Hoppa till innehållet

Svenskarna som cashar in på fintech-buzzen i London

I London omfamnar de stora bankerna startupscenen. Det har hjälpt staden att etablera sig som Europas kanske viktigaste centrum för finansiell teknologi. Utvecklingen gynnar även svenska entreprenörer i staden.

Fredrik Borgquist och Christer Holloman är medgrundare till startupbolaget Divido.
Fredrik Borgquist och Christer Holloman är medgrundare till startupbolaget Divido.Foto: Mimi Billing

Från 2013 till 2014 mer än fördubblades investeringarna i fintechbolag i London. Enligt Business Insider gjordes fintech-investeringar värda närmare 4 miljarder kronor i den brittiska huvudstaden under 2014. Det rekordet slogs redan i september i år. 

Ett av bolagen som fått en del av kakan är svenskgrundade Divido, som har sitt kontor på startuphubben Interchange Triangle i Camden i norra London.

Avbetalningsförmedlaren Divido grundades av Christer Holloman, Fredrik Borgquist och Anders Hallsten för 18 månader sedan. Deras plattform erbjuder en avbetalningstjänst med 0-procentig ränta och fungerar som en mellanhand mellan långivare, e-handlare och kunder.

”Engelsmännen har ingenting emot att betala på avbetalning, De är inte rädda för krediter och den så kallade skuldfällan. Det här är bara ett smartare sätt att hantera sitt kassaflöde”, säger Fredrik Borgquist.

Fredrik Borgquist och Christer Holloman på co-workingkontoret i Camden.

Fredrik Borgquist och Christer Holloman på coworking-platsen i Camden.

Divido vänder sig inte till kreti och pleti utan primärt mot slutkunder med högre löner eller åtminstone en lovande framtid. Samtidigt är Storbritanniens marknad för ehandel störst i världen per capita och Divido lyckades sälja in sin affärsidé till finansiärer långt innan plattformen stod klar.

”Vi har haft medvind i seglen. Vi hade en ursprunglig idé om att ta in en viss summa pengar och vi blev erbjudna tre gånger så mycket”, säger Dividos vd Christer Holloman, som tidigare lanserat amerikanska Glassdoor i Europa.

Läs även: Så rankas de svenska bolagen av sina anställda

Som gammalt finanscentrum finns det mycket kapital och kunskap tillgängligt i London. Det ger staden ett försprång på den globala fintech-scenen, anser Christer Holloman. Men Dividos medvind tror han även beror på den eufori som följde efter att Londonföretaget TransferWise värderades till 1 miljard dollar i början av året. Riskkapitalbolaget Seedcamp, som i ett tidigt skede investerade i TransferWise, satsar nu även på Divido.

Divido tog in 1 miljon pund, motsvarande drygt 13 miljoner kronor, för några månader sedan och har rådgivare som är väl insatta i bankvärlden, bland dem Barclays chef för riskhantering Carsten Egeriis.

Även det Londonbaserade startupbolaget Fidel, vars produkt kan jämföras med ett digitalt klubbkortssystem, har nära kontakt med bankväsendet.

Fidel drivs av svensken Subrata Dev som precis som Christer Holloman och Fredrik Borgquist har bott i London i över tio år.

Bolaget grundades 2013 och erbjuder en digital tjänst som ska ge företag kunskap om sina kunder samtidigt som kunderna samlar poäng på sina köp. Målet är att ta fram en lösning som fungerar utan att parterna behöver interagera med varandra.

Startupbolaget Fidel grundades av Dev Subrata.

Startupbolaget Fidel grundades 2013.

Wrapp i Sverige har gjort en liknande lösning men i en lite annorlunda kontext. Vi vänder oss direkt till handlaren och det handlar mer om att få återvändande kunder. Wrapp riktar sig till slutkunden och fokuserar på att handlarna ska kunna locka till sig nya kunder”, säger Subrata Dev.

Fidel har hittills tagit in 13 Mkr i finansiering av en grupp ängelinvesterare. Bland andra sitter en av investmentbolaget Goldman Sachs operationella direktörer med i bolagets styrelse. 

 Samarbetsviljan mellan storbankerna och startups i London växer. Enligt Linus Dahg, investerare på Londonbaserade Wellington Partners, syns det bland annat i ett ökat antal acceleratorprogram som vissa av storbankerna står bakom.

”Londons fintech-scen är fortfarande mer utvecklad än Sveriges", säger Linus Dahg.

De svenska bankerna beskylls ofta för att vara långsamma och avvaktande till de innovationer som sker på startup-scenen. I Storbritannien är läget ett helt annat, säger han. 

"De stora bankerna i London har omfamnat att startups kommer att vara en allt större del av deras marknad. De förstår att de behöver samarbeta med startups för att kunna konkurrera på lång sikt”, säger han.

Läs även: SEBs vd under attack från finans-startups

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera