Annons

Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare: Eva Redhe

Di Digital lyfter fram 52 privatinvesterare som är extra betydelsefulla för det svenska ekosystemet. Ängelinvesteraren och styrelseproffset Eva Redhe, är med på listan. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tech-investerarna är ofta själva entreprenörer, en del sitter på ett stort kapital att investera andra på betydelsefulla nätverk. Det är personer som gör en stor insats för att nya svenska entreprenörer ska få chansen att pröva sina vingar.

Nästa person på listan är Eva Redhe (NTL).

  • Ålder: 54 år.
  • Gör: Ängelinvesterare och styrelseproffs.
  • Placering i fjol: Ny på listan.
  • Utbildning: Handelshögskolan i Stockholm. 

Bakgrund:

Eva Redhe har en lång karriär inom finanssektorn. Efter 30 år i näringslivet bland annat som entreprenör och anställd inom Investor avslutade hon sin operativs yrkeskarriär som vd och ordförande för Erik Penser Bank 2008. 

Allmänt:

Eva Redhe beskriver sig själv som något av en en ambulerande investmentbank. Med en lång karriär och kunskap inom finanssektorn är hennes huvudfokus att se till att sköta finansieringen för de bolag hon är aktiv i. Oavsett om det handlar om nyemissioner, teckningsoptioner eller lånefinansiering.

”Min övertygelse är att kapitalmarknaden är otroligt viktig för ett fungerande samhälle. Om vi inte kan finansiera bra idéer kan vi inte få fram nya framgångsrika bolag som genererar skatteintäkter och får det här samhället att fungera. Jag ser det som min uppgift att försöka bidra till att de entreprenörer som bör ha kapital ska få det”, säger hon.

Eva Redhe har bland annat investerat i Ftrack och medicinbolaget Spago Nanomedical, två bolag där hon även är styrelseordförande. Hon är med i investerarnätverken DHS Venture Partners (NTL) och Pokerface och sitter i styrelsen för börsnoterade Starbreeze Studios (NTL). Hon investerar huvudsakligen inom tech och life science och ser en tydlig koppling mellan de båda områdena som skapar intressanta möjligheter.

Läs mer: Specialeffektboom gynnar svenska Ftrack

Att få entreprenörer att bättre förstå hur finansieringslösningar fungerar och att undvika vanliga fällor är något hon brinner för.

”Det finns en potentiell inbyggd intressekonflikt mellan grundare och investerare. Därför tycker jag till exempel att alla entreprenörer bör göra en due dilligence på sina investerare och intervjua tre bolag som investeraren tidigare gått in i. För mig är det viktigt att alla är med i samma båt”.


Så har vi utsett Sveriges mäktigaste tech-investerare:

Di Digital lyfter under några veckor fram de 52 mest framträdande privatinvesterarna i den svenska internetsektorn. Personerna på listan har viktats efter fem kriterier såsom renommé, kapital och historik. I listan ingår inte personer som i första hand investerar andras pengar, såsom anställda på riskkapitalbolag.

Läs mer: Nu presenterar vi Sveriges mäktigaste tech-investerare.

Om nordictechlist.com:

Nordictechlist.com är Di Digitals databas över den nordiska techsektorn. I databasen, som lanserades sommaren 2016, ingår personer, bolag och investeringar. Databasen utgör grunden för Di Digitals investerarlista och är öppen för vem som helst att ta del av.

Fjolårets lista: De 20 mäktigaste investerarna i den svenska internetbranschen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer