Annons

Svenskt databolag vill lösa problem värt miljarder – Hagströmer investerar

Validios grundare och vd Patrik Liu Tran, samt finansmannen Sven Hagströmer som är en av bolagets nya delägare.
Validios grundare och vd Patrik Liu Tran, samt finansmannen Sven Hagströmer som är en av bolagets nya delägare. Foto: Press och Di.
Svenska Validio säger sig kunna lösa ett problem som kostar näringslivet tusentals miljarder dollar om året. Nu tar man in 12,5 miljoner kronor – bland annat från Sven Hagströmer.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Hanteringen av gigantiska mängder data växer allt eftersom fler bolag, organisationer och myndigheter blir mer datadrivna. I den här utvecklingen finns det ett svart hål. Dålig eller felaktig data kostar astronomiska summor. Enligt siffror som IBM tagit fram uppgår kostnaden som dålig data medför till 3 100 miljarder dollar årligen. Samtidigt visar en undersökning som gjorts av företaget Crowdflower att dataanalytiker lägger 80 procent av sin tid på att åtgärda dålig data.

”2025 kommer det att finnas fem gånger så mycket data som det fanns tillgängligt 2018. Vi har alltså en exponentiell tillväxt. Samtidigt råder det brist på dataanalytiker vilket innebär att vi aldrig kommer att hinna ikapp och manuellt fixa de här problemen. Alla bolag som vill bli datadrivna framöver kommer att behöva ha det här på plats”, säger Patrik Liu Tran.

Han driver det svenska startupbolaget Validio, som nu säger sig ha löst problemet. Bolagets egenutvecklade och algoritmstyrda mjukvara övervakar, larmar samt filtrerar ut dålig data i realtid. Tekniken ligger i frontlinjen, enligt Patrik Liu Tran, och man har ett försprång mot möjliga konkurrenter.

”Det vi gör ligger i en helt ny kategori. Produktkategorin är i sin linda och behovet av vår teknik bara växer. Det här har varit ett olöst problem.”

Nu tar bolaget in 12,5 miljoner kronor i en första runda där riskkapitalbolaget J12 Ventures är största investerare tillsammans med Sven Hagströmer, Jakob Svärdström, Per Hallius, Mattias Miksche, Fredrik Uhrström och DHS Venture Partners.

Läs mer: Kom hit som studenter – nu reser 29-åringarna på J12 Ventures en fond på 500 miljoner 

Tidigare har bolaget finansierat verksamheten med eget kapital, genom en konvertibel från bolagets styrelseordförande Jakob Svärdström och ett tillskott från den externa investeraren Philip Stenholm. Han som svensk regionchef på det amerikanska datalagringbolaget Snowflake, som gjorde en succénotering på New York-börsen i september och som nu värderas till 291 miljarder kronor. 

Patrik Liu Tran är vd och en av Validios tre grundare tillsammans med Urban Eriksson och Emmanuel Chappat. Han började som 16-åring läsa parallellt på Handelshögskolan i Stockholm och Kungliga Tekniska högskolan, där han pluggade maskininlärning. Han arbetade sedan med finans på SEB och som analytiker på Söderberg & Partners, men har under de senaste åren lagt om fokus.

”Jag har huvudsakligen lagt all tid på det här bolaget samtidigt som jag forskat och gett utbildningar för företagsledare. 

Patrik Liu Tran är även rådgivare inom artificiell intelligens, AI, för startupgeneratorn Antler.

”Runt 2017 blev jag vid flera tillfällen inplockad som rådgivare till större nordiska bolag för att hjälpa till att sätta deras AI- och datastrategi. Vart jag än kom så stötte jag på samma problem. Bolagen hade ingen datakvalitet. Första steget som man måste ta som bolag för att bli datadriven är att säkerställa att man har data av hög kvalitet, annars riskerar man att fatta dåliga datadrivna beslut baserat på felaktig information”

När man pratar om dålig kvalitet i data så innebär det att det kan saknas värden, vara felaktigheter eller orimliga förändringar i data som mäts över tid. Det senare händer ofta med material som samlas in via sensorer där felen kan fortsätta under lång tid innan de upptäcks.

”Ett stort problem är att det samlas in väldigt mycket information som inte övervakas och valideras i realtid. Det här innebär att man i slutändan riskerar att samla på sig massa dålig data. Vår mjukvara gör analysen i realtid och larmar kundens dataanalytiker så fort problem identifieras så att de kan gå in och åtgärda felkällorna innan det hinner samlas in allt för mycket dålig information.”

Validios plattform är helt automatisk, vilket enligt bolaget kommer att effektivisera arbetet med att hitta och åtgärda dålig data för de analytiker som sitter med uppgiften i ett allt mer växande flöde.

Patrik Liu Tran berättar att han för ett par år sedan hjälpte en bank att implementera en ny AI-strategi. Då inträffade en händelse som han menar tydliggör den problematik som ständigt pågår i verksamheter som hanterar stora mängder data.

”Efter ett visst datum saknades helt plötsligt alla värden från en viss kolumn. Ingen av bolagets dataanalytiker kunde svara på vad som hänt. Två veckor senare kom de fram till att en utvecklare råkat plocka bort ett fält i ett kundformulär, varefter dessa data inte längre samlades in. Vår mjukvara övervakar löpande och hade kunnat identifiera ett sådant misstag omgående” 

Validio uppger att mjukvaran i nuläget testas hos kunder, men vill inte uppge vilka det handlar om utan hänvisar till tystnadsklausuler i avtal. Enligt bolagets tidplan ska en färdig och mer användarvänlig version av mjukvaran vara klar under nästa år. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer