Annons

Svenskens miljardvärderade Uber-bolag säger upp en av tre

Svensken Magnus Olsson är en av tre grundare bakom taxiappbolaget Careem, som köptes upp av Uber i fjol.
Svensken Magnus Olsson är en av tre grundare bakom taxiappbolaget Careem, som köptes upp av Uber i fjol.
För ett år sedan köpte Uber svenskens taxibolag för 29 miljarder kronor. Nu tvingas man göra sig av med en tredjedel av personalen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Uber-bolaget Careem, med svensken Magnus Olsson i grundarteamet, säger upp en tredjedel av personalen som en effekt av coronviruset. Det har även kommit rapporter om fler uppsägningar på Uber.

Det var i mars i fjol som Uber köpte Careem för 29 miljarder kronor. Taxiappen är verksam i Mellanöstern och en av grundarna är svensken Magnus Olsson.

Nu låter Careem 31 procent av sin personalstyrka gå, vilket motsvarar 536 personer. Det skriver bolagets vd och medgrundare Mudassir Sheikha i en bloggpost

”Vi sköt på det här beslutet så länge vi kunde för att hitta andra sätt att säkra upp Careem”, skriver Mudassir Sheikha.

Beslutet är en effekt av coronavirusets framfart, som har gått hårt åt Careems marknad. De anställda som lämnar får tre månadslöner, en månad för att lösa in optioner och sjukförsäkring året ut.

Läs också: Uber drar tillbaka prognos – aktien rusar

I tisdags förra veckan kom det även en rapport hos The Information om att moderbolaget Uber har planer på att 20 procent av personalen gå, på grund av avsaknaden av marknad som en följd av coronakrisen. Samma dag blev det också känt att bolagets teknikchef sedan 2013 Thuam Pham kommer att lämna Uber.

20 procent av Ubers anställda motsvarar 5 400 personer av totalt 27 000. Det skulle innebära att Uber sparar nära 1 miljard dollar på ett år, enligt beräkningar från The Information.

Hur stort marknadstapp det handlar om för Uber de senaste veckorna har det kommit olika siffror på mellan 80 och 90 procent beroende på marknad. Matleveranstjänsten Uber Eats har växt rejält under coronautbrottet, men drar inte in så mycket pengar till bolaget att det täcker förlusterna från taxitjänsten.

På måndagen den här veckan framgick det av en inlaga hos den amerikanska finansinspektionen SEC att Uber drar tillbaka Eats på sju marknader – bland annat Egypten, Honduras, Rumänien, Saudiarabien, Uruguay och Ukraina. I Förenade Arabemiraten så förs verksamheten över till Careem. 

Enligt en talesperson för Uber har beslutet dock inte att göra med coronaviruset, utan är en del av bolagets strategi att vara störst eller näst störst på de marknader tjänsten är aktiv på, skriver Techcrunch.

På torsdag kväll redovisar Uber sina siffror för det senaste kvartalet och har på förhand dragit tillbaka sina prognoser för perioden. Bolaget har tappat över 33 procent på börsen sedan toppen i februari.

I förra veckan meddelade Ubers konkurrent Lyft att man säger 982 anställda, vilket motsvarar 17 procent av de anställda, och permitterar 288. Bolaget sänker också lönerna med 30 procent för de högsta cheferna, 20 procent för mellanchefer och 10 procent för hela personalen.

Läs också: Enhörningsbolag har mist sin glans på börsen

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer