Hoppa till innehållet

Svenskt fintech-bolag bygger ny börs med blockkedjor

NEW YORK. Det svenska fintech-bolaget Sprinkle Group, som tidigare hade ett samarbete med Swedbank, har lanserat en börs byggd på blockkedjeteknik. 

”Vi skulle kunna komma upp i 1000 bolag på tre till fyra år”, säger grundaren Alexander Wallin.

Till skillnad från traditionella börser kommer Sprinkle Xchange inte att vara kopplad till någon fysisk plats. De använder istället blockkedjetekniken, vilket innebär att hela clearingprocessen lyfts upp till en högre, gränsöverskridande nivå. 

”I och med att allt är strömlinjeformat så skulle vi nog kunna komma upp i 1000 noterade bolag på tre till fyra år”, säger Sprinkle Groups grundare och vd Alexander Wallin till Di i New York. 

Bolaget har framför allt gjort sig känd för den svenska publiken genom sin sociala aktieapp Sprinklebit, som tidigare hade ett partnerskap med Swedbank SWED A +0,05%Dagens utveckling

Poängen med den nya börsen är dels att bredda marknaden för investerare – att erbjuda tillgång till bolag världen över som annars hade varit svåra att nå. 

Dels är Wallin ute efter att göra det enklare och billigare för bolag som vill börsnotera sig att nå en större publik.

Av den anledningen kommer Sprinkle Xchange att använda så kallad ”holländsk auktion” för att bestämma prissättningen inför en notering, snarare än att bolagen behöver blanda in investmentbanker.

”Där kapar vi den dyraste delen av vad det brukar kosta att gå publikt. I och med att allt är automatiserat så behöver vi heller inte ta ut de där höga courtage-avgifterna”, säger Wallin.

En annan unik egenskap med Sprinkle Xchange är möjligheten att handla både listade bolag och kryptovaluta på samma börs. Till en början kommer det bara gå att betala med just kryptovaluta, men på sikt även med annan valuta.

Eftersom tekniken är så ny har det inte funnits lagar som reglerar den här typen av handel. 

Sprinkle Group har jobbat med centralbanken i Bahrain som nu håller på att få regelverket på plats. Nyligen blev bolaget först med att få den här speciella typen av börslicens i kungadömet, med förbehållet att enbart tio bolag kan listas under det första året, som en provperiod. 

Planen är att framför allt vända sig till tillväxtbolag, bland annat inom spelsektorn och e-sport. 

”Vi tittar även på bolag som vill dubbellista sig, som redan är noterade på exempelvis First North i Sverige men vill vara mer globala och nå en större investerarbas”, säger Wallin. 

Däremot blir det ju inte tal om någon klockringning på Wall Street för bolagen, likt hur noteringsprocessen ser ut på New York-börsen. 

Vad betyder det här för Sprinkle Group?

”Det är lite som att cirkeln sluts. Målbilden med bolaget har varit att lära folk över hela världen hur man investerar och sedan ge dem rätt verktyg för att göra det. Och där är vi nu.” 

Så nu väntar ni bara på att bli uppköpta?

”Vi får se. Jag tänker inte så mycket i de banorna, jag ser mest fram emot att få följa de spännande resor som väntar bolagen som går publikt hos oss.”

Sprinkle Group startade 2011 med den sociala investeringsplattformen Sprinklebit. Förutom Sprinkle Xchange har man även lanserat en funktion för att handla amerikanska aktier. 

Bolaget har i dag 46 anställda men vill inte uppge sin omsättning eller antalet användare. 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera