Annons

Svenskarna köper tillbaka sitt VR-bolag från Murdoch

Mediemogulen Rupert Murdoch.
Mediemogulen Rupert Murdoch. Foto: Omar Vega/AP
Det svenskgrundade VR-bolaget Diakrit, som digitaliserar bostadsköp, köps tillbaka från den mäktige mediemogulen Rupert Murdoch. Bland de nya ägarna finns arvtagarna till sminkföretaget Oriflame och Christer Gardells tvillingbror.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under 2016 fick det svenska virtual reality-bolaget Diakrit en ny storägare i form av mediemogulen Rupert Murdoch, som bland annat äger tv-kanalen Fox och tidningen Wall Street Journal i USA.

Genom sitt maktbolag News Corp köpte Rupert Murdoch en stor aktiepost från riskkapitalbolaget Pegroco, med tidigare statsministern Göran Persson som ordförande, och köpeskillingen landade på 140 miljoner kronor. I sin helhet värderades bolaget till 340 Mkr vid tillfället.

Bolaget hade grundats under 2001 av Fredrik Bergman, Dick Karlsson, Martin Fritze och Pontus Lindholm. Kvartetten kvarstod som minoritetsägare efter affären.

Nu, drygt två år senare, har de valt att köpa tillbaka sin startup från News Corp för en okänd summa pengar.

”Vi ser detta som en utmärkt möjlighet för bolaget att återvända till våra oberoende, entreprenöriella rötter”, säger vd:n Fredrik Bergman i ett uttalande.

Enligt parterna ska uppbrottet inte bero på några stridigheter mellan grundarna och News Corp. I stället har konglomeratet valt "att ombalansera sin bolagsportfölj och fokusera mer på kärnverksamheten nyheter och media", heter det.

Läs mer: Diakrit-grundarna om Murdoch-köpet: ”Det kan gå väldigt fort nu” 

Diakrits affärsidé är att digitalisera bostadsköp med hjälp av VR. De använder bland annat drönare för att bostadsspekulanter ska kunna se sig om i ett hem utan att behöva besöka det fysiskt.

Diakrits grundare och nya majoritetsägare Fredrik Bergman, Pontus Lindholm, Martin Fritze och Dick Karlsson.
Diakrits grundare och nya majoritetsägare Fredrik Bergman, Pontus Lindholm, Martin Fritze och Dick Karlsson. Foto: Johanna Amren

Under det senaste räkenskapsåret, som avslutades i mitten på 2017, omsatte Diakrits svenska bolag knappt 161 Mkr med en vinst efter skatt på 13,5 Mkr. 

Enligt egen utsago är man världens största producent av digitala komponenter för fastighetsbranschen, med runt 2 000 fastighetsmäklare och bostadsutvecklare på kundlistan och 500 anställda globalt.

Med sig på tåget har grundarna nu flera svenska affärsänglar. Bland annat kliver Oriflame-sönerna Alexander och Sebastian af Jochnick in i ägarkretsen, tillsammans med Bonnier Books tidigare vd Jacob Dalborg och Rickard Gardell, tvillingbror till den välkände finansmannen Christer Gardell.

 ”Vi är verkligen stolta och glada över det intresse som har visat sig i Sverige och internationellt både i form av investeringsvilja och strategisk kompetens”, säger vd:n Fredrik Bergman.

Diakrit har lagt mycket fokus på marknaderna i Australien, Nya Zeeland och USA under de senaste åren. I samband med återköpet ska bolaget få en större närvaro på hemmaplan i Sverige, även om stora delar av verksamheten fortsatt kommer att vara förlagd i Thailand. 

Fredrik Bergman förklarar också att de framöver ska lägga större fokus på att implementera artificiell intelligens, AI, i sina processer.

Läs mer: Här är techbolagen som vill rädda byggsektorn 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies