Annons

Svenskens app hjälper tusentals hitta anhöriga i katastrofdrabbade Honduras

Den tropiska stormen Eta har förstörst viktiga delar av Honduras infrastruktur och och tusenstals letar nu efter sina anhöriga.
Den tropiska stormen Eta har förstörst viktiga delar av Honduras infrastruktur och och tusenstals letar nu efter sina anhöriga.
Familjer och vänner letar efter varandra i Honduras efter att den våldsammaste stormen på flera decennier lamslagit landet. Cristian Echeverria, mjukvaruutvecklare på Göteborgsbolaget Brinja, app underlättar sökandet. ”Det är en mycket allvarlig situation”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den tropiska stormen Eta har orsakat översvämningar och jordskred runtom i Centralamerika. Honduras är ett av länderna som har drabbats allra svårast. Hela hus har försvunnit i översvämningar och viktig infrastruktur, såsom broar, har totalförstörts. 

”Pandemin har redan slagit hårt mot Honduras. Många blev arbetslösa och förlorade inkomsten i våras. I och med den här stormen har de inte bara förlorat sina jobb, men också sina hem”, säger Cristian Echeverria.  

Han har rötter i landet och vill hjälpa till. Under helgen byggde han en app, en slags databas, där personer i Honduras på ett enkelt sätt kan efterlysa familjemedlemmar och närstående och samtidigt leta i ett register över personer som har registrerats som saknade. 

Privatpersoner kan även efterlysa mat och andra förnödenheter till skyddsläger och andra geografiska platser via appen. 

Cristian Echeverria har rötter i Honduras och byggde på rekordkort tid en app för att bistå i den tropiska stormen Etas spår.
Cristian Echeverria har rötter i Honduras och byggde på rekordkort tid en app för att bistå i den tropiska stormen Etas spår. Foto: Privat

”Det är ett sätt för mig att med hjälp av teknologi bistå i sökandet efter saknade. Och kort sagt är det ett sätt för människor att söka och samarbeta för att hjälpa och hitta varandra”, säger han. 

FN uppskattar att över 1,8 landets 9,5 miljoner invånare har drabbats av stormen Eta. Hur många som är döda eller som saknas är dock svårt att uppskatta i nuläget. Översvämningarna har delvis försvårat kommunikationen med delar av landet, något som uppskattningsvis påverkar över 95 000 personer i västra och norra Honduras.

”Många är besvikna över hur den honduranska regeringen har agerat. Just nu är det befolkningen och privatpersoner som på sätt och vis leder krishanteringen.”  

Hittills har appen samlat nästan 5000 namn på människor som har efterlysts som saknade.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer