Annons

Svenske spelveteranen efter Tencents bud: ”Känns lite lågt”

Fredrik Malmberg.
Fredrik Malmberg. Foto: Thomas Engstrom.
Norska spelutvecklaren Funcoms största privata svenska ägare, Fredrik Malmberg, togs bokstavligen på sängen av nyheten att Tencent lagt ett bud på bolaget. ”Jag har inte hunnit ta ställning till det här ännu. Spontant känns budet lite lågt”, säger han till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kinesiska Tencent har lagt ett bud värt 1,33 miljarder norska kronor för att köpa ut hela det norska spelutvecklingsföretaget Funcom från börsen. Budet var 27 procent högre än aktiens stängningskurs dagen före.

Svenske Fredrik Malmberg, Funcoms största privata ägare, fick vetskap om affären när han öppnade mejlboxen på onsdagsmorgonen i Los Angeles.

När Di Digital nådde honom kort därefter på telefon i hemmet i Hollywood har han ännu inte satt sig in i alla detaljer i affären.

”Det kom som en överraskning. Jag håller fortfarande på att sätta mig in i all information och har inte hunnit ta ställning till det här budet ännu. Spontant känns det lite lågt med tanke på vad bolaget har för framtidsmöjligheter. Men både ledningen och styrelsen rekommenderar det.”

Fredrik Malmberg har jobbat tillsammans med Funcom sedan 2003 och satt till så sent som i höstas i styrelsen.

”Jag klev av i samband med att Tencent köpte in sig i september och jag minskade mitt ägande till strax under 3 procent. Det här har gått fort och jag kan bara gratulera ledning och management”, säger han.

Funcom bildade för några år sedan ett samägt bolag under namnet Heroic Signature tillsammans med Fredrik Malmbergs bolag Cabinet Entertainment.

”Funcom har varit licenstagare för digitala ip:n från Conan till Mutant, totalt ett hundratal rättigheter. Vi har haft en lång gemensam resa. Jag antar att min min industriella partner framöver är Tencent, inte Funcom.”

Vad innebär det för dig?

”Det borde inte påverka någonting. Men givetvis är Tencent en mycket större partner vilket kan vara positivt. Vad jag förstått vill Funcom renodla sin utveckling och tänker specialisera sig på survivalspel som Conan Exiles, vilket de varit otroligt framgångsrika med.” 

Är du chockad eller på något sätt orolig?

”Jag är jätteglad för Tencents skull. Funcom är ett jättefint bolag. Samtidigt är jag lite besviken och lite splittrad över att de inte kunde få fortsätta i egen regi. Men nu får de en säkrad finansiering, även om det är tråkigt rent emotionellt att det försvinner ur ens sfär.”

”Det här innebär inte en exit för min del utan ny partner att jobba med. Vi får se till att det kan bli bra för alla parter. Jag kan bara säga grattis till Tencent. Om det här går igenom har de fått en guldklimp.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer