Annons

Svensken tar sin aktieapp till megamarknad: ”Stort genombrott”

Sprinklebits grundare och vd Alexander Wallin.
Sprinklebits grundare och vd Alexander Wallin. Foto: Press.
Svensken Alexander Wallin har byggt upp ett techbolag i New York med 50 anställda. Nu tar han sitt aktienätverk Sprinklebit till den gigantiska marknaden i Kina.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Alexander Wallin tar sitt sociala aktienätverk Sprinklebit till Kina. Bolaget bakom tjänsten, Sprinkle Group, har säkrat ett godkännande från den kinesiska staten och ska snart lansera appen på den gigantiska marknaden.

”Det är ett stort genombrott för oss. Den kinesiska marknaden är nästan lika stor som resten av världen tillsammans. Vi började planera för det här redan 2017, sedan dess har vi fört en dialog med myndigheterna i landet och anpassat appen efter deras kultur”, säger Alexander Wallin till Di Digital.

Tjänsten kommer till exempel att heta Sikebit i Kina, som betyder ”att tänka tillsammans”. Bolaget har också fått byta logotyp och färger i appen. 

”I Västvärlden brukar vi inom finans förknippa grönt med uppgång och rött med nedgång på börsen. Men i Kina är färgkoderna de rakt motsatta”, säger han.

Den kinesiska regimen bedriver omfattande censur på internet och övervakar befolkningen på olika sociala nätverk. Mycket få utländska appar och sociala medier släpps därför in i landet. Facebook, Google och Twitter är till exempel förbjudna i Kina.

Hur har ni resonerat kring regimens censur i Kina?

”Man märker att Kina har börjat öppna upp sig. Det här hade aldrig varit möjligt för bara tio år sedan. Om vi måste spela efter deras regler, för att ge kineser möjlighet att lära sig investera, tycker jag det är värt det. Myndigheterna har inte begränsat hur våra applikationer fungerar över huvud taget. Det enda som varit lite udda är att de tittade igenom hela vår källkod under ansökningsprocessen”, säger Alexander Wallin.

Kommer ni att dela med er av information om era användare till myndigheterna? 

”Självklart vet jag om att vi kommer få förfrågningar om information som delats på sidan. Men då får de skicka in en formell begäran. Det är samma system som vi har för andra finansinspektioner i världen. De kinesiska myndigheterna kommer inte ha någon möjlighet att på egen hand 'skanna' igenom appen”, säger Alexander Wallin.

I appen kan man till exempel ta råd av andra användare, så väl amatörer som erfarna traders, och handla med virtuella pengar genom en aktiesimulator. Det finns också verktyg, byggda på Sprinklebits algoritmer, som hjälper till att förutse om en viss aktie kommer att över- eller underprestera jämfört med marknaden.

Läs mer: Swedbank lanserar social aktieapp i Sverige 

Vi funderar på att genomföra en större kapitalrunda. Det kan ske i slutet av året.

Sprinklebit lanserades i Sverige under våren 2017. Då hade bolaget ett samarbete med Swedbank, men det har nu avslutats. 

Alexander Wallin vill inte uppge exakt hur många som använder Sprinklebit globalt, men menar att appen hittills rönt störst framgångar i Skandinavien och i USA.

”Vi växer snabbt och har tre gånger fler aktiva användare nu än för 18 månader sedan. Det är inte uppe i miljoner ännu i absoluta tal, men det hoppas vi förstås ändra på med lanseringen i Kina”, säger Alexander Wallin.

Bolaget Sprinkle Group grundades 2011 och har sitt huvudkontor i New York. Koncernen har ett 50-tal anställda i olika delar av världen. De har också lanserat en börs byggd på blockkedjeteknik i USA, Sprinkle Xchange, som Di Digital nyligen rapporterade om

Appen finns tillgänglig i en gratisversion, men kunderna kan skaffa ett abonnemang för att få tillgång till fler och mer avancerade tjänster i appen. 

Moderbolaget är registrerat i Luxemburg där insynen är begränsad. 2017 gjorde bolaget dock förlust på motsvarande 6 Mkr. Alexander Wallin avböjer att kommentera vad Sprinkle Group omsätter.

”Vi går fortfarande med förlust. Målet är att vi ska ha ett positivt kassaflöde under 2020”‚ säger han.

Under 2016 tog bolaget in 10 miljoner dollar, motsvarande 85 miljoner kronor, i riskkapital från amerikanska GTC och flera affärsänglar.

”När vi har bevisat oss i Kina funderar vi på att genomföra en större kapitalrunda. Det kan ske i slutet av året”, säger Alexander Wallin.

Läs mer: Svenskt fintechbolag bygger ny börs med blockkedjor 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer