Annons

Sverige i patent-topp när industrin går online

Monteringen av lock på cylindrar är automatiserad hos trädgårdsutrustningsbolaget Husqvarna.
Monteringen av lock på cylindrar är automatiserad hos trädgårdsutrustningsbolaget Husqvarna. Foto: Jesper Frisk
När industrin blir digital är svenska bolag bland de flitigaste i världen med patentansökningar, visar en ny genomgång.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Av alla europeiska länder ansökte svenska företag om flest internationella patent mellan 2010 och 2016, enligt en genomgång av Patent- och registreringsverket (PRV). Ansökningarna gäller internetansluten teknik som ska förbättra industrins prestanda.

Sverige har under perioden lämnat in drygt 2600 internationella patentansökningar som rör detta område. Bara USA, Kina, Sydkorea och Japan ligger före Sverige den globala rankningen.

De allra flesta av de svenska patenten kretsar kring det PRV kallar för ”kärnteknologi”‚ det vill säga innovationer inom datakommunikation, hårdvara och mjukvara.

Telekomjätten Ericsson har hela 83 procent av alla svenska ansökningar.

Även bolag som Scania, Assa Abloy, Volvo och Spotify har lämnat in patent inom kringliggande områden, som artificiell intelligens och geopositionering.

”Vi ser i den globala utvecklingen att det vi definierar som industri 4.0 verkligen har tagit fart sedan 2010. Sverige ligger bra till. Men vi ser också att det finns en förbättringspotential”, säger Peter Strömbäck, generaldirektör för PRV.

Ericsson har 83 procent av de svenska ansökningarna. Är det bra eller dåligt?

”I en global jämförelse har vi en stark svensk aktör som hävdar sig på den globala marknaden. Sedan vet vi att det finns startupbolag och mindre företag i Sverige som kanske skulle behöva mer kunskap om hur man utvecklar och skyddar sina immateriella tillgångar.”

Vad tror du hindrar mindre bolag att ansöka om patent?

”I en del fall kanske man kommer på det för sent. Om man ett tidigt företag har som ambition att verka globalt kanske de här frågorna blir aktuella för sent. Tekniken kan redan ha hunnit spridas. Patentinformationen som finns är också en tillgång. Där kan man se vad som pågår i resten av världen.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer