Annons

Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare: Dušan Stojanović

Di Digital lyfter fram 52 privatinvesterare som är extra betydelsefulla för det svenska ekosystemet. Ängelinvesteraren Dušan Stojanović är en av dem.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tech-investerarna är ofta själva entreprenörer, en del sitter på ett stort kapital att investera andra på betydelsefulla nätverk. Det är personer som gör en stor insats för att nya svenska entreprenörer ska få chansen att pröva sina vingar.

Den sjuttonde personen på listan är Dušan Stojanović (NTL)

  • Ålder: 47.
  • Gör: Grundare True Global Ventures.
  • Placering i fjol: 3.
  • Utbildning: Handelshögskolan i Göteborg.

Bakgrund:

Dušan Stojanović är grundare av det internationella affärsängelnätverket True Global Ventures. Han är också avlägsen släkting till Nikola Tesla.

Allmänt:

Dušan Stojanović har varit verksam som affärsängel sedan 2005 då han investerade i de svenska betaltjänstföretagen Dibs och Payson, två affärer som tillsammans med investeringen i Prowebce kom att lägga grunden för hans privata förmögenhet. Prowebce såldes till Edenred 2015 för 120 miljoner euro. 2013 tilldelades han utmärkelsen årets europeiska affärsängel efter att ha lyckats genomföra hela tre lyckade ”exits” inom loppet av en vecka. Totalt har han gjort 18 investeringar varav 9 har resultat i delvis eller hel ”exit”, alla inom fintech. Idag investerar Dušan Stojanović enbart inom ramen för True Global Ventures och har pekat ut Asien som Silicon Valleys ersättare inom fintech.

  • Investeringsgeografi:Stockholm, London, Paris, Berlin, Peking, Hong Kong, Singapore, Silicon Valley och New York.
  • Investeringssektorer: Endast B2B-tjänster inom fintech.
  • Investeringsstadie: B2B-bolag som fått sin första betalande kund. (TGV investerar bara när grundaren är en serieentreprenör som återinvesterar i sitt nya bolag samtidigt som TGV).
  • Portföljbolag i urval: Sharespost, Customermatrix, Opentopic, goSwiff, Bountysource och Bluzelle.
  • Tidigare exits i urval: ProwebCE, Payson, Dibs, 4GSecure, Sharespost (delexit till Nasdaq).

Se hela Dušan Stojanovićs profil på nordictechlist.com


Så har vi utsett Sveriges mäktigaste tech-investerare:

Di Digital lyfter under några veckor fram de 52 mest framträdande privatinvesterarna i den svenska internetsektorn. Personerna på listan har viktats efter fem kriterier såsom renommé, kapital och historik. I listan ingår inte personer som i första hand investerar andras pengar, såsom anställda på riskkapitalbolag.

Läs mer här: Nu presenterar vi Sveriges mäktigaste tech-investerare

Om nordictechlist.com:

Nordictechlist.com är Di Digitals databas över den nordiska techsektorn. I databasen, som lanserades sommaren 2016, ingår personer, bolag och investeringar. Databasen utgör grunden för Di Digitals investerarlista och är öppen för vem som helst att ta del av.

Fjolårets lista: De 20 mäktigaste investerarna i den svenska internetbranschen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies