Annons

Svenskens hörlurar stoppades i amerikanska tullen: ”Fejk-Airpods”

Till vänster, Apples Airpods. Till höger, Oneplus buds som stoppats i den amerikanska tullen. Carl Pei är en av grundarna till Oneplus.
Till vänster, Apples Airpods. Till höger, Oneplus buds som stoppats i den amerikanska tullen. Carl Pei är en av grundarna till Oneplus.
Kinesiska Oneplus, med svensken Carl Pei som en av grundarna, är en erkänd mobiltillverkare. Men deras hörlurar är för lika Apples Airpods. Det tycker i alla fall den amerikanska tullen som beslagtagit 2 000 par – och vägrar ge sig.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Till en början framstod det hela som ett skämt, eller i alla fall ett misstag. Men den amerikanska tullen står på sig efter beslaget av 2 000 hörlurar från Hongkong av den kinesiska mobiltillverkaren Oneplus.

Hörlurarna har redan börjat säljas i USA och har med andra ord lyckats ta sig igenom tullens granskande ögon tidigare. Men på flygplatsen JFK i New York tog det stopp.

”Efter att ha undersökt den aktuella lasten har myndighetens importspecialist slagit fast att hörlurarna framstår bryta mot Apples varumärkespatent”, skriver tullen i ett uttalande till sajten The Verge.

Att tullen beslagtar kopior som utger sig för att vara amerikanska produkter är ingen nyhet. Men att de slår ned mot ett bolag med eget varumärke och vars förpackningar och produkter inte alls utger sig för att vara Apples är mer ovanligt.

Men den logiken är inget som tullen verkar bry sig om.

”Beslaget har inget att göra med bilder eller språk på förpackningarna. Ett företag behöver inte trycka Apples logga på sina produkter för att bryta mot varumärkesskydd”, skriver tullen vidare.

Oneplus, eller den part som har importerat hörlurarna, kommer att ges möjlighet att överklaga beslutet och i detalj redogöra för hur produkterna är ”genuina”.

Apple har inte själva något pågående patentmål mot Oneplus.

Läs mer: Svenskens mobilfenomen större än Apple i Indien – drar in miljarder

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer