Annons

Svenskt batteribolag laddar för börsen: ”Ensamma i hela världen”

Marcus Wigren, vd på Nilar, och bolagets grundare Lars Fredriksson.
Marcus Wigren, vd på Nilar, och bolagets grundare Lars Fredriksson. Foto: Press.
Batteriföretaget Nilar ska gå till börsen inom ett år och tar nu in 327 miljoner kronor från bland annat Första AP-fonden. ”När batteriet är färdigkonsumerat kan vi fylla på med lika mycket liv. Vi är ensamma om det i hela världen”, säger vd:n Marcus Wigren.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska batteriföretaget Nilar är på väg till börsen. Bolaget avser att noteras på First North under det första halvåret 2020, kan Di Digital avslöja. 

Nilar tillverkar batterier avsedda för olika typer av energilagring. Det kan vara batterier som stärker upp elnäten, som används vid laddstationer för elbilar eller som lagrar el från sol- eller vindkraft i fastigheter.

Bolaget vill kapitalisera på elektrifieringen av samhället och har högtflygande planer. För två år sedan gav vd:n Marcus Wigren en tioårsplan som gör gällande att Nilar ska omsätta 10 miljarder kronor och sysselsätta runt 2 000 personer vid 2027.

”Vi sätter en allt högre nyttjandepress på elnätet och uttagen är som störst på morgonen och kvällen. Därmed finns det stora behov av energilagring i samhället. Nilars batterier kommer att ha en viktig stabiliserande funktion”, säger Marcus Wigren.

Till skillnad från vissa andra tillverkare, till exempel Peter Carlssons svenska prestigeprojekt Northvolt, har bolaget inte tagit fram batterier av litium. I stället är Nilars produkt baserad på nickelmetallhydrid.

Fröet till Nilar såddes redan 2001 av branschveteranen Lars Fredriksson, som då var bosatt i USA, tillsammans med kollegan Neil Puester.

”Den här kemin är miljövänligare och betydligt säkrare än många andra alternativ. Det fick fälla avgörandet. Vi drog igång i Neils källare”, säger Lars Fredriksson.

Läs mer: Batteridrottningen: Ny teknik avgörande i loppet mot Asien 

Batterier av nickel anses vara säkrare än litiumbatterier, som har en hög brandrisk, eftersom den vätska i nickelbatterier som leder strömmen är baserad på vatten.

Det finns dock en nackdel med Nilars batterier. De är tyngre än sina motsvarigheter i litium.

”Om du behöver använda det allra minsta och lättaste batteriet har vi fel produkt. Därför kommer vi aldrig kunna sätta ett Nilarbatteri i en elbil, till exempel. Det är egentligen dessa två egenskaper som gjort att litium fått ett uppsving”, säger Marcus Wigren.

2011 hamnade verksamheten till Sverige. Totalt har investerare plöjt in 600 miljoner kronor i framtagandet av Nilars produkter, till exempel i form av kostnader för forskning och utveckling.

”Batteriutveckling tar tid. Du måste pröva dig fram innan du hittar den riktiga sanningen. Därför rinner många batteriprojekt ut i sanden, trots att de i början sett bra ut på pappret”, säger Lars Fredriksson.

Bolaget levererade sitt första kommersiella batteri till en kund först 2014. Sedan dess har bolaget genomfört runt 50 installationer av större batterisystem i sex olika länder.

Vi tillhör inte någon av drömfabrikerna.

Än så länge är Nilars omsättning blygsam. Under 2017, bolagets senast tillgängliga bokslut, landade intäkterna på 1,1 Mkr med en förlust på 59 Mkr. 

Men de låga intäkterna beror inte på ett svalt intresse från kunder, enligt Marcus Wigren. I stället handlar det om att Nilar hittills inte skalat upp sin produktion för att möta efterfrågan, hävdar han.

”Vi säljer precis allt som vi tillverkar”, säger Marcus Wigren. 

Nu har Nilar tagit in 327 Mkr i en ny kapitalrunda, med de stora institutionerna Första AP-fonden och AFA Försäkringar som ledande investerare. Pengarna ska finansiera en utbyggnad av Nilars produktionsanläggning i Gävle.

Till årsskiftet ska antalet produktionslinor ha fördubblats till fyra, vid 2021 är målet att ha igång åtta tillverkningslinor.

Kommer ni vara ett förhoppningsbolag när ni går in på börsen?

”Nej, vi tillhör inte någon av drömfabrikerna”, säger grundaren Lars Fredriksson.

”Till exempel säljer ju Northvolt fortfarande en vision. Vi har i stället valt att systematiskt skala upp produktionskapaciteten efterhand”, säger vd:n Marcus Wigren.

Läs mer: Northvolt får miljarder i lån 

Vi är ensamma om det i hela batterivärlden, oavsett kemi eller leverantör.

Bolaget planerar också att genomföra ytterligare en nyemission i samband med börsnoteringen.

För två år sedan värderades Nilar till 800 Mkr, men nu har bolagsvärdet stigit till nästan 1,5 miljarder kronor.

”Totalvärderingen på bolaget är till stor del grundad på de 105 patent som Nilar äger”, säger Marcus Wigren.

Nyligen gjorde Nilar tillsammans med forskare vid Stockholms universitet en upptäckt som gör att deras batterier klarar många fler laddcykler än motsvarigheterna på marknaden, utan att förlora sin kapacitet. Genom att tillsätta syrgas kan livslängden helt enkelt förlängas.

”Vi är ensamma om det i hela batterivärlden, oavsett kemi eller leverantör. När batteriet är färdigkonsumerat kan vi fylla på med lika mycket liv. Vi kan just nu garantera 4 till 5 återladdningar, men det kan bli mer. Kunden slipper byta ut batteriet och över dess totala livslängd minskar kostnaderna rejält”, säger Marcus Wigren.

Bland Nilars större ägare märks sedan tidigare riskkapitalbolaget Fjord Capital Partners samt den danska fonden MP Pensions gröna investeringsportfölj Climate Delta.

Läs mer: Anders Ygeman hyllar elektrifieringen – men avfärdar kärnkraft: ”Ingen vill investera” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer