Annons

Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare: Jane Walerud

Di Digital lyfter fram 52 privatinvesterare som är extra betydelsefulla för det svenska ekosystemet. Klarnas första investerare Jane Walerud är med på listan.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tech-investerarna är ofta själva entreprenörer, en del sitter på ett stort kapital att investera andra på betydelsefulla nätverk. De gör en stor insats för att nya svenska entreprenörer ska få chansen att pröva sina vingar.

Nästa person på listan är Jane Walerud (NTL).

•    Ålder: 55
•    Gör: Affärsängel och grundare av det egna investmentbolaget Walerud Ventures
•    Placering i fjol: 2
•    Utbildning: Stanford University

Bakgrund:

I slutet av 1990-talet jobbade Jane Walerud med Ericssons egenutvecklade programmeringsspråk Erlang. Efter att språket 1998 släppt fritt lämnade hon och ett antal medarbetare telekomgiganten för att grunda bolaget Bluetail. Affärsidén var att utifrån Erlang utveckla säkra system för mejlhantering. Redan efter 18 månader köptes Bluetail för 1,4 miljarder kronor av Alteon som i sin tur köptes av telekomjätten Nortel.

På pappret kammade Jane Walerud hem cirka 60–80 miljoner kronor på affären, vilket lade grunden för hennes karriär som investerare. Sedan dess har Jane Walerud investerat i en rad framgångsrika bolag, bland andra Lensway (NTL), Klarna (NTL) och Tobii (NTL).

Allmänt:

Jane Walerud var först ut att investera i Klarna. Vid ett julmingel vid Handelshögskolan i Stockholm 2004 pitchade ett gäng studenter en idé om en betalningslösning.

”De hade ingen affärsplan. Men de var kommunikativa, smarta och arbetsvilliga”, minns Jane Walerud i en intervju med Di Digital.

Hon bestämde sig för att satsa och gick inledningsvis in med 600 000 kronor, mot ett ägande på tio procent.

”Jag såg att själva tjänsten kunde bli mycket lönsam, vilket är bra, för då har man råd att göra fel. Sedan såg jag att Klarna skulle bli ett perfekt projekt för mitt Erlang-gäng”, säger Jane Walerud.

Hon betonar att programmeringsspråket varit en nyckelfaktor för Klarnas framgång. I fjol värderades bolaget till 19 miljarder kronor.

Jane Walerud har dock sålt större delen av sitt innehav i Klarna och gått vidare med nya utmaningar. Hon gillar att ha operativa roller och föredrar att investera i tidiga skeden. I år har Satcube (NTL) och Wememove (NTL) lagts till i affärsängels bolagsportfölj.

  • Investeringsgeografi: Främst inom Sverige
  • Investeringssektorer: Deep tech, alltså bolag med teknisk innovationshöjd
  • Investeringsstadie: Idéstadie till såddrunda
  • Portföljbolag i urval: Klarna, Lensway, Tobii, Volumental, Satcube och WeMeMove

Se hela Jane Waleruds profil på Nordictechlist.com

Läs mer: Familjen Walerud bildar riskkapitalbolag

Här hittar du hela listan hittills.


Så har vi utsett Sveriges mäktigaste tech-investerare:

Di Digital lyfter under några veckor fram de 52 mest framträdande privatinvesterarna i den svenska internetsektorn. Personerna på listan har viktats efter fem kriterier såsom renommé, kapital och historik. I listan ingår inte personer som i första hand investerar andras pengar, såsom anställda på riskkapitalbolag.

Läs mer här: Nu presenterar vi Sveriges mäktigaste tech-investerare


Om nordictechlist.com:

Nordictechlist.com är Di Digitals databas över den nordiska techsektorn. I databasen, som lanserades sommaren 2016, ingår personer, bolag och investeringar. Databasen utgör grunden för Di Digitals investerarlista och är öppen för vem som helst att ta del av.

Fjolårets lista: De 20 mäktigaste investerarna i den svenska internetbranschen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer