Annons

Svenskt bolag i affär värd 320 miljoner – stoppar penningtvätt och ekobrott

Monterros medgrundare Thomas Bill och Trapets medgrundare och vd Dan Sjöholm.
Monterros medgrundare Thomas Bill och Trapets medgrundare och vd Dan Sjöholm. Foto: Press och TT.
Att upptäcka marknadsmanipulation och penningtvätt kräver ett omfattande arbete. Svenska Trapets är en av aktörerna som erbjuder hjälp i jakten på ekobrottslingar – och bolaget köps nu upp för hundratals miljoner kronor, kan Di berätta.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska bolaget Trapets grundades av Dan Sjöholm, Andreas Werner och Gunnar Wexell år 2000 med affärsidén att leverera teknik och mjukvara till finansindustrin. 

I dag står verksamheten på två huvudsakliga ben. Det ena affärsområdet hjälper aktörer att stoppa penningtvätt, bedrägerier och terrorfinansiering – medan det andra syftar till att upptäcka olaglig insiderhandel och marknadsmanipulation på börser. 

Nu köper riskkapitalbolaget Monterro upp en majoritet av aktierna i Trapets.

”Den ekonomiska brottsligheten sover inte på grund av kriser som coronapandemin. Trapets marknad har en stark underliggande tillväxt och bolaget är redan en ledande aktör i Norden. Antalet regler som banker och finansinstitut måste följa blir fler, och nivån på brottsligheten ökar”, säger Thomas Bill, medgrundare av Monterro.

Företaget med bas i Stockholm har hittills kontrollerats av grundarna tillsammans med ett antal anställda. Parterna vill själva inte avslöja några finansiella detaljer.

Men Monterro köper nästan 70 procent av aktierna, enligt handlingar från Bolagsverket som Di Digital har tagit del av. Dokumenten berättar samtidigt att hela Trapets har värderats till knappt 320 miljoner kronor i transaktionen.

”Vi har gjort vår 'due dilligence' och fått produkten presenterad för oss via videokonferens. Det har ingen av oss på Monterro gjort tidigare. Men till slut träffades vi fysiskt, då hyrde vi en stor biosalong”, säger Thomas Bill, vars Monterro nu gör sin första nya investering i år.

Läs mer: It-profilernas Monterro stänger ny miljardfond 

Trapets tar betalt genom en sorts prenumerationstjänst som ger återkommande intäkter. Under 2019 omsatte bolaget cirka 56 Mkr och vinsten på sista raden blev 10 Mkr, enligt en färsk årsredovisning. Tillväxten har legat på runt 25 procent under de senaste åren.

”Det har gått bra för oss under en längre tid med stark tillväxt och lönsamhet. Hela marknaden växer och det finns en väldigt stor efterfrågan på våra produkter. Nu har vi insett att det finns utrymme att expandera i ännu högre takt än tidigare, då blev det naturligt att vi började leta efter en stark ägarpartner”, säger vd:n och medgrundaren Dan Sjöholm.

Tanken är att Trapets med hjälp av Monterro nu ska expandera kraftigt utanför Sverige och Norden. Finansiella centrum som Storbritannien, Tyskland och Luxemburg nämns som potentiella tillväxtmarknader.

”Vi har en ganska stor andel internationella kunder redan. Men nu vill vi etablera ännu mer lokal närvaro på de marknader som vi tycker är mest intressanta”, säger Dan Sjöholm, vars företag i dag har runt 30 anställda med planer på att växa.

På kundlistan finns bland annat banker, finansbolag, värdepappersföretag, börsoperatörer och finansinspektioner – som ogärna namnges på grund av tjänstens karaktär. Varje dag analyserar Trapets uppemot tre miljarder transaktioner i sina system för att upptäcka misstänksamma mönster och signaler.

Det finns en hel del andra aktörer som är aktiva på er marknad. Vad är er största konkurrensfördel?

”Vi har hållit på länge, vi startade för tjugo år sedan precis när finans- och it-bubblan sprack, och har en otroligt stor erfarenhet inom vårt område. Vi känner marknaden bra och har stor erfarenhet, utöver ett komplett erbjudande, vilket uppskattas av våra kunder”, säger Dan Sjöholm.

Thomas Bill från den nya huvudägaren Monterro är försiktig i att spekulera om Trapets i framtiden kan bli en uppköpskandidat. Di Digital har tidigare rapporterat om andra exempel på svenska teknikföretag inom regelefterlevnad som blivit förvärvade av börsoperatörer.

”Affären stängde bara för några dagar sedan, så det är svårt att säga. Men Trapets kan så klart bli uppköpt eller börsnoteras som ett självständigt företag. Alla exit-möjligheter är öppna som jag ser det”, säger Thomas Bill.

Läs mer: Löste börsbolagens MAR-dröm – sålde bolaget för 155 miljoner 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer