Annons

Svenskar utmanar storbanker i Brasilien – tar in 100 miljoner kronor

Finanzeros vd Olle Widén med teamet i Brasilien.
Finanzeros vd Olle Widén med teamet i Brasilien. Foto: Luciana Costa
Finanzero siktar på att förmedla lån värda nästan 1 miljard kronor i Brasilien under 2019. Nu tar det svenska fintechbolaget in 100 miljoner kronor i en ny kapitalrunda.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Svenskägda Finanzero lanserade sin låneförmedlingsplattform i Brasilien 2016. Tanken är att göra vad Lendo har gjort i Sverige, fast på den enorma tillväxtmarknaden i Sydamerika.

Nu har bolaget enligt egna uppgifter 30 anslutna bankpartners och över 1 miljon besökare i månaden på låneplattformen. För att växa ytterligare tar Finanzero nu in 100 miljoner kronor i riskkapital.

”Vi kände under 2018 att det började bli dags att gasa. Integreringarna med banker började fungera, så senaste 6-9 månaderna har vi gasat ganska bra. Vi har som mål att växa antal lån förmedlade över alla produkter”, säger vd:n Olle Widén.

Pengarna kommer investeras för att nå ut till fler kunder och anställa ytterligare medarbetare som kan bygga plattformen, berättar Olle Widén.

”Det handlar främst om marknadsföring, vi kommer utöka teamet också och anställa några utvecklare. Främst handlar det dock om marknadsföring där vi kör en mix med online och offline.”

Kapitalet härstammar från befintliga ägares plånböcker. I bankvalvet finns bland annat riskkapitalbolaget Webrock Ventures, som i sin tur backas av Lundin-familjen och musikstjärnorna Axwell och Ingrosso. Även investmentbolaget Vostok Emerging Finance finns med bland Finanzeros ägare.

Läs mer: Ian Lundin och DJ-duo tar svenska bolag till Sydamerika

Brasilianarna har tagit det första bästa lånet de sett. Fem storbanker har haft väldigt mycket makt.

I Finanzeros runda finns också nya ägare med. Enligt bolaget handlar det om ”stora strategiska investerare med flera miljarder i investeringsbart kapital.”

Bland de nya investerarna finns Atlant Fonder och Dunross & Co.

”De tänker långsiktigt och det känns bra strategiskt”, säger Olle Widén.

Finanzero fungerar som en marknadsplats för konsumentlån, där erbjudanden från olika banker och kreditinstitut samlas och jämförs. Bolaget lånar dock inte ut några pengar från sin egen balansräkning.

Hittills har Finanzero hanterat 3 miljoner låneansökningar. Målet för 2019 är att förmedla 400 miljoner brasilianska real, motsvarande ungefär 950 miljoner kronor. Bolaget erbjuder lån inom flera kategorier, däribland bolån, billån och privatlån.

Hur stor omsättningen blev för Finanzero i fjol vill Olle Widén inte kommentera.

När bolaget lanserade 2016 hade bankerna i Brasilien inte riktigt hängt med i digitaliseringen. Utmanaren skickade många excelfiler till banker, berättar Olle Widén, men som till en början var tveksamma till deras tjänst.

Nu är det annat ljud i skällan och bankerna har integrerats djupare och bättre i produkten, enligt Olle Widén. Även konsumenterna har ändrat sitt beteende i takt med att tjänsten nått ut till fler.

”Skillnaden på konsumenter i Sverige och Brasilien är att brasilianarna har tagit det första bästa lånet de sett. Fem storbanker har haft väldigt mycket makt här. Så bara genom att ha en jämförelsetjänst gör det ganska stor skillnad för konsumenterna”, säger han.

Läs mer: Brasilianska Lendo-kopian tar in 30 miljoner kronor 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer