Annons

Svenskarna dubbar tv-serier för miljarder – går ihop med Softbank-bolag

BTI Studios var bland annat med och dubbade den globala succén ”Game of Thrones”. Till höger: Altors grundare Harald Mix.
BTI Studios var bland annat med och dubbade den globala succén ”Game of Thrones”. Till höger: Altors grundare Harald Mix. Foto: Press och Di.
Det svenska ljudläggnings- och undertextsbolaget BTI Studios har Netflix på kundlistan och delägs av Harald Mix riskkapitalbolag Altor. Nu slås bolaget, som nästan omsätter 1 miljard kronor, ihop med en asiatisk konkurrent.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska bolaget BTI Studios specialiserar sig på textning och dubbning av filmer och serier. 

På kundlistan återfinns några av Hollywoods storspelare som Disney, Amazon och Netflix. Även lokala tv-kanaler som SVT i Sverige och BBC i Storbritannien använder sig av deras tjänster.

I fjol omsatte bolaget 872 miljoner kronor, men gjorde en förlust på 245 Mkr, enligt den färska koncernredovisningen. 

Huvudägare är finansmannen Harald Mix riskkapitalbolag Altor med 65 procent av aktierna. Näst största ägare är Shamrock, ett riskkapitalbolag som grundades av Disneyfamiljen i USA.

Nu väljer dock ägarna att slå samman BTI Studios med den Singapore-baserade konkurrenten Iyuno Media Group, som är jämbördiga i storlek med det svenska bolaget. 

”Det här är till mångt och mycket intäkts- och tillväxtdriven fusion. Alla stora mediebolag investerar väldigt mycket i innehåll som ska ut på alla länder och alla språk, vilket gör att BTI:s starka ställning i Europa och Iyunos position i Asien blir en väldigt attraktiv kombination”, säger Klas Johansson, partner på Altor.

Läs mer: Altor in i svenskt ljudläggningsbolag 

Iyuno Media Group tog i fjol in den japanska jättefonden Softbank som delägare, som då investerade motsvarande 230 Mkr i bolaget. 

”Altor och Iyunos grundare David Lee blir de två största ägarna i det nya bolaget, medan Softbank och Shamrock blir två mindre ägare”, säger Klas Johansson.

Enligt Klas Johansson planeras det inga neddragningar av antalet anställda efter fusionen. BTI hade en personalstyrka på drygt 480 personer vid utgången av 2018.

”Det är möjligt att vi kommer omallokera resurser och var i världen vissa uppdrag utförs, men vi ser snarare framför oss att vi kan anställa fler. Kostnadssynergier är sekundära i den här transaktionen.”

BTI gjorde en förlust på 245 miljoner kronor i fjol. Vad beror det på?

”BTI:s affär har varit lönsam länge, är det nu och kommer att vara det fortsatt. Den förlust som syns på sista raden i bokslutet är kopplad till bland annat transaktionskostnader och engångsposter och är inte representativ för den underliggande verksamheten”, säger Klas Johansson.

BTI Studios grundades redan 1995 av Björn Lifvergren i hans egen källare. Han satt kvar på vd-posten i 23 år fram till hösten 2018, då rollen togs över av Shaun Gregory.

”Björn Lifvergren har gjort ett fantastiskt arbete och drivit bolaget till att bli en av de främsta aktörerna på marknaden. Nu ska vi fortsätta förvalta det på bästa sätt”, säger Klas Johansson.

Shaun Gregory blir även vd över det nya bolaget, som kommer att ta Iyuno Media Groups namn. 

Den stora konkurrenten på marknaden för dubbning och textning av film och tv kommer också från Sverige, SDI Media.

Läs mer: Hollywood lockar Altor 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer