Annons

Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare: Johan Qviberg

Johan Qviberg är aktiv som investerare i unga teknikbolag.
Johan Qviberg är aktiv som investerare i unga teknikbolag.
Di Digital lyfter fram 52 privatinvesterare som är extra betydelsefulla för det svenska ekosystemet. Affärsängeln Johan Qviberg är en av dem.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tech-investerarna är ofta själva entreprenörer, en del sitter på ett stort kapital att investera andra på betydelsefulla nätverk. Det är personer som gör en stor insats för att nya svenska entreprenörer ska få chansen att pröva sina vingar.

Den sextonde personen på listan är Johan Qviberg (NTL)

  • Ålder: 35.
  • Gör: Investerare.
  • Placering i fjol: 12.
  • Utbildning: Handelshögskolan i Stockholm

Bakgrund:

Johan Qviberg är son till finansmannen Mats Qviberg och har etablerat sig som affärsängel de senaste åren. Han sitter också med i styrelsen för ett flertal bolag knutna till familjens maktbolag Öresund. Johan Qviberg började sin aktiva karriär som investerare i startups i och med investeringen i Ingager 2011. Den har följts av ett knappt 20-tal affärer, både i mogna företag som Schoolsoft, men framförallt i startup-bolag.

Allmänt:

Johan Qviberg fokuserar gärna sina investeringar på områden utanför Stockholm. Fördelarna som han ser är bland annat att konkurrensen är mindre. Dessutom är tillgången till kapital större i Stockholm, vilket innebär att värderingarna generellt sett är högre hos startups med bas där. Dessutom finns kring vissa städer branschspecifik kunskap som kan appliceras på nya bolag. Han lyfter fram QlikTech i Lund som ett lysande exempel och hoppas att Mistbase, som han själv har investerat i, har möjligheten att bli ett liknande exempel. Johan Qviberg ser sina egna styrkor främst inom finansiering och inte som en del i det dagliga operativa arbetet.

“I allmänhet tror jag att det finns en övertro på vad en investerare kommer att bidra med i det dagliga arbetet. Detsamma tror jag ofta gäller avseende namnkunnigheten hos investeraren. I slutändan är det entreprenören som kommer att göra jobbet och förhoppningsvis få stenen att rulla”, säger han.

  • Investeringsgeografi: Sverige, gärna utanför Stockholm.
  • Investeringssektorer: Brett, men fokus på B2B.
  • Investeringsstadie: Sådd.
  • Portföljbolag i urval: Readly, Ingager, Tipser, Funrock, Mistbase och Budguiden.
  • Tidigare exits i urval: -

Se hela Johan Qvibergs profil på nordictechlist.com


Så har vi utsett Sveriges mäktigaste tech-investerare:

Di Digital lyfter under några veckor fram de 52 mest framträdande privatinvesterarna i den svenska internetsektorn. Personerna på listan har viktats efter fem kriterier såsom renommé, kapital och historik. I listan ingår inte personer som i första hand investerar andras pengar, såsom anställda på riskkapitalbolag.

Läs mer här: Nu presenterar vi Sveriges mäktigaste tech-investerare

Om nordictechlist.com:

Nordictechlist.com är Di Digitals databas över den nordiska techsektorn. I databasen, som lanserades sommaren 2016, ingår personer, bolag och investeringar. Databasen utgör grunden för Di Digitals investerarlista och är öppen för vem som helst att ta del av.

Fjolårets lista: De 20 mäktigaste investerarna i den svenska internetbranschen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer