Annons

Svenske miljardärens flygbolag har lagt ned i corona-drabbade Italien

Ett av Ernest Airlines flygplan och dess storägare Jakob Porsér, som blev miljardär på försäljningen av succéspelet Minecraft.
Ett av Ernest Airlines flygplan och dess storägare Jakob Porsér, som blev miljardär på försäljningen av succéspelet Minecraft. Foto: Julia Novitska och Nicklas Storbjörk.
Spelmiljardären Jakob Porsérs flygbolag Ernest Airlines har fått sina tillstånd indragna i corona-drabbade Italien efter ekonomiska problem. Det mesta tyder på att företaget nu står på randen till konkurs och runt 200 anställda lever i stor osäkerhet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var under 2014 som Microsoft köpte upp Mojang i en affär värd 17 miljarder från de tre svenska grundarna Markus ”Notch” Persson, Jakob Porsér och förre vd:n Carl Manneh. Företaget är mest känt för att ha utvecklat den globala spelsuccén Minecraft, som i slutet av fjolåret hade hela 112 miljoner aktiva spelare i månaden. 

Ett år senare drog Jakob Porsér igång en ny satsning – inom en helt annan bransch. Han var med och startade flygbolaget Ernest Airlines med bas i den italienska metropolen Milano.

Det var reklamaren David Girhammar, som tidigare arbetat som konsult åt Mojang och numera inom modebranschen i Italien, som fick affärsidén och introducerade förslaget för Jakob Porsér.

”Jag hade då en flickvän vars familj ägde ett flygbolag i Albanien som hette Belleair och som hade 80 procent av flygtrafiken till Albanien. Men på grund av några politiska manövrar var de tvungna att stänga ned, men de hade fortfarande kvar nätverket och visionen och presenterade en affärsplan för mig”, har David Girhammar sagt till Di.

Läs mer: Minecraft-miljardären flyger högt

2017 kom bolagets verksamhet igång på allvar efter att de säkrat nödvändiga licenser. Ernest Airlines flotta bestod därefter av fyra flygplan från tillverkaren Airbus med ett 20-tal destinationer – inom Italien samt till Albanien, Frankrike, Spanien och Ukraina.

Under 2018, bolagets senast redovisade räkenskapsår, omsatte Ernest Airlines 61 miljoner euro eller 680 miljoner kronor. Biljettpriserna placerade företaget mellan lågprisbolagen och de stora premiumdrakarna på marknaden. 

Italien är ett av de länder som nu har lamslagits allra hårdast av coronaviruset. Staten har i princip infört utegångsförbud för sina 60 miljoner invånare, och allt resande mellan EU-länder är temporärt stoppat. 

Flygbranschen är den sektor som drabbats allra hårdast av restriktionerna och Air Italy, det nästa största flygbolaget i landet, har till exempel gått i konkurs under perioden.

Men redan före utbrottet av coronaviruset hamnade Ernest Airlines i stora trångmål. Den 10 januari i år fick bolaget sitt tillstånd indragit av de lokala myndigheterna i Italien, kan Di Digital berätta, efter ekonomiska problem.

”Vi behöver tid att bevisa vår finansiella stabilitet, vilket är nödvändigt för att kunna återuppta vår verksamhet”, uppgav bolaget i ett skriftligt meddelande till sina kunder.

Handlingar från Bolagsverket vittnar om att Jakob Porsér har försökt rädda företaget genom att investera ytterligare medel samt låna ut pengar. 2017 ägde spelmiljardären 71 procent av Ernest Airlines, men andelen har senare stigit till hela 93 procent av aktierna efter flera nyemissioner.

Den samlade förlusten före skatt under de tre räkenskapsåren 2016-2018 uppgick till 36 miljoner euro, eller drygt 400 Mkr i dagens penningvärde. Det framgår av dokument från myndigheter i Italien som Di Digital tagit del av. 

Ernest Airlines har även ett gäng andra svenska investerare. Mojangs nuvarande vd Jonas Mårtensson innehar 1,5 procent av aktierna, entreprenören Jens Berlips kontrollerar 1,4 procent och advokaten Mathias Berggren äger 1,5 procent.

Det senaste livstecknet från Ernest Airlines kom den 20 februari när bolaget begärde anstånd på skulder från kreditgivare. Resultatet av förhandlingarna i den lokala tingsrätten är ännu osäkra. 

I början av året hade Ernest Airlines över 200 anställda i koncernen, som riskerar förlora sina jobb. Än så länge har bolaget inte försatts i konkurs, enligt information från italienska myndigheter.

Ernest Airlines hade enligt egen utsago planer på att återuppta verksamheten, efter myndigheternas beslut att dra tillbaka deras licens i januari, men det är troligt att coronautbrottet kraftigt försämrat dessa möjligheter.

Di Digital har utan framgång sökt Ernest Airlines samt dess svenske chef David Girhammar för kommentarer.

Läs mer: Jakob Porsér är en av Sveriges 44 techmiljardärer 2019

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer