Hoppa till innehållet

Svenske Carl Pei tar sin mobiltelefon till USA – utmanar Apple

Den kinesiska mobiltelefontillverkaren Oneplus, med den svenske entreprenören Carl Pei vid rodret, tar sin premiumtelefon till USA. Uppstickaren utmanar nu självaste Apple på deras hemmaplan.

Carl Pei tillsammans med en äldre version av Oneplus.
Carl Pei tillsammans med en äldre version av Oneplus.Foto: Jonas Eng (Di)

Det kinesiska mobilfenomenet Oneplus är i dag ett av de mest snabbväxande företagen i hela världen, det går dessutom med vinst och omsatte över 11 miljarder kronor under 2017.

När Pete Lau grundade Oneplus ihop med fyra andra kinesiska affärsmän 2013 fick det svenska stjärnskottet Carl Pei möjligheten att driva den utlandsriktade delen av mobiltelefonföretaget. 

Nu tar Oneplus steget in på den amerikanska marknaden, med stöd av mobiloperatören T-Mobile och chiptillverkaren Qualcomm. Det rapporterar Reuters.

Den Oneplus-telefon som ska visas upp för den amerikanska marknaden under måndagen är modellen 6T. Avtalet är en riktig fjäder i hatten för Oneplus, som blir en av få kinesiska telefontillverkare som lyckats få till ett samarbete med en större amerikansk operatör. 

Oneplus är otypiskt för kinesiska hemelektroniktillverkare, så tillvida att det inte fokuserar på billiga massmarknadsprodukter, utan på premiumtelefoner.

Telefonerna säljs nästan uteslutande på nätet och två tredjedelar av Oneplus intäkter kommer från länder utanför Kina. 

Enligt Reuters källor har svensken Carl Pei varit drivande i lanseringen av telefonen på den jättelika USA-marknaden. Oneplus utmanar nu konkurrenten Apple, som har 43 procent av de globala marknadsandelarna inom premiumsegmentet, på deras egen hemmaplan.

Lyssna mer: Carl Pei kränger smartphones för miljarder: ”Vi kunde gått under” 

Enligt nyliga siffror från analysföretaget Counterpoint intar Oneplus en tredje plats på den svenska marknaden för sålda smartphones inom premiumsegmentet, som kostar 400-600 dollar, motsvarande 3 500-5 300 kronor. I Sverige samarbetar det Shenzhen-baserade företaget med både Telia och Telenor.

Bolaget har också en topp fem-placering inom segmentet i Frankrike, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien. Sammantaget placerar sig Oneplus på en fjärdeplats för hela Västeuropa.

Oneplus har samtidigt seglat upp som Qualcomms tredje största kund vad gäller de dyraste och mest avancerade mobiltelefonchipen, enligt data från analysföretaget Canalys.

Det finns ingen officiell värdering på One Plus, som har samma ägarbolag som ett annat stort kinesiskt mobilmärke, Oppo. Carl Pei har tidigare bekräftat för Di Digital att han äger aktier i Oneplus, men inte velat berätta hur stor andel det rör sig om.

(Di Digital/Direkt)

Läs mer: Mobilfenomenet Oneplus lanserar smart-tv

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera