Hoppa till innehållet

Svenske riskkapitalisten i USA: ”Få entreprenörer väntar på en högkonjunktur”

Coronautbrottet har snabbt förändrat situationen i Silicon Valley, men Carl Fritjofsson på riskkapitalbolaget Creandum tror att den kan skilja agnarna från vetet.

Carl Fritjofsson är partner på riskkapitalbolaget Creandum och baserad i Silicon Valley.
Carl Fritjofsson är partner på riskkapitalbolaget Creandum och baserad i Silicon Valley.

(Di Digital/Silicon Valley) Världen har förändrats bara på en vecka, säger Carl Fritjofsson på telefon. Han är partner på svenska Creandum och baserad i Silicon Valley. I dag är hans sista dag på kontoret i San Francisco på ett tag.

Han kommer från och med nu att ta alla möten digitalt och har ställt in sina jobbresor. Flera av kollegorna han har pratat med på andra bolag i Silicon Valley gör detsamma. Riskkapitalvärlden bygger på relationer, vilket för tillfället kan komma komma i kläm.

”Oavsett vilken situation vi står inför med smittspridning så vet vi redan i dag att coronavirusutbrottet kommer att få ekonomiska konsekvenser”, säger Carl Fritjofsson.

För ett par veckor sedan skickade Creandum ut ett meddelande till sina portföljbolag där man uppmanade dem att se över kassaflöden och eventuellt omvärdera sina prognoser.

Läs också: Klarnas storägare i Silicon Valley: ”Coronaviruset är en svart svan”

”Bolagen bör titta på den budget som sattes inför 2020 och se hur den stämmer överens med den nya ekonomiska verkligheten vi nu står inför. Men det är viktigt att poängtera att få entreprenörer väntar på en högkonjunktur för att bygga sina bolag”, säger Carl Fritjofsson.

För trots läget har han en optimistisk syn på situationen i startupvärlden. De bästa entreprenörerna fortsätter att vara ambitiösa och tvingas ofta att bli mer innovativa under svåra tider, säger han.

På kort sikt kan en del av uppstickarbolagen lida av uteblivna affärer. Till exempel kommer i snitt 20 procent av deras affärskontakter från olika event och möten, och när allt ställs in kan det få konsekvenser.

Men på längre sikt ser Carl Fritjofsson en fördel i ett en del av det man brukar kalla ”startupturismen” försvinner. Det vill säga att en del idéer och bolag med sämre förutsättningar att lyckas inte väljer att starta bolag eller fortsätta under svåra tider.

”En positiv aspekt av ett eventuellt konjunkturskifte är att en del filtreras bort naturligt.”

Läs också: Aktieanalytiker: Digitala bolag kan gynnas av coronafrossan

Han säger dock att Creandum alltid är redo att hjälpa sina portföljbolag som står inför problem oavsett konjuktur, vilket är fördelen med en institutionell investerare.

För tillfället är många av de privata fonderna fulla med kapital som ska investeras, men en farhåga långsiktigt skulle dock kunna vara att investerarna i fonderna prioriterar annorlunda.

”Investerare i riskkapitalbolag har ju ofta en portföljstrategi där de allokerar en relativ del av kapitalet till fonder som oss, men om den publika marknaden kraschar kommer de kanske att investera mindre pengar i privata fonder”, säger Carl Fritjofsson.

Det skulle i så fall kunna innebära att riskkapitalbolagens investeringstakt blir något långsammare och att ribban för investeringar i startups i så fall höjs.

Läs också: Riskkapitalnestorn: Oron nu liknar Lehman-kraschen 2008

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera