Annons

Svenskens taxiapp ger Uber kalla handen

Svensken Magnus Olsson är en av medgrundarna till Uber-konkurrenten Careem.
Svensken Magnus Olsson är en av medgrundarna till Uber-konkurrenten Careem.
Fusionen mellan de konkurrerande taxitjänsterna Uber och Careem är lagd på is då båda parter vägrar att bli minoritetsägare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Förhandlingarna om en sammanslagning mellan taxibolaget Uber och konkurrenten Careem i Mellanöstern uppges ha nått ett låst läge, enligt The information. Anledningen ska vara att Careem vill fortsätta att ha kontrollen över verksamheten, medan Uber inte accepterar fusioner där bolaget bara får ett minoritetsägande.

Careem vill ha möjligheten att kunna utveckla tjänsten till andra affärsområden bortom transport, något som inte ligger i Ubers intresse.

Enligt tidigare rapporter från bland annat Bloomberg och Financial Times ska det pågå preliminära samtal mellan de båda rivalerna om en sammanslagning.  Olika affärsupplägg ska diskuteras, däribland att Uber helt köper upp Careem eller endast tar ett majoritetsägande i bolaget. I ett annat scenario skulle Careem vara fortsatt operativt ansvarig för de sammanslagna bolagens gemensamma verksamhet i Mellanöstern.

Läs mer: Careem kan fusioneras med Uber 

Careem grundades 2012 i Dubai av svensken Magnus Olsson tillsammans med Mudassir Sheikha och Abdullah Elyas.

Hur mycket Careem har erbjudits av storkonkurrenten för en sammanlagning är inte känt, men bolaget värderas till drygt 1 miljard dollar, eller knappt 8,3 miljarder kronor, enligt vad Magnus Olsson har uppgett för Di Digital.

Uppgifterna om den potentiella fusionen kommer efter att Uber tidigare sålt sina verksamheter i Sydostasien, Kina och Ryssland. Anledningen till det uppges vara att taxitjänstbolaget vill försköna sina siffror inför nästa års tilltänkta börsnotering genom att bli kvitt många av sina sämre presterande verksamheter.

Läs mer: Uber vill återuppta striden mot svenskens taxitjänst i Mellanöstern 

Enligt The Information ska Careem nu istället lägga sitt fokus på att genomföra den aviserade investeringsrundan om 500 miljoner dollar, motsvarande närmare 4,4 miljarder kronor, vilket skulle ge bolaget en värdering på drygt 13 miljarder kronor. Careem uppges även ha hållit preliminära samtal med banker om en potentiell börsnotering i januari.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer