Annons

Svenskens Wikipediautmanare tar in en kvarts miljard: Vi ska finnas på alla världens språk

Theodor Forselius, medgrundare av nätencyklopedin Everipedia
Theodor Forselius, medgrundare av nätencyklopedin Everipedia Foto: Press
Nyligen aviserade Wikipediakonkurrenten Everipedia att de ska gå över till blockkedjan. Nu tar bolaget in en kvarts miljard. ”Investeringen möjliggör en omfattande global expansion”, säger medgrundaren till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nätenycklopedin Everipedia tar in 30 miljoner dollar, motsvarande omkring 240 miljoner kronor, i en runda ledd av kryptoinvesteraren Galaxy Digital, som grundades av den före detta Goldman Sachs-partnern Michael Novogratz. I februari samlade Galaxy Digital in motsvarande 2 miljarder kronor för att handla i kryptovalutor och investera i bolag.

Everipedia grundades 2015 av bland annat Theodor Forselius från Jönköping som en konkurrent till nätencyklopedin Wikipedia. Bland annat tyckte han och de övriga grundarna att Wikipedia var för stelbenta kring vilka ämnen som var relevanta för encyklopedin. Dessutom ville de förenkla gränssnittet så att fler skribenter kunde bidra.

Läs mer: Byggde Wikipedia-utmanare från studentkorridoren — nu satsar 22-åringen på blockkedjan 

Just nu satsar Everipedia på att flytta encyklopedin till blockkedjan för att ge finansiella incitament till skribenter att bidra med material, och för att skydda innehållet från exempelvis censur. 

”Investeringen innebär att vi kan öka farten på utvecklingen, anlita fler begåvade ingenjörer och bygga ett mer komplett nätverk. Det möjliggör en omfattande global expansion”, skriver Theodor Forselius i en kommentar till Di Digital.

Nu hoppas de kunna öka antalet användare, och sitt genomslag, i fler länder.

”Målet är att det ska finnas miljontals artiklar på alla världens språk och inte bara på den handfull av språk som det gör i dagsläget”, fortsätter Theodor Forselius.

I fjol anslöt Larry Sanger, en av medgrundarna av Wikipedia, till Everipedia. I dag jobbar han som Everipedias informationschef. Företaget uppger att de nu har över 3 miljoner unika besökare i månaden och 6 miljoner artiklar på engelska.

Läs mer: Wikipedia-grundare ansluter till utmanare startad av svensk 22-åring 

”Investeringen förändrar varken vår vision eller vårt slutmål med att bygga världens största encyklopedi på blockkedjan, men jag är övertygad om att vi kommer ta oss dit betydligt fortare än vi kunde tidigare med våra nya resurser”, skriver Theodor Forselius.

Everipedia planerar att lansera på blockkedjan i juni i år.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies