Annons

Svenskarnas antidepp-hjälm får mer pengar från Silicon Valley

Flow Neurosciences vd Daniel Månsson. Till höger syns bolagets headset som kan behandla depression.
Flow Neurosciences vd Daniel Månsson. Till höger syns bolagets headset som kan behandla depression. Foto: Press.
Efter tre års utveckling lanserade svenska Flow Neuroscience i juni sin antidepp-hjälm på marknaderna i Sverige och Storbritannien. ”Vi har interna säljmål på tusentals enheter”, säger vd:n Daniel Månsson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det Malmöbaserade startupbolaget Flow Neuroscience vill revolutionera behandlingen av psykisk ohälsa. 

Med en bakgrund i psykologi och neurovetenskap ville grundarna Daniel Månsson och Erik Rehn 2016 tackla det globala folkhälsoproblemet på ett annorlunda sätt – genom teknik. 

”Vi brukar kalla produkten för ett headset. Det är en typ av ny behandling där vi kombinerar hjärnstimulering med terapi i en app”, säger bolagets vd Daniel Månsson. 

Läs mer: Antidepp-hjälm för hemmabruk segrar i Malmö: ”Vi vill bli granskade” 

De har skapat en slags hjälm med två elektroder som skickar impulser till hjärnan i syfte att motverka depressioner. Människor drabbade av depression har ofta en lägre aktivitet i hjärnans vänstra pannlob. Bolagets hjälm skickar då en elektrisk signal för att att stimulera området. 

Tillsammans med ett terapiprogram som patienten kommer åt via en app kan behandlingen ske hemma i soffan. 

”Det är en helt ny typ av behandling med signifikant lägre bieffekter än till exempel antidepressiva läkemedel”, säger Daniel Månsson. 

Tre år efter starten har Flow Neuroscience nu lanserat produkten i Sverige och Storbritannien. 

För cirka 5 000 kronor kan vem som helst klicka hem den från bolagets nätshop. Hjälmen fick nyligen en så kallad CE-märkning som en medicinteknisk produkt, vilket innebär att den bedöms följa EU:s standard för hälsa och säkerhet. 

”Mottagandet har varit väldigt positivt. Många privatpersoner som köpt produkten har hört av sig, det är väldigt roligt. Sen tycker jag också att det är spännande att både akademiker och psykiatriker vill köpa vår produkt. Vi har åkt runt mycket de senaste två åren för att prata om det här. Nu när produkten äntligen är på plats är det mycket som händer”, säger Daniel Månsson.  

Läs mer: Guldregn över deras anti-depp-hjälm 

I dagsläget riktar man sig främst till privatpersoner, men på lång sikt vill man fokusera på kliniker för att nå ut till den stora massan. 

”Känner inte vårdcentralerna till vår produkt kommer vi inte få så stort genomslag. Det innebär att vi tids nog måste rikta oss mot läkarna, psykoterapeuterna och psykologerna för att kunna få volym”, säger Daniel Månsson.  

Flow Neuroscience hoppas också på att kunna rulla ut antidepp-hjälmen i andra länder i Europa. Dessutom blickar man västerut, mot USA. 

Därför tar man nu in 14 miljoner kronor nytt kapital. Rundan leds av det välrenommerade riskkapitalbolaget Khosla Ventures, med bas i USA och Silicon Valley, som sedan tidigare är delägare i Flow Neuroscience.

”Pengarna ska gå till en fortsatt utrullning i Europa. Det i sin tur innebär en del saker: certifikat i olika länder och sen ska det göras en av de största studierna någonsin på den här tekniken.” 

Läs mer: Natural Cycles-grundaren talar ut om USA-planerna: ”Vi måste nog ta politisk ställning” 

Hittills har bolaget, föga förvånande, inte gått med vinst. I fjol landade resultatet på minus 3,5 Mkr. Hur det går i år vill vd:n Daniel Månsson inte kommentera. 

 ”Vi siar inte så mycket om det. Vi har interna säljmål på tusentals enheter. Vi hade inte fått med oss Khosla Ventures i ett sånt här tidigt skede om vi inte hade väldigt ambitiösa planer.” 

När Daniel Månsson blickar framåt hoppas han på att inte bara hjälpa personer som lider av depression.

”Visionen från början var att bygga nya typer av behandlingslösningar genom ny teknik och neurovetenskap. Det här är vår första produkt, och vi är ledande i just den här genren i kombination med klassisk terapi. Framöver kan den här tekniken användas till andra sjukdomar som trauma, smärta och potentiellt adhd”.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer