Hoppa till innehållet

Svenskens Wikipediautmanare tar in en kvarts miljard: Vi ska finnas på alla världens språk

Nyligen aviserade Wikipediakonkurrenten Everipedia att de ska gå över till blockkedjan. Nu tar bolaget in en kvarts miljard. ”Investeringen möjliggör en omfattande global expansion”, säger medgrundaren till Di Digital.

Theodor Forselius, medgrundare av nätencyklopedin Everipedia
Theodor Forselius, medgrundare av nätencyklopedin EveripediaFoto: Press

Nätenycklopedin Everipedia tar in 30 miljoner dollar, motsvarande omkring 240 miljoner kronor, i en runda ledd av kryptoinvesteraren Galaxy Digital, som grundades av den före detta Goldman Sachs-partnern Michael Novogratz. I februari samlade Galaxy Digital in motsvarande 2 miljarder kronor för att handla i kryptovalutor och investera i bolag.

Everipedia grundades 2015 av bland annat Theodor Forselius från Jönköping som en konkurrent till nätencyklopedin Wikipedia. Bland annat tyckte han och de övriga grundarna att Wikipedia var för stelbenta kring vilka ämnen som var relevanta för encyklopedin. Dessutom ville de förenkla gränssnittet så att fler skribenter kunde bidra.

Läs mer: Byggde Wikipedia-utmanare från studentkorridoren — nu satsar 22-åringen på blockkedjan 

Just nu satsar Everipedia på att flytta encyklopedin till blockkedjan för att ge finansiella incitament till skribenter att bidra med material, och för att skydda innehållet från exempelvis censur. 

”Investeringen innebär att vi kan öka farten på utvecklingen, anlita fler begåvade ingenjörer och bygga ett mer komplett nätverk. Det möjliggör en omfattande global expansion”, skriver Theodor Forselius i en kommentar till Di Digital.

Nu hoppas de kunna öka antalet användare, och sitt genomslag, i fler länder.

”Målet är att det ska finnas miljontals artiklar på alla världens språk och inte bara på den handfull av språk som det gör i dagsläget”, fortsätter Theodor Forselius.

I fjol anslöt Larry Sanger, en av medgrundarna av Wikipedia, till Everipedia. I dag jobbar han som Everipedias informationschef. Företaget uppger att de nu har över 3 miljoner unika besökare i månaden och 6 miljoner artiklar på engelska.

Läs mer: Wikipedia-grundare ansluter till utmanare startad av svensk 22-åring 

”Investeringen förändrar varken vår vision eller vårt slutmål med att bygga världens största encyklopedi på blockkedjan, men jag är övertygad om att vi kommer ta oss dit betydligt fortare än vi kunde tidigare med våra nya resurser”, skriver Theodor Forselius.

Everipedia planerar att lansera på blockkedjan i juni i år.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera