Annons

Svenskt lånebolag får miljarder från Goldman Sachs

Broccs två medgrundare Jonathan Klein och Patrik Gunnarsson.
Broccs två medgrundare Jonathan Klein och Patrik Gunnarsson. Foto: Press.
Låneutmanaren Brocc säkrade nyligen kapital från finansjätten Goldman Sachs. Nu kan Di Digital avslöja att det hemliga avtalet är värt 1,5 miljarder kronor. ”Vi har säkrat vårt utlåningskapital för en överskådlig framtid”, säger medgrundaren Patrik Gunnarsson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Brocc är verksamma på marknaden för blancolån och erbjuder konsumenter snabba krediter. Sedan namnbytet från Sparlån i fjol har bolaget bedrivit en offensiv marknadsföring i Sverige.

Nyligen meddelade Brocc att den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs klivit in som finansiär av utlåningen. Några detaljer om transaktionen angavs dock inte.

Men nu kan Di Digital avslöja att Goldman Sachs kommer att finansiera Brocc med totalt 1,5 miljarder kronor. 

En halv miljard avsätts till låneverksamheten under 2019 medan den resterande delen av kapitalet betalas ut vid ett senare tillfälle, enligt dokument som Di Digital tagit del av.

”Goldman Sachs får lite drygt 5 procent ränta på pengarna”, säger en källa med insyn i processen.

Patrik Gunnarsson är medgrundare på Brocc. Han avböjer att kommentera summan, men konstaterar att affären är av betydande storlek.

”Goldman Sachs är en stor och global bank med gott anseende. Innebörden av avtalet för oss är att vi säkrat vårt utlåningskapital för en överskådlig framtid”, säger Patrik Gunnarsson.

Brocc påbörjade diskussionerna med jättebanken redan i november 2018.

”Det har varit svårt att få in tillräckligt mycket kapital från svenska institutioner, trots att vi har tio av dem på plattformen redan i dag. Då började vi titta utomlands. Under processen haft kontakt med flera globala banker och kreditfonder, men ganska snabbt blev Goldman Sachs vårt huvudspår”‚ säger han.

Läs mer: Lånebolaget Bynk tar in en halv miljard – Schibsted investerar 

Goldman Sachs har även säkrat en option om att i framtiden köpa aktier direkt i Brocc, och därmed bli delägare i lånebolaget, enligt handlingar från Bolagsverket.

Genom ett Jersey-registrerat dotterbolag, GLQ International Holdings, kan Goldman Sachs teckna aktier i bolaget för 11 Mkr fram till 2024.

”Vi brukar inte kommentera våra ägare offentligt”, säger Patrik Gunnarsson.

Brocc har också tagit in nästan 70 Mkr från andra finansiärer, som man inte valt att offentliggöra. En känd delägare är Aggregate Media som byter annonsutrymme i ett femtontal svenska medier, däribland Dagens industri, mot aktier.

Under 2018 omsatte Brocc knappt 11 Mkr och noterade en förlust på 24 Mkr.

”Utvecklingen har inte gått så fort som vi hoppats, just för att vi inte haft tillräckligt med kapital att låna ut”, säger han.

Läs mer: Dold skattesmäll för ny populär sparform 

Hittills har Brocc lånat ut mellan 350-400 Mkr till svenska kunder, enligt Patrik Gunnarsson.

”Det har varit lite frustrerande att vi inte kunnat gasa så snabbt som vi velat. Med finansieringen på plats hoppas vi kunna mångdubbla våra intäkter”, säger han.

Ni är verksamma på marknaden för blancolån. Vad tar ni för ansvar för att inte öka skuldsättningen i samhället med snabba krediter?

”Det är en viktig aspekt man måste ta ställning till. Men 95 procent av Broccs kunder har andra lån hos nischbanker och kommer till oss för att sänka sin ränta”, säger Patrik Gunnarsson.

Brocc lånar i regel ut pengar till en ränta på mellan 4 och 19 procent, enligt Patrik Gunnarsson, som också poängterar att alla deras kunder är kreditvärdiga.

”Hela vårt existensberättigande kommer från att vi kan erbjuda bättre villkor än bankerna och våra konkurrenter. Vi hoppas kunna pressa ned räntorna ännu mer framöver, även om det alltid är en utmaning”, säger Patrik Gunnarsson.

Så väl Brocc som andra aktörer på kreditmarknaden bedriver en förhållandevis offensiv marknadsföring. På så sätt ökar ni medvetenheten hos konsumenter om att blancolån finns. Hur ser ni på det?

”Mycket av vår marknadsföring handlar om att visa att vi finns, snarare än att försöka få konsumenter att låna för stunden. Men det är en jätteviktig fråga och något som vi självklart går igenom före alla våra kampanjer.”

Han lyfter vidare fram att Brocc, till skillnad från en del andra låneaktörer på marknaden, inte har något eget inkassobolag i koncernen.

”I vår intäktsmodell tjänar vi inte pengar på försenade betalningar, tvärtom förlorar vi pengar på det”, säger Patrik Gunnarsson.

Läs mer: Klarna-kunder i trubbel - Kronofogden: ”Det gäller att få in folk i kreditsvängen” 

Läs mer: Anders Borgs fintechbolag Lendify skickar allt fler till Kronofogden 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer