Hoppa till innehållet

Svenskens miljardvärderade Uber-bolag säger upp en av tre

För ett år sedan köpte Uber svenskens taxibolag för 29 miljarder kronor. Nu tvingas man göra sig av med en tredjedel av personalen.

Svensken Magnus Olsson är en av tre grundare bakom taxiappbolaget Careem, som köptes upp av Uber i fjol.
Svensken Magnus Olsson är en av tre grundare bakom taxiappbolaget Careem, som köptes upp av Uber i fjol.

Uber-bolaget Careem, med svensken Magnus Olsson i grundarteamet, säger upp en tredjedel av personalen som en effekt av coronviruset. Det har även kommit rapporter om fler uppsägningar på Uber.

Det var i mars i fjol som Uber köpte Careem för 29 miljarder kronor. Taxiappen är verksam i Mellanöstern och en av grundarna är svensken Magnus Olsson.

Nu låter Careem 31 procent av sin personalstyrka gå, vilket motsvarar 536 personer. Det skriver bolagets vd och medgrundare Mudassir Sheikha i en bloggpost

”Vi sköt på det här beslutet så länge vi kunde för att hitta andra sätt att säkra upp Careem”, skriver Mudassir Sheikha.

Beslutet är en effekt av coronavirusets framfart, som har gått hårt åt Careems marknad. De anställda som lämnar får tre månadslöner, en månad för att lösa in optioner och sjukförsäkring året ut.

Läs också: Uber drar tillbaka prognos – aktien rusar

I tisdags förra veckan kom det även en rapport hos The Information om att moderbolaget Uber har planer på att 20 procent av personalen gå, på grund av avsaknaden av marknad som en följd av coronakrisen. Samma dag blev det också känt att bolagets teknikchef sedan 2013 Thuam Pham kommer att lämna Uber.

20 procent av Ubers anställda motsvarar 5 400 personer av totalt 27 000. Det skulle innebära att Uber sparar nära 1 miljard dollar på ett år, enligt beräkningar från The Information.

Hur stort marknadstapp det handlar om för Uber de senaste veckorna har det kommit olika siffror på mellan 80 och 90 procent beroende på marknad. Matleveranstjänsten Uber Eats har växt rejält under coronautbrottet, men drar inte in så mycket pengar till bolaget att det täcker förlusterna från taxitjänsten.

På måndagen den här veckan framgick det av en inlaga hos den amerikanska finansinspektionen SEC att Uber drar tillbaka Eats på sju marknader – bland annat Egypten, Honduras, Rumänien, Saudiarabien, Uruguay och Ukraina. I Förenade Arabemiraten så förs verksamheten över till Careem. 

Enligt en talesperson för Uber har beslutet dock inte att göra med coronaviruset, utan är en del av bolagets strategi att vara störst eller näst störst på de marknader tjänsten är aktiv på, skriver Techcrunch.

På torsdag kväll redovisar Uber sina siffror för det senaste kvartalet och har på förhand dragit tillbaka sina prognoser för perioden. Bolaget har tappat över 33 procent på börsen sedan toppen i februari.

I förra veckan meddelade Ubers konkurrent Lyft att man säger 982 anställda, vilket motsvarar 17 procent av de anställda, och permitterar 288. Bolaget sänker också lönerna med 30 procent för de högsta cheferna, 20 procent för mellanchefer och 10 procent för hela personalen.

Läs också: Enhörningsbolag har mist sin glans på börsen

 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera