Annons

Svenskarna passar på att vårrensa – detta säljs snabbast just nu

Cyklar säljer allra snabbast på Blocket, enligt färsk data.
Cyklar säljer allra snabbast på Blocket, enligt färsk data. Foto: Joey Abrait
Ledighet, vårrensning, miljömedvetenhet och leveransförseningar – det är några möjliga anledningar till att aktiviteten på Blocket ökar just nu. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Historiskt sett har Blocket mest aktivitet på annandag påsk. Kombinationen av en ledig dag och säsongsbyte gör att många blir sugna på att både rensa ur sina förråd och fynda halvnya prylar. Och att handla begagnat är inte bara snällt mot plånboken utan också mot miljön. Under fjolåret besparades planeten på över 740 000 ton koldioxidutsläpp genom att svenskar köpte begagnat istället för nytt.

I en undersökning av Blocket och Kantar Sifo uppskattar svenskar att de kan tänkas göra sig av med 24 procent, en fjärdedel, av sina saker. Dessutom går 32 procent av ens ägodelar oanvända. Och man tror sig också kunna tjäna en ordentlig hacka på vårstädningen – enligt undersökningen uppskattar svenskarna att man har oanvända saker till ett värde av 16 000 kronor hemma. Det mest värdefulla tror man finns i garage och förråd. Enligt undersökningen uppskattar svenskar att det där finns oanvända saker till ett snittvärde av 6 700 kronor. 

Det som säljer snabbast på Blocket just nu är bland annat cyklar, då det råder brist på nya cyklar på grund av stängda fabriker och försenade leveranser. Dessutom har pandemin gjort att fler väljer cykeln över kollektivtrafiken. Förutom cyklar syns verktyg, datorer och tv-spel i topplistan. 

Enligt statistik säljs 1 av 4 varor på Blocket inom ett dygn, och 60 procent inom en vecka. Blockets presschef Tero Marjamäki menar att man ofta har mer än man tror.

”Många kommer upptäcka att värdet är högre än vad man kanske trodde när man väl börjat inventera vad som ligger bortglömt i garderober, förråd och garage”, säger han i ett pressmeddelande.

Det är dock inte uteslutande privatpersoner som säljer på Blocket. I kategorin Fordon, till exempel, är en majoritet av säljarna företag.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer