Hoppa till innehållet

Svenska Tracklib hyllas av musikstjärnor

Tracklib har precis lanserats men lockar redan musikstjärnor världen över. På ägarlistan står Assa Abloys tidigare vd och Cint-grundaren Bo Mattsson. ”Vi vill skapa en ny marknad inom musikindustrin”, säger vd:n Pär Almqvist.

Två av Tracklib fem grundare: artisten Eric Amarillo (tv) och vd:n Pär Almqvist. Foto: Press
Två av Tracklib fem grundare: artisten Eric Amarillo (tv) och vd:n Pär Almqvist. Foto: Press

En flora av digitala musikbolag har bildats i Sverige de senaste åren.

Det rör sig både om breda konsumenttjänster som Spotify (NTL) eller Soundcloud (NTL) och om bolag vars produkt vänder sig till företag, som Epidemic Sound (NTL) eller Soundtrack Your Brand (NTL).

Tracklib grundades för fyra år sedan och har precis lanserat sin tjänst. Men redan nu hyllas den av musikkonnässörer som Prince Paul och Questlove, till vardags trummis och producent i The Roots.

Vi skapar en sorts delningsekonomi inom musik

Bolagets USA-ansvarige är Tom Silverman, grundare av det inom hiphopkretsar mytomspunna skivbolaget Tommy Boy Records.

”Vi är en marknadsplats för sampling och riktar oss till dem som gör musiken. Vi vill skapa en ny marknad inom musikindustrin och skapa nya intäkter”, säger Pär Almqvist, Tracklibs vd och en av fem grundare.

Tracklibs användare är producenter som vill återvinna och skapa nya verk av äldre musik. Tanken är att förenkla för musiker, som får välja och vraka i nytt källmaterial och samtidigt dela med sig av intäkterna till de ursprungliga skaparna.

Bolaget handplockar sina användare och vill inte avslöja vilka producenter som nyttjar deras musikbibiliotek.

”Producenter till några av dagens största pop- och hiphop-artister är aktiva användare hos oss. Så mycket kan vi säga”‚ säger Pär Almqvist.

Läs mer: Så ska datan göra Amuse till framtidens skivbolag 

Precis som Spotify började Tracklib sin resa med att bygga upp en egen musikkatalog. Det rör sig inte om de låtar som dominerar topplistorna utan enligt bolaget om motsatsen, nämligen olika originalinspelningar av musik från hela världen.

I dag har Tracklib tiotusentals spår i sin katalog. Till slutet av året ska förhandlingar med distributörer och skivbolag ha byggt en katalog med hundratusentals alster.

”Det vi har lagt flera år på att göra är att bygga en riktigt spännande katalog”‚ säger Pär Almqvist, som har grundat bolaget ihop med artisten Eric Amarillo, finanschefen Johan Wiström, teknikchefen Pia Philipsson och Ericsson-veteranen Anil Raj, bolagets ordförande.

Läs mer: Så rika är grundarna av miljardbolaget Soundcloud 

Tracklibs användare betalar en liten summa för att få rätten att återanvända och anpassa inspelningarna till sin egen musikproduktion. Om de sedan vill ge ut låten kommersiellt har tjänsten redan ett licensupplägg klart.

Tanken är att musiker ska slippa den typ av utdragna rättighetstvister som varje år drabbar stjärnor som Beyonce, Kanye West och Drake.

”Det vi skapar i grunden är faktiskt en sorts delningsekonomi inom musik. När det blir bra, framgångsrika låtar gjorda får alla som tidigare varit involverade ta del av de nya intäkterna”, säger Pär Almqvist.

Tracklib har i dag 16 anställda, varav elva befinner sig i Sverige. Bolaget har hittills tagit in omkring 15 miljoner kronor i extern finansiering.

Bland delägarna finns Cint-grundaren och affärsängeln Bo Mattsson, Kent Janér, delägare i hedgefondjätten Brummer & Partners och Assa Abloys tidigare vd Bo Dankis.

Tracklib, som under sitt senaste räkenskapsår omsatte omkring en halv miljon med ett minusresultat, söker just nu ytterligare finansiering.

”Inom fyra eller fem år kommer vi att vara fullt globalt utbyggda och finnas på alla stora marknader. Med en omsättning som matchar det”, säger Pär Almqvist.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera