Annons

Svenska veterinärappen tar in 300 miljoner – öppnar i USA innan årets slut

Firstvets vd och grundare David Prien tillsammans med Marley, Esther och Chili – 3 av cirka 15 kontorshundar på Firstvet.
Firstvets vd och grundare David Prien tillsammans med Marley, Esther och Chili – 3 av cirka 15 kontorshundar på Firstvet. Foto: Johan Knobe.
Veterinärer på länk går på export till USA. Och på andra sidan Atlanten möter svenska Firstvet en marknad med få konkurrenter som nått lika långt. ”Men betalviljan är ännu högre där”, konstaterar grundaren David Prien, som precis stängt en kapitalrunda på 300 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Firstvet har gjort sin hemläxa när det kommer till USA. Redan när de stängde sin b-runda förra året hade David Prien det stora landet i väst som sitt mål.

”Veterinärmarknaden har i vissa avseenden inte kommit lika långt som på våra hemmamarknader. Konsolideringen av fysiska veterinärer har inte kommit lika långt, vilket gör att försäkringsgraden är lägre, men ökar snabbt”, säger han.

Men, konstaterar han, betalviljan hos djurägarna där är högre än i Europa.

Läs mer: Svenska miljardärer storsatsar på husdjur

”Vi har varit noggranna. Vi vill inte komma till USA och inte vara redo. Det har dragit ut lite på tiden eftersom vi inte har kunnat vara på plats tillsammans med vår landschef. Men nu är vi redo att trycka på knappen.”

Från start kommer Firstvet att ha ett team på 15-20 veterinärer, anställda och konsulter.

Vi har sett ett orutinerat beteende som är viktigt att hantera rätt

Firstvet fungerar som en nätläkare fast för djur, men olika mekanismer har drivit de båda branscherna framåt under pandemin. Medan nätläkarna såg en snabb boom i användande har Firstvet sett en gradvis men jämn ökning.

Att fler skaffat sig husdjur under 2020 är ingen hemlighet, och uppenbart något som drivit på deras affär. Uppförarna har haft slut på djur, som han beskriver läget.

”Det är också många som köper husdjur för första gången. Vi har sett ett mindre erfaret beteende hos vissa nyblivna djurägare som är viktigt att hantera rätt”, förklarar David Prien.

Läs mer: Veterinärappar ser uppsving: ”Har dubblat affären”

I samband med expansionen till USA tar Firstvet också in 300 miljoner kronor från nya och befintliga ägare. Bland de trogna investerarna märks Creandum.

Enligt David Prien var ytterligare en finansieringsrunda egentligen inte tänkt att äga rum förrän nästa år, men när situationen blev som den blev såg han en öppning att accelerera expansionen.

Han vill inte kommentera bolagets värdering i emissionen, som ännu inte har registrerats hos Bolagsverket. Men baserat på förra årets kapitalrunda – då bolaget värderades till cirka 670 miljoner kronor – kommer Firstvet nu nästan över en miljardvärdering enbart med hjälp av det nya kapitalet.

Vad har varit utmaningarna med USA?

”Det har varit lite organisatoriska saker. Veterinärer har licenser i varje enskild delstat, vi har varit tvungna att lösa det för att kunna lansera i hela landet direkt. Det är inget problem i sig, men tar lite tid.”

Ni meddelar nu också att ni ska starta e-handel. Hur ska det fungera?

”Det känns som nästa naturliga steg vad gäller produkten, men vi gör det på test i Sverige till en början. I många av samtalen rekommenderar våra veterinärer produkter. Det kändes konstigt att inte ha det erbjudandet att sälja produkterna i vår kundresa. Men det är viktigt för oss att det här inte får bli ett incitament i kontakten med djurägarna. Vi ska inte ’kräma ur’ mer, bara ha ett ännu mer naturligt erbjudande”, säger David Prien.

Läs mer: Nätläkarens värdering växer till 2 miljarder – Swedbank Roburs teknikfond kliver in

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer