Annons

Svensken byggde ”Klarna-klon” i Spanien – omsätter en kvarts miljard

David Bäckström är medgrundare av och vd för Sequra i Spanien.
David Bäckström är medgrundare av och vd för Sequra i Spanien. Foto: Press.
Betalbolaget Sequra, som kan beskrivas som en dubbelgångare till Klarna, omsätter i dag 260 miljoner kronor på näthandeln i Spanien. Den svenska grundaren David Bäckström har lyckats säkrat tillväxten utan mängder av riskkapital. ”Strategin har betalat av sig och vi har gått med vinst de senaste tre åren”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under 2013 fick svenske David Bäckström som bosatt i Spanien en idé om att kopiera det koncept som Klarna hade populariserat i Norden, nämligen att låta kunder betala på faktura inom e-handeln. 

Det markerade starten för bolaget Sequra.

”I Spanien har köpare och säljare generellt ett väldigt lågt förtroende för varandra. Jag insåg därför att det fanns ett stort behov inom e-handeln för en mellanhand som står för risken. Värdet av en sådan tjänst är ännu större här än i Norden”, säger han till Di Digital.

Landsmännen David Vrensk och Conrad Gerlach anslöt snart som medgrundare av företaget, tillsammans med spanjorerna Joaquim Ferrer och Iván Párraga. 

Sedan dess har Sequra lyckats med bedriften att mer än fördubbla sina intäkter varje år. Under 2020 väntas bolagets omsättning landa på ungefär 260 miljoner kronor, enligt vd:n, i nuvarande takt.

”Målsättningen är att öka intäkterna till 460 miljoner kronor nästa år, till exempel baserat på de avtal vi redan har skrivit med nya handlare”, säger David Bäckström.

Sequras tjänster används i dag av över 2 500 e-handelsbutiker i Spanien. Några exempel på stora företagskunder är språkresearrangören EF, däcktillverkaren Pirelli och den kinesiska shoppinggiganten Ali Express.

I deras e-handelskassa kan konsumenten antingen välja att dela upp köpet eller betala hela priset senare genom en faktura. Ungefär 850 000 spanjorer har för stunden ett konto registrerat hos Sequra, enligt David Bäckström, varav de flesta är återkommande användare.

”Det finns väldigt många banker och traditionella konsumentkreditföretag i den här regionen, vars volymer så klart är väldigt mycket högre än våra. Men vi är ju specialiserade på e-handel. Inom det segmentet är vi den marknadsledande aktören i Spanien, ungefär dubbelt så stora som den närmaste konkurrenten”, säger han.

Läs mer: Värderingen sköt i höjden när Nordic Capital sålde i svenska betalbolaget Trustly

Nyligen tecknade bolaget ett avtal med den brittiska kapitalförvaltaren Chenavari, som innebär att Sequra lånar in 500 Mkr för vidareutlåning till konsumenter. På sikt kan krediten uppgå till totalt 2 miljarder kronor.

”Det är verkligen ett tecken på att vi har mognat. Stora och professionella aktörer som Chenavari vill inte ha startuprisker, utan stora volymer och verksamheter med kontroll”, säger David Bäckström.

Med sina knappt 50 miljoner invånare är Spanien en stor global ekonomi. Men landet har samtidigt gått igenom flera stora finansiella kriser i modern tid. David Bäckström intygar att kreditprövningen av konsumenter ibland kan vara mycket svår.

”Vi har fått använda vår egen erfarenhet för att bli experter på att hantera kreditgivning i en rörig marknad, i Spanien fungerar inte standardmodeller”, säger han.

Trots det måste Sequra acceptera högre kreditförluster än sina gelikar i Nordeuropeiska länder.

”Det innebär att vi måste ha en högre prissättning. Det är framför allt handlarna som får betala mer om de vill ha en låg tröskel, det vill säga att fler konsumenter accepteras, så att vi kan kompensera oss för fallerade betalningar.”  

Först i år har Sequra lagt till direktköp genom kort i sin digitala kassa, vid sidan om de populära fakturorna.

”Vi ville börja med produkter som var lönsamma, därför prioriterade vi länge krediter framför direktbetalningar. Tanken var helt enkelt att slippa ta in mängder riskkapital. Strategin har betalat av sig och vi har gått med vinst de senaste tre åren”, säger David Bäckström.

Han vill inte precisera hur hög vinstmarginal Sequra har i sin verksamhet, men betonar att kostnadskontrollen är hård. I dagsläget har företaget 110 anställda med bas i Barcelona. 

Planen är att för första gången expandera utanför Spanien under nästa år, till två andra spansktalande länder i form av Colombia och Mexiko.

”De investeringarna klarar vi av att göra med vårt eget kassaflöde. Expansionen sker tillsammans med våra befintliga handlare från Spanien som säljer till utlandet. Därför blir en rimlig risk och kostnad för oss”, säger David Bäckström.

Bolaget har tagit in runt 6 miljoner euro, motsvarande 60 Mkr, i externt kapital sedan starten. Det är en mycket blygsam summa i jämförelse med många andra uppstickare inom finanssektorn i Europa. 

En stor del av dessa pengar har kommit från investmentbolaget Optimizer Invest, som grundades av svensken Henrik Persson Ekdahl, vilka kontrollerar drygt en tiondel av Sequra.

Grundarna och de anställda innehar fortfarande runt 75 procent av aktierna bolaget, vd:n David Bäckström är själv största ägare. 

”Ungefär 10-15 procent av låneboken måste vi enligt lag finansiera med vår egen balansräkning. Eftersom våra volymer växer kommer vi behöva ta in en del kapital i höst som ska täcka det behovet för de kommande åren”, säger han.

Enligt uppgifter till Di Digital värderades Sequra i början av 2019 till drygt 1 miljard kronor i den privata handeln. 

Nyhetssajten Breakit rapporterade i fjol att Klarna under en period fört diskussioner om att köpa upp hela Sequra. David Bäckström avfärdar det dock som ”helt taget ur luften”.

Läs mer: Klarna kliver in i Spanien – sköter delbetalning åt modehus

Så sent som för någon månad sedan stod det klart att just Klarna, som finns på runt 20 marknader världen över, slår upp portarna i Spanien.

”För oss gör det ingen stor skillnad, vi har haft konkurrens under hela resans gång. Men vissa aktörer har historiskt kanske avstått att gå in i Spanien just eftersom det kan vara svårt att kontrollera pris och risk, vilket heller inte kommer bli enklare efter coronapandemin”, säger han.

David Bäckström har tidigare medgrundat och senare sålt Spara Pengar, en svensk förmedlingsplattform för lån, samt European Telemedicine Clinic, som arbetar med sjukdomsdiagnostik på distans. 

Han säger sig däremot varken ha ambitioner om att börsnotera eller sälja Sequra för en lång tid framöver.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer