Annons

Svensken som grundade Mellanösterns svar på Uber

Careem grundades av svensken Magnus Olsson och finns nu i tio länder i Mellanöstern.
Careem grundades av svensken Magnus Olsson och finns nu i tio länder i Mellanöstern. Foto: Victor Besa/The National UAE
Att Uber är en global succé har bevisats. I Mellanöstern tror investerarna även på en lokal variant – Careem. Och där har bolagets svenska grundare Magnus Olsson fått luft under vingarna.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Du kanske inte har hört talats om Careem. Men det är ju inte så konstigt om du bor i Sverige. I stora delar av mellanöstern är däremot bolaget en väletablerad konkurrent till den amerikanska jätten Uber, med pengar från bland andra det regionala riskkapitalbolaget BECO Capital.

Bolagets grundare är svensken Magnus Olsson. Hans taxiimperium finns nu i tio länder med drygt 200 anställda, har 10 000 förare och växer med 30 procent månad för månad.

Uber och Careem fungerar på liknande sätt. Man kan beställa en bil via en app och inget av företagen anställer förarna som de använder. 

Även grafiken på företagens sajter är intill förväxling lika.

Samtidigt menar Magnus Olsson att Careem skiljer sig väsentligt från det amerikanska företaget. Både när det gäller hur Careem tar hand om sina förare genom att erbjuda dem utbildning och kostymer till företagets callcenter och kundservice.

”I vissa anseenden har vi liknande tjänster men vi har byggt en produkt i regionen för regionen. Det är annorlunda här än i andra delar av världen. Man kan inte bara ta en produkt som funkar bra i USA och tro att den kommer fungera bra här”, säger Magnus Olsson.


Enligt Magnus Olsson är det just regionens egenskaper som gör att Careem skiljer sig från Uber.

”Kartsystem som google maps är inte speciellt väl utvecklade här så vi bygger våra egna plats-databaser, förarna pratar inte samma språk så vi har text till tal-funktioner i våra appar för att förarna ska veta vart de ska åka och kreditkort används inte i någon större utsträckning så vi måste kunna hantera kontanter. Vi måste bygga mycket mer av den underliggande infrastrukturen för att få det att funka.”

Men hur kommer det sig att en svensk bestämmer sig för att dra igång ett Uber för Mellanöstern.

Jag ville göra något som var meningsfullt och något som skulle bli riktigt stort.

Magnus Olsson beskriver sig själv som en ”ganska vanlig kille” med utbildning från Lund och en bakgrund som konsult på företaget McKinsey. Via det jobbet hamnade han i Kuwait. Han blev kär, inte bara i sin fru, utan även i regionens kultur och mångfald. Från tiden när han fick sitt första konsultuppdrag, som skulle vara två månader, har det nu gått nio år.

För fyra år sedan drabbades han av en hjärnblödning och fick åka till USA för operation. Det fick Magnus Olsson att reflektera över sina livsval. Han bestämde sig för att lämna McKinsey och istället hitta sin passion.

”Jag kom fram till att det fanns två saker jag ville göra. Jag ville göra något som var meningsfullt och något som skulle bli riktigt stort.”

Careem startades i slutet av 2012 i Dubai av Magnus Olsson och medgrundaren Mudassir Sheikha. Vid den tiden fanns inte Uber i Mellanöstern utan kom till regionen först i augusti 2013. Då hade Careem redan spridit sig till fyra av sina nuvarande 19 städer. Till en början var Careem tänkt som en företagstjänst men vänder sig nu till den större massan.

”Jag reste runt väldigt mycket som konsult i den här regionen och medan flyg och hotell fungerar bra och är till stor del digitaliserat så funkar inte ground transportation speciellt bra. Det är ett big fat joke kan man säga. Allt från hur man bokar till om bilar kommer i tid, om de vet vart de ska, personlig hygien, man ska bråka om pris och man måste betala kontant. Vi tittade på det och insåg att det fanns potential att göra något riktigt stort, speciellt i den här delen av världen där det inte finns så mycket kollektivtrafik.”

Och meningsfullt då? 80 procent av Careems kunder i Saudiarabien är kvinnor, som inte får köra bil i landet. Det ger dem helt nya möjligheter att ta sig till och från en arbetsplats. 

 

80 procent av Careems kunder i Saudiarabien är kvinnor, som inte får köra bil i landet. Det ger dem helt nya möjligheter att ta sig till och från en arbetsplats.

 

Bolaget tog in 1,7 miljoner dollar från STC Ventures i september 2013 och ytterligare 10 miljoner dollar i december i fjol, då från bland andra riskapitalbolaget BECO. Men Careem söker kontinuerligt nytt kapital för att kunna växa ytterligare.

Från sin början i Dubai har verksamheten vuxit. Mellanösterns svar på Uber finns nu i tio länder, från Marocko i väst till Pakistan i öst, men än finns det fler marknader på Careems karta.

”Först och främst vill vi växa på våra existerande marknader. Sedan finns det fortfarande många städer som vi fortfarende inte är i. När man växer med 30 procent varje månad så fördubblas verksamheten varje tre till fyra månader, då måste vi också bygga en organisation som kan hantera den tillväxten. Sedan tittar vi också på att expandera till andra länder i Gulf-regionen men också i Nordafrika och Turkiet”, säger Magnus Olsson. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer