Annons

Svenskt lånebolag fyller kassan i krisen – värderas till 1,6 miljarder

Nicholas Sundén-Cullberg är vd på Lendify, Anders Borg har investerat i bolaget och Erika Eliasson är vice vd.
Nicholas Sundén-Cullberg är vd på Lendify, Anders Borg har investerat i bolaget och Erika Eliasson är vice vd. Foto: Evelina Carborn (Di).
Låneutmanaren Lendify fördubblade sin omsättning i fjol – och tar nu in mer kapital för att understödja tillväxten. Bolagets värdering skjuter därmed i höjden mitt under brinnande coronakris. ”Ett starkt kvitto på att vi gör saker rätt”‚ säger vd:n Nicholas Sundén-Cullberg.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska finansbolaget Lendify, som grundades 2014, har för tillfället lånat ut cirka 2,5 miljarder kronor till ungefär 20 000 privatpersoner i Sverige. 

Företaget har därmed lyckats ta 1 procent av marknadsandelarna inom blancolån utan säkerheter, även kallade konsumentkrediter.

”Vi har alltid investerat långsiktigt, till exempel i vår it-plattform och organisationen. Så vi är byggda för att klara en nedgång i konjunkturen bättre än alla andra och komma starkare ut på andra sidan”, säger Nicholas Sundén-Cullberg, vd på Lendify.

Nu tar bolaget in 150 miljoner kronor i nytt kapital. Pengarna ska gå till den dagliga verksamheten och inte användas för utlåning till allmänheten.

Lendifys värdering uppgår nu till nästan 1,65 miljarder kronor, med de nya pengarna inräknade, enligt bolaget självt. 

Det motsvarar en värdeökning på cirka 37 procent bara sedan september i fjol, då bolaget senast fyllde på kassan.

”Att vi lyckats stärka vår kapitalbas i dessa osäkra tider ser jag som ett starkt kvitto på att vi gör saker rätt”‚ säger han.

I början av mars rapporterade Di Digital, med hänvisning till källor, att Lendify ville ta in över 700 Mkr i en nyemission för att förbereda en börsnotering. 

Läs mer: Svensk låneutmanare vill ta in 700 miljoner – siktar mot börsen 

Men det var före coronaviruset började få allvarliga skadeverkningar på världsekonomin.

”Det var bara rykten i marknaden. Man ska inte tolka det som att vi fick in mindre pengar än vi trodde, snarare översteg intresset våra förväntningar”, säger Nicholas Sundén-Cullberg.

Under 2018, bolagets senaste redovisade räkenskapsår, omsatte bolaget 64 Mkr och noterade ett minusresultat på 152 Mkr. 

Nicholas Sundén-Cullberg berättar för Di Digital att Lendify i fjol ökade sin omsättning med nästan 100 procent till 130 Mkr. Men bolaget går fortsatt med förlust, även om vd:n ännu inte vill säga hur stor den blev för 2019.

Kapitaltillskottet kommer från Lendifys existerande ägare. Det handlar till exempel om techmiljardären Håkan Roos, som i fjol köpte in sig i bolaget och blev storägare på kuppen. Även den tidigare finansministern Anders Borg är delägare, han har nu totalt investerat ungefär 2 Mkr i Lendify sedan hösten 2018.

”Bolaget har hittat en strategi som innebär kontrollerad tillväxt med god kreditkvalitet, det uppskattar jag verkligen som investerare. Kunder hittar inte till Lendify på grund av aggressiv marknadsföring, utan för att få bättre villkor än hos bankerna”, säger Anders Borg.

Lendify brukar hävda att deras runt 50 anställda kan hantera lika stora volymer som bankerna behöver en personalstyrka på 300 för att klara av.

”Jämfört med traditionella finansbolag har Lendify ingen teknikskuld och en betydligt lägre kostnadsbas. I kristider brukar dessutom utmanare som Lendify bli vinnare, det driver teknikskiften och förändring”, säger Anders Borg.

Lendify har enligt egen utsago en genomsnittlig ränta på 9 procent till sina låntagare.

Nu väntar dock ett stålbad för många långivare, som bör ställa in sig på att fler hushåll inte kan betala sina krediter.

”Precis som resten av marknaden kommer vi förmodligen se en ökning i försenade betalningar. Men påverkan kommer vara mindre än för många andra aktörer, eftersom vi befinner oss långt ifrån högrisksegmentet. Med lägre räntor måste vi ha lägre kreditförluster”, säger Nicholas Sundén-Cullberg.

Läs mer: Viruskris leder fler i skuldfälla: ”Utgiftsbägaren blir överfylld”

Ursprungligen var bolagets affärsidé att mäkla lån mellan privatpersoner, så kallad ”peer to peer lending”. Sedan dess har man ökat utlåningen med hjälp av institutionellt kapital, som nu står för 75 procent av finansieringen.

I juni i fjol meddelade Lendify att kapitalförvaltaren Insight Investment skjutit in omkring 1,5 miljarder kronor för finansiering av utlåningen. Nordea och DNB stoppade också in lånepengar, och totalt handlade det om 2,8 miljarder kronor under första halvåret 2019. 

”Vi kan leva på våra existerande finansieringsstrukturer en bra tid framöver, det finns utrymme kvar för nyutlåning. Men på sikt, för att vi ska kunna fortsätta växa, krävs det så klart att kapitalmarknaden öppnar igen”, säger Nicholas Sundén-Cullberg. 

Lendify har högtflygande planer om att nå 15 miljarder kronor i utlånat kapital vid 2023, en kraftig ökning med ungefär 500 procent från i dag. 

Framöver vill man också bredda verksamheten med andra finansiella produkter, till exempel bolån eller transaktionskonton. 

Planerar ni att gå till börsen? 

”Vi växer kraftigt och varje utlånad krona måste täckas upp i vår kapitalbas. Så länge vi fortsätter göra det kommer vi ha löpande kontakt med kapitalmarknaden. Om vi i framtiden bedömer att börsen är ett rationellt verktyg kommer vi att använda det, men mer än så kan jag inte säga”, säger Nicholas Sundén-Cullberg.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer