader sedan, sedan har det gått väldigt fort. Hans strategi är att de ska erbjuda de bästa produkterna, oavsett vem som står bakom dem”, säger Emil Eifrém.

Men det är inte första gången som Neo4J får propåer från de stora it-bolagen. För flera år sedan hörde Amazon av sig och ville köpa hela bolaget, avslöjar Emil Eifrém för Di Digital.

”Allra först kom de till oss, redan 2015, och frågade om Neo4J var till salu. Vi tackade nej.”

”Då bestämde sig Amazon för att bygga en grafdatabas på egen hand, men misslyckades. Till slut förvärvade de ett annat bolag och lanserade i fjol”, säger Emil Eifrém.

Läs mer: Svenska techbolaget tar in 730 miljoner kronor – för att fäkta undan konkurrensen 

I november i fjol tog Neo4J in hela 80 miljoner dollar, motsvarande drygt 730 miljoner kronor, i nytt kapital från bland andra investmentbanken Morgan Stanley. Andra stora ägare i bolaget är riskkapitalbolaget One Peak Partners, svenska Creandum och Hexagon-vd:n Ola Rollén genom sitt bolag Greenbridge.

Pengarna ska räcka fram till en börsnotering i USA, som fortsatt är huvudspåret för Neo4J. Det har tidigare talats om att en notering kan bli aktuell redan år 2020, men enligt grundaren det kan även ske längre fram än så beroende på marknadsläget.

Ne4J är ett av flera svenska techbolag i USA som förlagt sin koncernmoder i Delaware, känt för sina låga skatter och milda företagsreglering. På grund av den begränsade insynen i delstaten är det oklart hur företaget står sig finansiellt. 

Enligt obekräftade uppgifter till Di Digital omsatte Neo4J mellan 25 och 50 miljoner dollar, motsvarande 230 till 460 Mkr, under 2017. Än så länge går bolaget dock med förlust.

Lyssna mer: Emil Eifrém berättar om hela resan med Neo4J från 2007 till 2017 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer