Annons

Svenskt kartbolag dubblar intäkten – banar väg för självkörande bilar

Mapillarys vd och grundare Jan Erik Solem
Mapillarys vd och grundare Jan Erik Solem
Malmös kartbolag Mapillary dubblar omsättningen och rekryterar tunga namn från Apple och Intel. Bolagets bildanalys banar väg för utvecklingen mot självkörande bilar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Malmöbolaget Mapillary har sedan starten 2013 låtit tiotusentals fotgängare, cyklister, bilister i hela världen ladda upp bilder i bolagets databas. Idag har man samlat in drygt 430 miljoner gatuvybilder från användare i 190 länder.

Bilderna analyseras nu löpande och automatiskt enligt ett slags ”objektsystem” med kategorier som "människa”, ”skoter”, ”träd” och ”skylt”. Underlaget används sedan för att utveckla digitala kartmiljöer som bland annat lär självkörande bilar att navigera i trafiken

I fjol investerade BMW, Samsung Catalyst och kartjätten Navinfo motsvarande 125 miljoner kronor i bolaget, vilket Di Digital var först att rapportera om. Bolaget värderades då till cirka 400 miljoner kronor, enligt handlingar från Bolagsverket.

Sedan dess har Mapillary fortsatt att utveckla sin bildanalys. Man har bland annat inlett ett samarbete med Amazon i USA. Den gör att Mapillary kan läsa av gatuskyltar och erbjuda information om var och när det finns ledig parkeringsyta i en given stad.

Läs mer: Mapillary i stort samarbete med Amazon

Nu uppger bolaget att man utvecklat sin bildanalys ännu mer. Mapillary kan nu ge träffsäkra koordinater på 42 objektklasser som lyktor, brandposter, brunnslock, med mera. Informationen tas in löpande och uppdateras i Mapillarys bildkartor automatiskt. Informationen kan användas i de kart- och navigationssystem som finns i bilar. Den är även till nytta för städer, mobiloperatörer och fastighetsbolag.

”Vi har kunder som Toyota. Men även städer och mobiloperatörer köper våra tjänster”, säger Mapillarys vd och grundare Jan Erik Solem.

Mapillarys teknik genererar automatiskt datan från vanliga bilder, vilket har gjort att fler och fler bolag laddar upp bilder till databasen. Mapillarys vd Jan Erik Solem menar att databasen kommer att växa allteftersom fler bilar idag blir utrustade med kameror,  som används ihop med olika typer av navigationssystem, automatisk parkering, med mera. 

”Inom ett par år kommer alla nya bilar ha kameror. Bilen är vår nya smartphone. Den kan användas för att samla in mängder av data”, säger han.

Bild som visar hur Mapillary delar in sina gatuvybilder i objekt, med kategorier som "människa”, ”bil”, ”trafiklykta”, ”brandpost” och ”brunnslock”.
Bild som visar hur Mapillary delar in sina gatuvybilder i objekt, med kategorier som "människa”, ”bil”, ”trafiklykta”, ”brandpost” och ”brunnslock”.

Tillväxten är stark. I fjol dubblades Mapillarys omsättning till cirka 18 miljoner kronor. 

”Vi investerar i tillväxt och marginalerna ser bättre ut hela tiden. Vi räknar med att gå back 2019, men nå lönsamhet nästa år”, säger vd Jan Erik Solem.

Antalet medarbetare har det senaste året ökat från 32 till 52 personer, med flera framstående rekryteringar.

Bland annat har man lockat Arno Knapitsch till sitt forskningsteam. Arno är en känd bildanalysforskare med en bakgrund från Intel och partikelfysiklaboratoriet CERN i Genève.

Man har även lockat Apples Till Quack till rollen som produktchef. Han är ursprungligen från Schweiz men kommer direkt från hårdvarujättens huvudkontor i Cupertino, där han ledde ett stort bildanalysteam.

”Till Quack har lite samma bakgrund som mig. Han har doktorerat i bildanalys och sålt ett bolag till Qualcom. Han var en tidig användare av Mapillary och triggades av vår vision”, säger Jan Erik Solem.

Jan Erik Solem har själv jobbat i på Apples huvudkontor. Detta sedan han sålde sitt ansiktsigenkänningsbolag Polar Rose till Apple 2010. 

Mapillary (NTL) startade han tre år senare. Till en början beskrevs bolaget som ett slags crowdsourcat Google Maps. Idén lockade tidigt några av världens tyngsta investerare. Bland annat har Niklas Zennströms Atomico och Sequoia Capital, ett av Silicon Valleys kändaste riskkapitalbolag, investerat i bolaget.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer