Annons

Svensk gör global Swish-tjänst för kryptovaluta

Daniel Nordh är med i den senaste omgången av Silicon Valley-acceleratorn Y Combinators program som startade i januari i år.
Daniel Nordh är med i den senaste omgången av Silicon Valley-acceleratorn Y Combinators program som startade i januari i år.
Daniel Nordh är en av deltagarna i den prestigefulla acceleratorn Y Combinator i Silicon Valley med sin krypto-betalapp Paymobil. ”Det ska bli lika enkelt att skicka kryptovaluta som mejl”, säger han. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Silicon Valley) Svensken Daniel Nordh bestämde sig för att söka till Silicon Valley-acceleratorn Y Combinator 48 timmar innan ansökan skulle vara inne. Bland 16 000 sökanden blev han kallad till intervju, och fick en av de knappt 200 eftertraktade platserna.

Y Combinator startades 2005 och har fostrat flera framgångsrika bolag, varav några av de mer kända är Airbnb, Dropbox, Stripe och Coinbase. 

Daniel Nordhs Paymobil är det åttonde svenska företaget som har kommit med i programmet av över 2 000 i acceleratorns portfölj.

Daniel Nordh är produktdesigner och har bott i San Francisco sedan 2016, då hans designapp Curator köptes upp av bokmärkestjänsten Pinterest. Sommaren 2018 bytte han jobb till kryptovalutabörsen Coinbase.

Läs mer: Svenskarna som designar Pinterest 

Han valde att söka jobb på Coinbase för att han ville lära sig mer om en bransch där det fortfarande finns mycket att uträtta. 

”Som designer ville jag söka mig till ett område där jag kan ha inverkan”, säger Daniel Nordh.

Med Paymobil vill Daniel Nordh erbjuda ett enkelt verktyg för att betala med och överföra kryptovaluta till varandra globalt. 

”Vi riktar oss till folk som rör sig över landsgränser”, säger han.

Appens funktioner går att likna vid de nationella tjänsterna Venmo och Square Cash i USA, och Swish i Sverige. Den globala marknaden för alla transaktioner inom segmentet ”p2p” – person till person – är i dag värd över 6 600 miljarder kronor.

Men hittills har gränssnitten och användarupplevelsen för kryptovaluta varit trubbiga, vilket har avskräckt många.

”Tekniken bakom Paymobil är avancerad, men det behöver inte användarna bry sig om. Med den är det lika enkelt att skicka pengar som att skicka mejl”, säger Daniel Nordh.

I Paymobil, som lanseras senare i vår, kommer användarna att kunna överföra så kallade stablecoins. Vill man ta ut pengarna från tjänsten kan man överföra dem till ett bankkonto mot en liten avgift. De första marknaderna där Paymobil har support mot banker är i USA, Kanada, Europa och Indien.

Stablecoin är en kryptovaluta som är stabil, till skillnad från bitcoin, och där majoriteten handlas mot dollarn. I dag finns det runt tio mer aktiva stablecoins och de flesta är 1:1 – en stablecoin är en dollar. Paymobil kommer att erbjuda överföringar med USDC, en stablecoin som är utvecklad av Coinbase och teknikplattformen Circle. 

”Den stablecoin som är störst är Tether och den har funnits ganska länge, men det är svårt att veta att den är backad med riktiga dollar. Det vet vi att USDC är”, säger Daniel Nordh.

Jag hade så klart helst sett att marknaden skulle hålla sig stabil ett tag till.

Även Facebook hade som plan att ha en stablecoin som sin kryptovaluta inom projektet Libra, men som inte skulle handlas mot dollarn.

”Facebook har rätt strategi långsiktigt, men jag tror att de gjorde ett felsteg med att skapa sin egen kryptovaluta, för den är egentligen inte stabil mot någon valuta”, tycker Daniel Nordh.

Läs också: Facebook ger efter – skalar ned Libra-planerna

Han tror att centralbankerna kommer att släppa sina egna digitala valutor inom de närmaste åren, och då finns det helt andra plattformar att bygga vidare på.

”Sverige kikar på e-kronan och Bank of England lade ut sin strategi häromdagen”, säger Daniel Nordh.

Han har utvecklat Paymobil på åtta veckor, tillsammans med en programmerare med examen från Stanforduniversitetet och som har jobbat med kryptotjänster tidigare. 

”Jag fick idén när jag jobbade på Coinbase, och när jag kom in på Y Combinator var det ett lätt val att starta direkt”.

Han sa upp sig på Coinbase innan jul och acceleratorprogrammet på Y Combinator startade i januari. Programmet pågår under tre månader och i måndags gick man ut och presenterade alla 197 bolag i den senaste omgången. 

Vanligtvis avslutas Y Combinator med en ”demo day” där alla bolagen får några minuter på scenen för att pitcha inför potentiella investerare. Den skulle ha ägt rum i nästa vecka och 1 200 investerare stod på på anmälningslistan, men ställdes in på grund av coronaviruset.

”Programmet började under vanliga former, men de senaste veckorna har det ändrat sig snabbt. De senaste veckorna har vi ställt in de fysiska träffarna helt”, säger Daniel Nordh.

Läs också: 16 000 i kö till Silicon Valleys hetaste startup-program: ”Fler svenskar borde söka hit”

Han säger samtidigt att han är tacksam över att få vara med, särskilt när världen ser ut som den gör nu. Efter att informationen om bolagen lades ut under måndagen har hans kalender fyllts två veckor framöver av möten med intresserade investerare. 

Trots osäkerheten i världen med coronavirusets utbredning hoppas Daniel Nordh att investerare kommer att se på Paymobil som en långsiktig lösning. Han siktar på att få in det han kallar en ”hyfsad summa” i en såddrunda. Men hur mycket det är vill han inte säga. Målet är få med sig en mix av partners som har erfarenhet av både fintech och kryptovalutor.

”Jag hade så klart helst sett att marknaden skulle hålla sig stabil ett tag till, men jag tror att krypto är en teknisk utveckling som kommer att hända under det kommande decenniet”, säger han.

Till att börja med riktar sig Paymobil till de som redan handlar med kryptovalutor, men på sikt kommer man att titta på grupper som har lite samma karaktär. Som nätverk som spänner över landsgränser.

”Y Combinator är ett sådant, där många av de internationella deltagarna inte har ett amerikanskt bankkonto”, säger Daniel Nordh.

Läs också: Y Combinator från insidan: ”Det känns lite som i serien Silicon Valley”

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer