Annons

Svenske Carl Pei tar sin mobiltelefon till USA – utmanar Apple

Carl Pei tillsammans med en äldre version av Oneplus.
Carl Pei tillsammans med en äldre version av Oneplus. Foto: Jonas Eng (Di)
Den kinesiska mobiltelefontillverkaren Oneplus, med den svenske entreprenören Carl Pei vid rodret, tar sin premiumtelefon till USA. Uppstickaren utmanar nu självaste Apple på deras hemmaplan.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det kinesiska mobilfenomenet Oneplus är i dag ett av de mest snabbväxande företagen i hela världen, det går dessutom med vinst och omsatte över 11 miljarder kronor under 2017.

När Pete Lau grundade Oneplus ihop med fyra andra kinesiska affärsmän 2013 fick det svenska stjärnskottet Carl Pei möjligheten att driva den utlandsriktade delen av mobiltelefonföretaget. 

Nu tar Oneplus steget in på den amerikanska marknaden, med stöd av mobiloperatören T-Mobile och chiptillverkaren Qualcomm. Det rapporterar Reuters.

Den Oneplus-telefon som ska visas upp för den amerikanska marknaden under måndagen är modellen 6T. Avtalet är en riktig fjäder i hatten för Oneplus, som blir en av få kinesiska telefontillverkare som lyckats få till ett samarbete med en större amerikansk operatör. 

Oneplus är otypiskt för kinesiska hemelektroniktillverkare, så tillvida att det inte fokuserar på billiga massmarknadsprodukter, utan på premiumtelefoner.

Telefonerna säljs nästan uteslutande på nätet och två tredjedelar av Oneplus intäkter kommer från länder utanför Kina. 

Enligt Reuters källor har svensken Carl Pei varit drivande i lanseringen av telefonen på den jättelika USA-marknaden. Oneplus utmanar nu konkurrenten Apple, som har 43 procent av de globala marknadsandelarna inom premiumsegmentet, på deras egen hemmaplan.

Lyssna mer: Carl Pei kränger smartphones för miljarder: ”Vi kunde gått under” 

Enligt nyliga siffror från analysföretaget Counterpoint intar Oneplus en tredje plats på den svenska marknaden för sålda smartphones inom premiumsegmentet, som kostar 400-600 dollar, motsvarande 3 500-5 300 kronor. I Sverige samarbetar det Shenzhen-baserade företaget med både Telia och Telenor.

Bolaget har också en topp fem-placering inom segmentet i Frankrike, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien. Sammantaget placerar sig Oneplus på en fjärdeplats för hela Västeuropa.

Oneplus har samtidigt seglat upp som Qualcomms tredje största kund vad gäller de dyraste och mest avancerade mobiltelefonchipen, enligt data från analysföretaget Canalys.

Det finns ingen officiell värdering på One Plus, som har samma ägarbolag som ett annat stort kinesiskt mobilmärke, Oppo. Carl Pei har tidigare bekräftat för Di Digital att han äger aktier i Oneplus, men inte velat berätta hur stor andel det rör sig om.

(Di Digital/Direkt)

Läs mer: Mobilfenomenet Oneplus lanserar smart-tv

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer