Annons

Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare: Karl-Johan Persson

Di Digital lyfter fram 52 privatinvesterare som är extra betydelsefulla för det svenska ekosystemet. H&M:s vd Karl-Johan Persson är med på listan.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tech-investerarna är ofta själva entreprenörer, en del sitter på ett stort kapital att investera andra på betydelsefulla nätverk. Det är personer som gör en stor insats för att nya svenska entreprenörer ska få chansen att pröva sina vingar.

Nästa person på listan är Karl-Johan Persson (NTL).

  • Ålder: 41 år.
  • Gör: Vd, H&M.
  • Placering i fjol: Ny på listan.
  • Utbildning: European Business School i London.

Bakgrund:

Karl-Johan Persson utbildade sig i London hade staden som bas när utvecklade Cos, som lanserade sin första butik 2007.  Två år senare tillträdde han som vd för familjeföretaget H&M.

Allmänt:

H&M:s vd har på senare år seglat upp som en allt viktigare ägare på den svenska techscenen.

Hans innehav sträcker sig från e-handlare som Fyndiq och Mathem till den digitala brevtjänsten Kivra, där han är storägare tillsammans med Glocalnet-grundaren Stefan Krook genom deras gemensamma bolag 41:an Invest.

”Det viktigaste för mig är att det är en affärsidé jag förstår och gillar, att det finns en tydlig kundnytta och att det är ett duktigt team. Det är de viktigaste grejerna”, säger Karl-Johan Persson till Di Digital.

Sammanlagt uppgår värdet på Karl-Johan Perssons privata techportfölj till minst 700 miljoner kronor, enligt Di Digitals beräkningar.

Entreprenörer som Di Digital har varit i kontakt med beskriver Karl-Johan Persson som påläst, skärpt, lyhörd och ödmjuk.

”Han hör av sig någon gång i månaden för att höra hur det går. Han har många bra idéer och är väldigt fokuserad på konsumentupplevelsen och på tillväxt”, sade nyligen Tomas Kull, vd för Mathem.

  • Investeringsgeografi: Främst svenska techbolag. H&M har dock även investerat i Storbritannien.
  • Investeringssektorer: Främst e-handel men också digitala tjänster som Kivra och Pricerunner.
  • Investeringsstadie: Sådd- och A-rundor.
  • Portföljbolag i urval: Fyndiq (NTL), Kivra (NTL), Mathem (NTL), Pricerunner (NTL).
  • Exits: Inga hittills.

Se hela Karl-Johan Perssons profil på nordictechlist.com.


Så har vi utsett Sveriges mäktigaste tech-investerare:

Di Digital lyfter under några veckor fram de 52 mest framträdande privatinvesterarna i den svenska internetsektorn. Personerna på listan har viktats efter fem kriterier såsom renommé, kapital och historik. I listan ingår inte personer som i första hand investerar andras pengar, såsom anställda på riskkapitalbolag.

Läs mer: Nu presenterar vi Sveriges mäktigaste tech-investerare.

Om nordictechlist.com:

Nordictechlist.com är Di Digitals databas över den nordiska techsektorn. I databasen, som lanserades sommaren 2016, ingår personer, bolag och investeringar. Databasen utgör grunden för Di Digitals investerarlista och är öppen för vem som helst att ta del av.

Fjolårets lista: De 20 mäktigaste investerarna i den svenska internetbranschen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer