Annons
Ronit Ghose, global chef för bankanalys på Citi.

”Sverige har en enorm möjlighet”

Vad innebär det att vara ett kognitivt bolag? SPONSRAT AV IBM

Ikea köpte amerikanska Taskrabbit i slutet av september.

Ikea: Taskrabbit ska göra oss mer relevanta

Från vänster: Johan Lundin, försäljningschef, och Alexis Priftis, vd.

Instabox fyller på kassan – satsar på expressfrakt

Maxine Williams, global mångfaldschef på Facebook, är en av paneldeltagarna på Epicenter på fredagsmorgonen.

Live: #Metoo på agendan – Facebooks mångfaldschef är i Stockholm

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

”Sverige har en enorm möjlighet”

Ronit Ghose, global chef för bankanalys på Citi.
Ronit Ghose, global chef för bankanalys på Citi. Foto: Jack Mikrut
Kina och USA dominerar när det gäller investeringar i fintech och Europa ligger hopplöst efter. Men det finns ett europeiskt undantag: Stockholm, anser experten Ronit Ghose.  
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kinas östkust och Silicon Valley. Där skedde nästan 90 procent av investeringarna i fintech under de första nio månaderna 2016, enligt en färsk rapport från amerikanska storbanken Citi. Fintech-investeringar i Europa lyser med sin frånvaro.

"En av anledningarna är att det saknas att europeiskt centrum för riskkapital, dels för tech generellt men också vad gäller fintech", säger Ronit Ghose, Citis globala chef för bankanalys och som ansvarat för arbetet med rapporten.

Men det finns en klart lysande stjärna på den europeiska fintech-himlen: Sverige, och speciellt Stockholm, som vuxit fram som en europeisk minivariant av Silicon Valley för fintech-investeringar.

"Det är en kombination av flera saker som möjliggjort det. En välutbildad befolkning, hög användning av internet och mobil samt framgångsrika riskkapitalbolag och startups. Succébolag som Izettle har gjort att ett ekosystem för fintech vuxit fram", säger Ronit Ghose.

Läs mer: Över en miljard investerades i svensk fintech 2016

Det finns enligt honom tre europeiska städer som tävlar om att bli den ledande europeiska fintech-hubben: London, Berlin och Stockholm. London är redan finansbranschens europeiska centrum och alla de globala storbankerna har en stor närvaro där. Men när det gäller fintech imponerar dock London inte lika mycket, enligt Ronit Ghose.

"'They talk the talk, but they don’t walk the walk.' När vi tittar på den faktiska mängden pengar som investeras i fintech ligger London efter Stockholm", säger han.

Efter att britterna röstat för att lämna EU är finansbranschens framtid i London osäker då branschen är beroende av att personal, varor och tjänster kan röra sig fritt över gränser. Nu finns det enligt Ronit Ghose en stor möjlighet för Stockholm att etablera sig som ett europeiskt centrum för fintech.

”Stockholm och Sverige har en enorm möjlighet, speciellt i och med brexit, att etablera sig som det europeiska centrumet för fintech”, säger Ronit Ghose.

Läs mer: Här är fintech-idéerna som kvalar in hos Sting

Men det saknas inte utmaningar för att Stockholm ska få den positionen. Skatterna är höga ur ett internationellt perspektiv och bostadsmarknaden är tuff (något som dock även gäller för London). London har samtidigt redan en etablerad finansiell infrastruktur som byggts upp under decennier. Det pågår också brexit-förhandlingar på den allra högsta politiska nivån som inte väntas vara klara på flera år och att förutse utfallet från dem är omöjligt.

Klart är att ett europeiskt Silicon Valley-kluster kan förbättra det europeiska tech-klimatet. Endast 10 procent av fintech-investeringar sker i Europa. Fintech sticker inte ut, utan Europa har en liten andel av techinvesteringar med nästan vilket mått som helst. Till exempel uppgår venture capital-investeringar i Europa som procent av BNP endast till en sjundedel av den amerikanska nivån.

Ronit Ghose ser flera anledningar till att så är fallet.

”En anledning kan vara avsaknaden av stora europeiska techbolag. Sett till marknadsvärde finns de tio största techbolagen i USA eller Asien.”

”Europa är också bokstavligen gammalt. De tio största europeiska bolagen har i genomsnitt funnits i över 200 år. De största amerikanska bolagen grundades de senaste decennierna medan Kinas största företag är ännu yngre.”

Läs mer: Därför vill storbolagen ha en egen startup

Foto:

Världens storbolag slår rekord i att investera i innovativa småbolag och det svenska näringslivet hänger på trenden.


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post