Hoppa till innehållet

Svenskt bolag vill göra batterier utan kobolt – får miljontillskott

Uppsalabolaget Graphmatech, som kommersialiserar supermaterialet grafen, tar in nytt kapital. Bland annat för att kunna växa sitt säljteam för lansering utomlands, säger grundaren Mamoun Taher.

Uppsalabolaget Graphmatech, där Mamoun Taher är grundare och vd, tillverkar bland annat den här plastkopositen innehållande supermaterialet grafen.
Uppsalabolaget Graphmatech, där Mamoun Taher är grundare och vd, tillverkar bland annat den här plastkopositen innehållande supermaterialet grafen.

Under 2004 upptäckte de två forskarna Andre Geim och Konstanin Novoselov materialet grafen. Sex år senare tilldelades de Nobelpriset i fysik för upptäckten. 

Grafen är ett så kallat 2D-material, eftersom det bara består av ett atomlager, och är 200 gånger starkare än stål. Det är dessutom genomskinligt, böjbart och har en mycket god elektrisk ledningsförmåga.

Men Graphmatechs vd Mamoun Taher är noga med att poängtera att det inte går att använda istället för stål, som många kanske ser framför sig.

”Grafen som additiv i metall ger egenskaper som metall inte har i sig själv. Men det blir inte tusen gånger starkare. Det är snarare så att det kan vara möjligt att göra det starkare med 25 procent kanske”, säger han.

Läs mer: ABB ABB +0,71%Dagens utveckling investerar i svenskt supermaterial

Däremot löser grafen mängder med andra problem. Grafen i en metallkomposit ger slittålighet och självsmörjande egenskaper som leder till lägre friktion. Man kan också se egenskaper som motverkar korrosion. 

”Det är en väldigt hög efterfrågan på det här från industrin”, säger Mamoun Taher.

Han beskriver den nya kapitalrundan om 20 miljoner kronor som en brygginvestering från de tidigare investerarna och statligt ägda Almi Invests greentech-fond. Nästa steg, senare i år eller nästa år, är en riktig A-runda om ytterligare 40 miljoner kronor.

De befintliga ägarna som fortsatt att stötta Graphmatech även denna gång är ABB Technology Ventures, Inno Energy och Walerud Ventures.

Just nu jobbar Graphmatech på tre produktionslinjer. Det handlar dels om det patenterade grafenpulvret, ”Aros graphene”, som kan adderas till andra material för olika kompositer.

Kobolt är problematiskt eftersom det är en begränsad naturresurs

”Vi har kapacitet att tillverka två ton per år i vår fabrik i Uppsala. Det vill vi skala upp till tio ton per år”, säger Mamoun Taher vidare.

Utöver det har Graphmatech också börjat producera egna kompositmaterial. Bland annat en plast som kan användas av företag inom formgjutning.

Den tredje satsningen inom bolaget är en innovation där metallpulver täcks med grafen, kallat för ”coating”.

Hur snart tror du att det finns konsumentprodukter med grafen?

”Det är svårt att säga, men jag tror att metallpulvret som täcks av grafen löser det största problemet för industrin”, säger han och tillägger:

”Det finns redan ett filament (tråd, Di:s anm.) till 3D-skrivare som innehåller grafen. Den används för att 3D-printa sensorer som behöver vara värmetåliga och leda energi.”

Det har pratats mycket om grafen i batterier – hur går det?

”Det är väldigt mycket forskning på det området och vi är med i två projekt. Bland annat Swedish Battery Alliance. Det är spännande. Vi är med och tittar på ett batteri utan kobolt med grafen som additiv. Kobolt är problematiskt eftersom det är en begränsad naturresurs och mest kommer från gruvor i känsliga områden.”

Läs även: Tesla vill skippa dyr metall i nya batterier

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera