Annons

Svenskarna jagas av HBO och Netflix – passerar 120 miljoner i intäkter

Yafei Wu och Niklas Jacobson är två av Important Looking Pirates grundare. Till höger syns ett av bolagets arbeten från HBO:s tv-serie ”Westworld”.
Yafei Wu och Niklas Jacobson är två av Important Looking Pirates grundare. Till höger syns ett av bolagets arbeten från HBO:s tv-serie ”Westworld”. Foto: Di och press.
Prisbelönta Important Looking Pirates går som tåget inom tv-industrin. Det svenska specialeffektsföretaget arbetar i dag med alla amerikanska streamingjättar och omsatte i fjol 121 miljoner kronor. ”Det är högtryck i branschen”, säger medgrundaren Niklas Jacobson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska animations- och specialeffektbolaget Important Looking Pirates, ILP, grundades 2007 av Niklas Jacobson, Yafei Wu, Erik Hermelin och Carl Hermelin.

Under de senaste åren har bolagets försäljning stigit kraftigt, drivet av en ökad efterfrågan från den amerikanska tv- och filmindustrin. 

”Vi producerar allt från dinosaurier, monster till rymdskepp. Det kan också vara episka bakgrunder och miljöer, som andra planeter. Det handlar egentligen om allt det som inte går att fånga i kameran, eller som är för farligt eller svårt att göra under en inspelning”, förklarar medgrundaren Niklas Jacobson. 

Nya aktörer som Amazon, Apple och Disney har gett sig in i streamingkriget och börjat utmana etablerade plattformar som HBO och Netflix

”Vi har en god relation och jobbar ihop med alla stora streamingbolag i USA. Det är högtryck i branschen just nu och vi ser väldigt ljust på framtiden. Vi vill inte lägga alla ägg i samma korg utan arbetar på många projekt samtidigt”, säger Niklas Jacobson.

Framgångarna i Hollywood har gett eko även i de fina rummen. 2017 vann Important Looking Pirates sin första Emmy för ”bästa specialeffekter” efter sin medverkan i produktionen av ”Westworld”.

Vid årets Emmy-gala, som pågår digitalt under hela denna vecka, stod Important Looking Pirates bakom tre av totalt fem finalbidrag inom samma kategori.

”Vi är superstolta och det känns jättekul att få uppmärksamhet för allt det hårda arbete vi lägger ner i våra produktioner. I år blev det verkligen 'Grand Slam' med tre nomineringar, det är en homage till all personal som kämpar och sliter. Dessutom hade vi varit med på ett hörn i Disneys 'Mandalorian' som till slut vann”, säger han.

Important Looking Pirates var med i produktionen av tv-serien ”Lost In Space” från Netflix.
Important Looking Pirates var med i produktionen av tv-serien ”Lost In Space” från Netflix. Foto: Press.

Omsättningen under 2019 summerades till 121 miljoner kronor, en tillväxt motsvarande 36 procent från året före.

”Marknaden är superhet. När vi gör ett bra arbete ökar förfrågningarna, så vi har nått en ganska stadig tillväxt de senaste åren”, säger Niklas Jacobson, och tillägger att intäkterna förmodligen kommer att växa med ungefär lika mycket i år.

Var befinner ni er i näringskedjan i er bransch?

”Vi har tagit oss till toppen av näringskedjan och får äran att arbeta med de allra häftigaste produktionerna”, säger han. 

Niklas Jacobson menar att Important Looking Pirates konkurrensfördel är kvalité, snarare än kvantitet.

”Det finns egentligen bättre länder i världen för att göra specialeffekter, Sverige har inga finansiella produktionsstöd eller skattelättnader. Därför har vi satsat mer på att bli bäst på de tekniskt svåra effekterna, så att kunderna trots allt vänder sig till oss”, säger han.

Coronavirusets utbrott under 2020 har både fört med sig positiva och negativa konsekvenser för tv- och streamingbranschen.

”Efterfrågan hos konsumenter har så klart ökat kraftigt. Och när det har varit svårt att resa så har många produktioner valt att filma mer scener i studios, vilket gynnar oss. Men samtidigt har covid gjort att många nya inspelningar försenas, vilket skapar lite osäkerhet för fjärde kvartalet även om vi är hoppfulla”, säger Niklas Jacobson.

För att sprida riskerna har Important Looking Pirates även börjat arbeta mot spelbranschen. Niklas Jacobson hoppas att den delen av verksamheten ska växa framöver.

Important Looking Pirates kontor på Riddarholmen i Stockholm.
Important Looking Pirates kontor på Riddarholmen i Stockholm. Foto: Press.

Important Looking Pirates har i dagsläget runt 140 fast anställda i Stockholm, men under året har personalstyrkan tidvis uppgått till cirka 170 om man även räknar in konsulter och frilansare.

Bolaget har aldrig varit någon vinstmaskin, utan redovisat resultat runt nollstrecket under de senaste åren.

”Vi vill absolut försöka förbättra lönsamheten framöver. Hittills har vi satsat på att expandera och etablera vår marknadsposition, vilket så klart kostar pengar och krävt återinvesteringar i verksamheten”, säger Niklas Jacobson.

Han äger fortfarande hela bolaget tillsammans med sina tre medgrundare Yafei Wu, Erik Hermelin och Carl Hermelin.

”Det har varit en fördel och vi har inga planer på att förändra ägandet. Vi har kunnat ta beslut som kanske skulle vara svårare att få igenom hos externa investerare”, säger Niklas Jacobson.

Företagsnamnet Important Looking Pirates då? Jo, det är hämtat från en scen ur datorspelet ”The Secret Of Monkey Island” från 1990.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer