Annons

Svenske teknikstjärnan tar in 260 miljoner i USA

Neo4J:s grundare och vd Emil Eifrém.
Neo4J:s grundare och vd Emil Eifrém. Foto: Amanda Lindgren (Di).
Den svenske teknikstjärnan Emil Eifrém vill ta sitt grafdatabasbolag Neo4J till börsen i USA inom fem år. Nu fyller företaget på sin kassa med ytterligare 260 miljoner kronor, kan Di avslöja.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska teknikbolaget Neo4J, som har sitt huvudkontor i Silicon Valley, utvecklar en så kallad grafdatabas som underlättar hanteringen av stora mängder information. Bolaget har en mängd globala storföretag på kundlistan – till exempel Ebay, Microsoft och Walmart, bara för att nämna några.

Nu tar bolaget in 30 miljoner dollar, eller ungefär 260 miljoner kronor, i nytt kapital. Det framgår av dokument som Di tagit del av hos den amerikanska finansinspektionen SEC. Enligt dokumenten är det sex icke-namngivna investerare som gått in med pengar.

När Di kontaktar Neo4J bekräftar bolaget transaktionen. De uppger att riskkapitalbolaget One Peak Partners varit ledande investerare i kapitalrundan.

”Med den här finansieringen planerar Neo4J att driva på ökad tillväxt genom att ta graftekniken till etablerade ekosystem inom artificiell intelligens, maskininlärning och analys”, skriver bolagets kommunikationschef Leena Bengani i ett mejl.

Hon tillägger att tanken är att öka användandet av Neo4J:s grafverktyg bland dataforskare. När Di senare får kontakt med vd:n Emil Eifrém mejlledes konstaterar han att transaktionen genomfördes redan i somras, även om färdigställandet av pappersarbetet sedan dröjt.

Läs mer: Svenska techbolaget utmanas av Amazon – tar in 730 miljoner kronor 

Neo4J tog senast in kapital i slutet av 2018, då hela 730 Mkr sköts in i bolaget av en grupp investerare bestående av Morgan Stanley, One Peak Partners, Creandum och Ola Rollén, genom hans privata bolag Greenbridge.

Länge har Neo4J pekats ut som en börskandidat i USA. Tidigare siktade bolaget på att noteras senast under 2020, men dessa planer har skjutits på framtiden. Enligt Di:s uppgifter har verksamheten en stark medvind, med en årlig tillväxt över 50 procent, och klarat av att täcka sitt kapitalbehov på den privata marknaden. Neo4J visar nämligen fortsatt röda siffror på sista raden.

Läs mer: Techgurun Emil Eifrém skriver rekordavtal med krisbranscher 

Emil Eifrém konstaterade nyligen i en intervju med Dagens industri att han i stället räknar med att Neo4J kommer att ha landat på börsen inom fem år. Då ska bolaget ha växt från nuvarande 350 till över 1 000 anställda.

Det är osäkert hur mycket Neo4J värderas till eller står sig finansiellt. Företagets moderbolag är registrerat i den amerikanska delstaten Delaware som är känt för sin begränsade insyn, milda företagsreglering och låga skatter. Men efter den senaste stora kapitalrundan under 2018 bekräftade Emil Eifrém att det rörde sig om en bolagsvärdering på ”flera miljarder kronor”.

Läs mer: Emil Eifrém nobbade Amazons bud – nu samarbetar han med Google 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer