Hoppa till innehållet

Svenskt IoT-bolag får ny storägare – tar in 500 miljoner

Det amerikanska riskkapitalbolaget Pegasus har köpt en majoritet av aktierna i det svenska IoT-bolaget Yanzi. Storleken på kapitalrundan överstiger 500 miljoner kronor, kan Di Digital avslöja, och bolaget värderas till över 1 miljard kronor.

Yanzis vd Ulf Wretskog och bolagets uppkopplade sensorer.
Yanzis vd Ulf Wretskog och bolagets uppkopplade sensorer.Foto: Press.

En hel uppsjö av svenska startups har gett sig in på den framväxande marknaden för uppkopplade produkter, IoT, under de senaste åren. En aktör är Yanzi, som har tagit fram en mjukvaruplattform och sensorer för större fastigheter.

Yanzi grundades 2009 i Stockholm och ägdes fram till nyligen av grundarna, ett antal privata investerare samt Sjätte AP-fonden. Nyligen köptes en majoritet av aktierna av det amerikanska riskkapitalbolaget Pegasus, men i övrigt offentliggjordes inga finansiella detaljer.

Nu kan Di Digital avslöja att storleken på kapitalrundan är drygt 500 miljoner kronor, enligt flera källor med insyn i processen.

Ulf Wretskog, vd på Yanzi, avböjer att kommentera uppgifterna.

”Men vi kommer inte behöva gå ut och söka ny finansiering framgent, så mycket kan jag säga. Vi har nu fått ordentligt med muskler för att verkligen expandera vår verksamhet”, säger Ulf Wretskog.

Läs mer: Så går det för uppkopplade klockan från Malmö 

Sjätte AP-fonden har deltagit i den nya rundan, men minskar sitt ägande och behåller enbart en minoritetspost i bolaget.

I samband med nyemissionen har Yanzi fått en ny värdering som överstiger en miljard kronor, enligt Di Digitals källor.

”Det vill jag inte uttala mig om. Men vi anser att Yanzi har en ledande position på IoT-marknaden för smarta byggnader, åtminstone ett par år före våra konkurrenter. Det är i det ljuset som våra nya investerare värderat bolaget och vår potential”, säger Ulf Wretskog. 

Yanzi har i dagsläget 25 anställda, men vill växa sin personalstyrka till minst 75 före slutet på 2019. Bolaget kommer nu att flytta sitt huvudkontor till USA, men merparten av nyrekryteringarna ska fortfarande ske i Sverige.

Läs mer: Tio lösningar som kopplar upp ditt hem 

Bokslutet för 2017 är ännu inte offentliggjort, men enligt Ulf Wretskog omsatte Yanzi runt 35 Mkr. På sista raden lyser fortsatt röda siffror, även om han inte vill precisera hur stort minusresultatet blev i fjol.

I år väntas bolaget trefaldiga sina intäkter, vilket skulle innebära en omsättning på över 100 Mkr.

”Vi kommer fortsatt att gå med förlust i minst ett par år till. Nu investerar vi för att bygga upp verksamheten. Vi fortsätter att utveckla och underhålla IoT-plattformen, vilket kräver mycket pengar och resurser”, säger Ulf Wretskog.

Yanzis uppkopplade sensorer kan till exempel hjälpa till att sänka energikostnaderna i lokalerna, användas för att hålla koll på temperatur, fuktighet och koldioxidnivåer, och effektivisera flöden och vanligt underhållsarbete som städning.

”Det går att fatta smartare beslut på så många områden med hjälp av all data vi samlar in. Vårt mål är både att skapa lägre fastighetskostnader för företagen och bättre välbefinnande och produktivitet för medarbetarna”, säger Ulf Wretskog.

På kundlistan finns i dagsläget stora it-bolag som Microsoft, men även serviceföretag med fokus på kontorslokaler som danska ISS, Nordens största arbetsgivare, och den globala marknadsledaren CBRE från USA.

Läs mer: Här är Sveriges 10 hetaste IoT-startups 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera