Hoppa till innehållet

Magdalena Andersson står på sig – säger nej till digitalskatt

Sverige står fast vid sitt motstånd mot EU:s förslag om beskattning av digitala företag, som Amazon, Google och Spotify. Det upprepar finansminister Magdalena Andersson (S).

Spotifys grundare Daniel Ek, EU:s flagga och finansminister Magdalena Andersson (S).
Spotifys grundare Daniel Ek, EU:s flagga och finansminister Magdalena Andersson (S).Foto: TT/Di.

En omsättningsskatt på 3 procent för 150 av världens allra största techbolag – däribland svenska Spotify och amerikanska jättar som Apple, Google och Facebook – är på väg att drivas igenom i EU.

Finansminister Magdalena Andersson (S) tror dock inte att EU:s finansministrar kommer att besluta om den kontroversiella beskattningen i närtid. Det sade hon till Nyhetsbyrån Direkt på väg in till ekofinmötet på tisdagen.

”Det är min bedömning att vi inte kommer att nå en överenskommelse i dag”, säger hon.

Parallellt har ett annat, mer långsiktigt, skatteförslag förts fram där även mindre digitala företag omfattas. I stora drag går systemet ut på att bolagen till skillnad från i dag ska vinstbeskattas i det land där värdet skapas, alltså där nättjänsterna utnyttjas, och inte nödvändigtvis där företaget har en fysisk närvaro.

För att träffas av förslaget måste bolaget antingen ha mer än 100 000 kunder, en omsättning högre än 70 miljoner kronor, eller fler än 3 000 affärsavtal i ett visst land. Så väl vinster från annonser och reklam, digitala marknadsplatser, plattformar inom delningsekonomin som abonnemangsavgifter kommer att räknas in.

Förslagen har utformats av EU-kommissionen och också röstades i december 2018 också igenom av de folkvalda politikerna i EU-parlamentet.

Läs mer: EU-parlamentet röstar ja till digitalskatten 

Alla beslut i skattefrågor i EU kräver däremot fullständig enhällighet i ministerrådet. Förutom Sverige motsätter sig också Danmark, Finland och Irland förslaget.

Sverige ogillar att den digitala beskattningen skulle utgå från där varor och tjänster konsumeras, inte där värdet skapas och produkterna tillverkas, och där forskning och utveckling äger rum.

Bakgrunden bakom förslagen är att flera EU-länder har pekat på att de digitala jättebolagen hittat luckor i de europeiska skattesystemen som gör det möjligt att föra över vinster till länder med lägre skatter. Det är framför allt Frankrike och Tyskland som varit drivande i frågan. 

Just eftersom en majoritet av de större länderna i EU ställer sig positiva till förslaget finns det en risk för att Sverige kan tvingas göra eftergifter i förhandlingarna. 

Sverige vill att det är inom OECD och inte EU som arbetet ska bedrivas för att hitta en modell för att beskatta digitala företag.

”Den diskussionen i OECD är inte heller oproblematisk. Men det är rätt forum”, säger Magdalena Andersson till Nyhetsbyrån direkt.

”Viktigast i OECD-arbetet är givetvis att slutresultatet blir rätt.”

(Nyhetsbyrån Direkt/Di Digital)

Läs mer: Så kan EU:s digitalskatt slå mot det svenska spelundret 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera