Hoppa till innehållet

Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare: Jane Walerud

Di Digital lyfter fram 52 privatinvesterare som är extra betydelsefulla för det svenska ekosystemet. Klarnas första investerare Jane Walerud är med på listan.

Tech-investerarna är ofta själva entreprenörer, en del sitter på ett stort kapital att investera andra på betydelsefulla nätverk. De gör en stor insats för att nya svenska entreprenörer ska få chansen att pröva sina vingar.

Nästa person på listan är Jane Walerud (NTL).

•    Ålder: 55
•    Gör: Affärsängel och grundare av det egna investmentbolaget Walerud Ventures
•    Placering i fjol: 2
•    Utbildning: Stanford University

Bakgrund:

I slutet av 1990-talet jobbade Jane Walerud med Ericssons egenutvecklade programmeringsspråk Erlang. Efter att språket 1998 släppt fritt lämnade hon och ett antal medarbetare telekomgiganten för att grunda bolaget Bluetail. Affärsidén var att utifrån Erlang utveckla säkra system för mejlhantering. Redan efter 18 månader köptes Bluetail för 1,4 miljarder kronor av Alteon som i sin tur köptes av telekomjätten Nortel.

På pappret kammade Jane Walerud hem cirka 60–80 miljoner kronor på affären, vilket lade grunden för hennes karriär som investerare. Sedan dess har Jane Walerud investerat i en rad framgångsrika bolag, bland andra Lensway (NTL), Klarna (NTL) och Tobii (NTL).

Allmänt:

Jane Walerud var först ut att investera i Klarna. Vid ett julmingel vid Handelshögskolan i Stockholm 2004 pitchade ett gäng studenter en idé om en betalningslösning.

”De hade ingen affärsplan. Men de var kommunikativa, smarta och arbetsvilliga”, minns Jane Walerud i en intervju med Di Digital.

Hon bestämde sig för att satsa och gick inledningsvis in med 600 000 kronor, mot ett ägande på tio procent.

”Jag såg att själva tjänsten kunde bli mycket lönsam, vilket är bra, för då har man råd att göra fel. Sedan såg jag att Klarna skulle bli ett perfekt projekt för mitt Erlang-gäng”, säger Jane Walerud.

Hon betonar att programmeringsspråket varit en nyckelfaktor för Klarnas framgång. I fjol värderades bolaget till 19 miljarder kronor.

Jane Walerud har dock sålt större delen av sitt innehav i Klarna och gått vidare med nya utmaningar. Hon gillar att ha operativa roller och föredrar att investera i tidiga skeden. I år har Satcube (NTL) och Wememove (NTL) lagts till i affärsängels bolagsportfölj.

  • Investeringsgeografi: Främst inom Sverige
  • Investeringssektorer: Deep tech, alltså bolag med teknisk innovationshöjd
  • Investeringsstadie: Idéstadie till såddrunda
  • Portföljbolag i urval: Klarna, Lensway, Tobii, Volumental, Satcube och WeMeMove

Se hela Jane Waleruds profil på Nordictechlist.com

Läs mer: Familjen Walerud bildar riskkapitalbolag

Här hittar du hela listan hittills.


Så har vi utsett Sveriges mäktigaste tech-investerare:

Di Digital lyfter under några veckor fram de 52 mest framträdande privatinvesterarna i den svenska internetsektorn. Personerna på listan har viktats efter fem kriterier såsom renommé, kapital och historik. I listan ingår inte personer som i första hand investerar andras pengar, såsom anställda på riskkapitalbolag.

Läs mer här: Nu presenterar vi Sveriges mäktigaste tech-investerare


Om nordictechlist.com:

Nordictechlist.com är Di Digitals databas över den nordiska techsektorn. I databasen, som lanserades sommaren 2016, ingår personer, bolag och investeringar. Databasen utgör grunden för Di Digitals investerarlista och är öppen för vem som helst att ta del av.

Fjolårets lista: De 20 mäktigaste investerarna i den svenska internetbranschen

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera