Annons

Magdalena Andersson står på sig – säger nej till digitalskatt

Spotifys grundare Daniel Ek, EU:s flagga och finansminister Magdalena Andersson (S).
Spotifys grundare Daniel Ek, EU:s flagga och finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: TT/Di.
Sverige står fast vid sitt motstånd mot EU:s förslag om beskattning av digitala företag, som Amazon, Google och Spotify. Det upprepar finansminister Magdalena Andersson (S).
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

En omsättningsskatt på 3 procent för 150 av världens allra största techbolag – däribland svenska Spotify och amerikanska jättar som Apple, Google och Facebook – är på väg att drivas igenom i EU.

Finansminister Magdalena Andersson (S) tror dock inte att EU:s finansministrar kommer att besluta om den kontroversiella beskattningen i närtid. Det sade hon till Nyhetsbyrån Direkt på väg in till ekofinmötet på tisdagen.

”Det är min bedömning att vi inte kommer att nå en överenskommelse i dag”, säger hon.

Parallellt har ett annat, mer långsiktigt, skatteförslag förts fram där även mindre digitala företag omfattas. I stora drag går systemet ut på att bolagen till skillnad från i dag ska vinstbeskattas i det land där värdet skapas, alltså där nättjänsterna utnyttjas, och inte nödvändigtvis där företaget har en fysisk närvaro.

För att träffas av förslaget måste bolaget antingen ha mer än 100 000 kunder, en omsättning högre än 70 miljoner kronor, eller fler än 3 000 affärsavtal i ett visst land. Så väl vinster från annonser och reklam, digitala marknadsplatser, plattformar inom delningsekonomin som abonnemangsavgifter kommer att räknas in.

Förslagen har utformats av EU-kommissionen och också röstades i december 2018 också igenom av de folkvalda politikerna i EU-parlamentet.

Läs mer: EU-parlamentet röstar ja till digitalskatten 

Alla beslut i skattefrågor i EU kräver däremot fullständig enhällighet i ministerrådet. Förutom Sverige motsätter sig också Danmark, Finland och Irland förslaget.

Sverige ogillar att den digitala beskattningen skulle utgå från där varor och tjänster konsumeras, inte där värdet skapas och produkterna tillverkas, och där forskning och utveckling äger rum.

Bakgrunden bakom förslagen är att flera EU-länder har pekat på att de digitala jättebolagen hittat luckor i de europeiska skattesystemen som gör det möjligt att föra över vinster till länder med lägre skatter. Det är framför allt Frankrike och Tyskland som varit drivande i frågan. 

Just eftersom en majoritet av de större länderna i EU ställer sig positiva till förslaget finns det en risk för att Sverige kan tvingas göra eftergifter i förhandlingarna. 

Sverige vill att det är inom OECD och inte EU som arbetet ska bedrivas för att hitta en modell för att beskatta digitala företag.

”Den diskussionen i OECD är inte heller oproblematisk. Men det är rätt forum”, säger Magdalena Andersson till Nyhetsbyrån direkt.

”Viktigast i OECD-arbetet är givetvis att slutresultatet blir rätt.”

(Nyhetsbyrån Direkt/Di Digital)

Läs mer: Så kan EU:s digitalskatt slå mot det svenska spelundret 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer