Annons

Sverige vill slopa kinesisk e-handelsrabatt

Foto: Marcus Ericsson/TT
E-handeln från Kina till Europa gynnas av en föråldrad rabatt på utlandsbrev. Nu vill Sverige få igenom en avgiftshöjning för det kinesiska postväsendet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sverige vill nu att Kina ska stå för sina egna kostnader för utlandsbrev, rapporterar Sveriges Radio. Tillsammans med andra nordiska länder driver man på för en förändring inom FN:s organisation för postfrågor, Världspostunionen – UPU.

För stunden gynnas Kina av en rabatt som härstammar från svunna tider då landet kategoriserades som fattigt. Landet har till exempel betalat 50 procent mindre än Sverige i avgifter för sin utlandspost. 

Läs mer: Postnord: Avgiften på Kinapaket en nödlösning 

Rabatten har fört med sig billiga fraktkostnader och är en orsak till att e-handeln från Kina till Europa växt snabbt i omfattning. Plattformar som Wish och Alibaba har till exempel ökat i popularitet bland svenskarna på senare år.

”Då blir det fel att de har en så låg avgift. Och Postnord i Sverige och postoperatörer i många andra länder i Europa behöver naturligtvis få betalt för det jobb man gör i respektive hemland när man delar ut de här försändelserna. Det är viktigt att man ser över det här systemet som i dag är föråldrat”, säger Olof Bjurö, avdelningschef för Post- och telestyrelsens postavdelning, till Sveriges Radio.

Läs mer: Framgångsrika e-handlaren: Postnords avgift på Kina-paketen är tandlös 

Han tror att Kina kan komma att uppgraderas till ett I-land inom ett par år, trots att det finns ett visst motstånd och att det ofta tar lång tid att driva igenom förändringar i FN.

”Vissa länder är kanske inte så intresserade av att ändra det här systemet, till exempel Kina själva”, säger Olof Bjurö.

I det nya systemet tror Olof Bjurö att kostnaderna för Postnord, samt andra europeiska operatörer, sänks samtidigt som de höjs för det kinesiska postväsendet.

Läs mer: Danskarna e-handlar mest i Norden 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies