Hoppa till innehållet

Miljonregn över svenskt solcellsbolag

Epishine har säkrat ett bidrag från EU-kommissionen för att ta sina pyttesmå solceller till marknaden. ”I år genomför vi flera pilotprojekt, samtidigt som vi bygger ut vår produktion i Linköping”, säger medgrundaren Emma Woxlin.

Emma Woxlin är marknadschef på Epishine, som tagit fram tunna solceller för inomhusbruk.
Emma Woxlin är marknadschef på Epishine, som tagit fram tunna solceller för inomhusbruk.Foto: Press.

Det Linköpingsbaserade solcellsbolaget Epishine har fått ett bidrag på 2,3 miljoner euro, motsvarande 24 miljoner kronor, från EU-kommissionen.

Bolaget vill med sina pyttesmå solceller ersätta batterier i världens alla brandvarnare, larmsensorer och elektriska småprylar. 

”Vi befinner oss i gränslandet mellan utveckling och kommersiell försäljning. I år genomför vi flera pilotprojekt, samtidigt som vi bygger ut vår produktion i Linköping. Vi ska vara redo att leverera solcellerna bredare på marknaden under 2020”, säger Emma Woxlin, medgrundare och marknadschef.

Det enda hittills pågående pilotprojektet handlar om temperaturmätning i frysar hos Ica. Senare i år ska man också börja kontrollera inomhusklimat och samarbeta med säkerhetsbranschen, berättar Emma Woxlin.

Solcellerna är anpassad för att kunna generera elektricitet även vid extremt låga ljusförhållanden, vilket innebär att de fungerar inomhus utan att exponering mot direkt solljus.

De är tillverkade i återvinningsbar plast, i stället för metall. Det innebär att Epishine kan hålla nere priserna på sin produkt.

Läs mer: Guldregn över Epishines pyttesmå solceller 

EU-pengarna delas ut inom programmet Horizon 2020, som riktar sig mot små och medelstora bolag med syfte att finansiera forskning och innovation. 

”Pengarna ska i huvudsak finansiera fortsatt teknikutveckling, utbyggnad av produktionslinan, de kommersiella pilotprojekten och marknadsföring”, säger hon. 

Under 2018 omsatte Epishine drygt 0,5 Mkr och redovisade ett minusresultat på 6 Mkr. Bolaget har just nu 16 anställda och väntas växa, enligt Emma Woxlin.

Förra hösten tog Epishine in 11,3 miljoner kronor i riskkapital från Almi Invests Greentechfond, Potential Invest, affärsängeln Lars Björk och LiU Holding.

Bolaget grundades 2016 av Mattias Josephson, Jonas Bergqvist, Emma Woxlin, Anders Elfwing, Olle Inganäs och Thomas Österberg. Solcellerna är dock ett resultat av 25 års forskning från bland annat Linköpings universitet.

Epishine var finalist i 2017 års upplaga av Di Digitals pitchtävling Startup Tour.

Läs mer: Epishine är ny finalist i Di Startup Tour

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera