Annons

Miljonregn över svenskt solcellsbolag

Emma Woxlin är marknadschef på Epishine, som tagit fram tunna solceller för inomhusbruk.
Emma Woxlin är marknadschef på Epishine, som tagit fram tunna solceller för inomhusbruk. Foto: Press.
Epishine har säkrat ett bidrag från EU-kommissionen för att ta sina pyttesmå solceller till marknaden. ”I år genomför vi flera pilotprojekt, samtidigt som vi bygger ut vår produktion i Linköping”, säger medgrundaren Emma Woxlin.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det Linköpingsbaserade solcellsbolaget Epishine har fått ett bidrag på 2,3 miljoner euro, motsvarande 24 miljoner kronor, från EU-kommissionen.

Bolaget vill med sina pyttesmå solceller ersätta batterier i världens alla brandvarnare, larmsensorer och elektriska småprylar. 

”Vi befinner oss i gränslandet mellan utveckling och kommersiell försäljning. I år genomför vi flera pilotprojekt, samtidigt som vi bygger ut vår produktion i Linköping. Vi ska vara redo att leverera solcellerna bredare på marknaden under 2020”, säger Emma Woxlin, medgrundare och marknadschef.

Det enda hittills pågående pilotprojektet handlar om temperaturmätning i frysar hos Ica. Senare i år ska man också börja kontrollera inomhusklimat och samarbeta med säkerhetsbranschen, berättar Emma Woxlin.

Solcellerna är anpassad för att kunna generera elektricitet även vid extremt låga ljusförhållanden, vilket innebär att de fungerar inomhus utan att exponering mot direkt solljus.

De är tillverkade i återvinningsbar plast, i stället för metall. Det innebär att Epishine kan hålla nere priserna på sin produkt.

Läs mer: Guldregn över Epishines pyttesmå solceller 

EU-pengarna delas ut inom programmet Horizon 2020, som riktar sig mot små och medelstora bolag med syfte att finansiera forskning och innovation. 

”Pengarna ska i huvudsak finansiera fortsatt teknikutveckling, utbyggnad av produktionslinan, de kommersiella pilotprojekten och marknadsföring”, säger hon. 

Under 2018 omsatte Epishine drygt 0,5 Mkr och redovisade ett minusresultat på 6 Mkr. Bolaget har just nu 16 anställda och väntas växa, enligt Emma Woxlin.

Förra hösten tog Epishine in 11,3 miljoner kronor i riskkapital från Almi Invests Greentechfond, Potential Invest, affärsängeln Lars Björk och LiU Holding.

Bolaget grundades 2016 av Mattias Josephson, Jonas Bergqvist, Emma Woxlin, Anders Elfwing, Olle Inganäs och Thomas Österberg. Solcellerna är dock ett resultat av 25 års forskning från bland annat Linköpings universitet.

Epishine var finalist i 2017 års upplaga av Di Digitals pitchtävling Startup Tour.

Läs mer: Epishine är ny finalist i Di Startup Tour

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer