Annons

Svenskarnas app för att identifiera Alzheimers hyllas – marknaden värd 70 miljarder

Rickard Forsman är vd på Geras Solutions, som använts i forskning på Karolinska.
Rickard Forsman är vd på Geras Solutions, som använts i forskning på Karolinska.
Med hjälp av en app och artificiell intelligens hittar health tech-bolaget Geras Solutions tecken på demens. Deras mjukvara hyllas nu som en avlastning till läkare – men målet är ställt ännu högre. ”Vi kan drastiskt korta ned utredningsprocessen”, säger Göran Hagman från Karolinska Universitetssjukhuset om appen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Med hjälp av en läsplatta eller smart telefon kan personer testa sina anhöriga för demenssjukdom. Det meddelar det svenska startup-bolaget Geras Solutions som utvecklat en lösning för både sjukvården och privatpersoner.

”Behoven är enorma och vi tror att vi kommit till en punkt där marknaden är mogen att på allvar börja ta till sig nya digitala lösningar”, säger Per Båtelson, tidigare både styrelseordförande för Karolinska Universitetssjukhuset och vd på vårdbolaget Capio.

Nu är han en av investerarna bakom appen.

Geras Solutions skriver i ett pressmeddelande att en studie som gjorts på deras app, från Karolinska Universitetssjukhuset och som publiceras i The Journal of Prevention of Alzheimers Disease, visar på ”motsvarande- eller högre sensitivitet och specificitet för de digitala testerna än vad som givits av de normala intervjubaserade testerna med papper och penna”.

Målet är, enligt bolaget, att utveckla produkten så att de helt kan ersätta delar av läkarledda minnesutredningar.

Även om de inte är där ännu lyfts deras produkt fram av flera experter.

”Med digitalt stöd har vi möjligheten att drastiskt korta ned tiden för den kognitiva utredningsprocessen och samtidigt få tillgång till ett betydligt bättre beslutsunderlag”, säger Göran Hagman, Neuropsykolog på Karolinska Universitetssjukhuset.

”Det är väldigt många som hör av sig till oss för att de är oroliga för en anhörig, eller för egen del. Minnesmottagningen.se (bolagets sajt för privatpersoner Di:s anm.) kommer vara ett mycket värdefullt stöd för att få en initial bedömning och vägledning, utan att behöva ta sig till sjukhuset”, säger Liselotte Jansson, Generalsekreterare, Alzheimerfonden.

Geras Solutions grundades 2015 i Stockholm som ett projekt inom Swedish Care International, ett dotterbolag till Stiftelsen Silviahemmet. 

Marknaden för minnesutredningar uppskattas till 200 miljoner kronor bara i Sverige – globalt till 70 miljarder.

Förutom Per Båtelson nämns också Cintgrundaren Bo Mattsson som investerare i tjänsten, liksom Nordnets tidigare styrelseordförande Claes Dinkelspiel.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer