Annons

Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare: Sara Wimmercranz

Di Digital lyfter fram 52 privatinvesterare som är extra betydelsefulla för det svenska ekosystemet. Investeraren och Backing Minds-grundaren Sara Wimmercranz är med på listan. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tech-investerarna är ofta själva entreprenörer, en del sitter på ett stort kapital att investera andra på betydelsefulla nätverk. Det är personer som gör en stor insats för att nya svenska entreprenörer ska få chansen att pröva sina vingar.

Nästa person på listan är Sara Wimmercranz (NTL).

•    Ålder: 36
•    Gör: Entreprenör och founding partner i Backing Minds 
•    Placering i fjol:  Ingen
•    Utbildning: Stockholms Universitet

Bakgrund:

Bakgrund: Efter att ha arbetat som bland annat HR-chef och suttit i ledningsgruppen på e-handlaren LensWay grundade Sara Wimmercranz 2010 e-handelsbolaget Footway tillsammans med Daniel Mühlbach, Louise Liljedahl och Sten Dahlstrand. Har sedan dess arbetat som Investment Manager på The Springfield Project och startade 2016 fonden Backing Minds tillsammans med entreprenören Susanne Najafi (NTL), grundare av Unity Beauty Group som gick samman med Eleven där hon också var vd.

Målet med Backing Minds är att hitta bolag att investera i utanför de traditionella entreprenörsnätverken. Fonden förvaltar ett “tresiffrigt miljonbelopp” från finansiärer som H&M:s vd Karl-Johan Persson och syskonparet William och Selma Olsson, arvtagare till Stena Line-imperiet.

 

Allmänt:

Sedan lanseringen av Backing Minds tidigare i år har fonden investerat i fintechbolaget Transfer Galaxy och e-handelsbolaget Horsemeup. Enligt Sara Wimmercranz siktar man på att ha tio till femton bolag i portföljen.

Vi letar efter områden där det fortfarande finns potential

Målet med Backing Minds är att hitta bolag utanför de tighta och homogena riskkapital- och entreprenörsnätverken. Där finns affärsmöjligheterna, menar Sara Wimmercranz. På lång sikt hoppas hon även att arbetet med Backing Minds ska generera en ny generation entreprenörsförebilder, utanför nätverken i Stockholms innerstad. 

Flera hundra bolag av sig den första veckan

”Generellt är det många svenska investerare som springer på samma boll. Vi letar efter områden där det fortfarande finns potential”, säger Sara Wimmercranz.

Intresset bland entreprenörer har varit stort och Enligt Sara Wimmercranz hörde flera hundra bolag av sig den första veckan efter det att medier skrivit om fonden.

”Vi har fått ett fantastiskt gensvar. Och det är inte bara underinvesterade bolag som hör av sig. Det är många som tröttnat på den traditionella riskkapitalvärlden och letar efter nya sammanhang”, säger Sara Wimmercranz.

Vilka bolag investerar ni i?

”Vi letar efter högpresterande team med en skalbar affärsmodell som löser ett riktigt problem. Vi ser gärna att bolag kan visa upp intäkter redan i ett tidigt skede. Det behöver inte vara många kronor, men det är ett kvitto på ett kundbehov”, säger Sara Wimmercranz. 

  • Investeringsgeografi: Norden.
  • Investeringssektorer: Skalbarhet är den viktigaste variabeln
  • Investeringsstadie: Såddrunda till B-runda
  • Portföljbolag i urval: Footway, Deodoc, Hallarappa samt Transfer Galaxy och Horsemeup via Backing Minds

Se hela Sara Wimmercranz profil på Nordictechlist.com

Här hittar du hela listan hittills.


Så har vi utsett Sveriges mäktigaste tech-investerare:

Di Digital lyfter under några veckor fram de 52 mest framträdande privatinvesterarna i den svenska internetsektorn. Personerna på listan har viktats efter fem kriterier såsom renommé, kapital och historik. I listan ingår inte personer som i första hand investerar andras pengar, såsom anställda på riskkapitalbolag.

Läs mer här: Nu presenterar vi Sveriges mäktigaste tech-investerare


Om nordictechlist.com:

Nordictechlist.com är Di Digitals databas över den nordiska techsektorn. I databasen, som lanserades sommaren 2016, ingår personer, bolag och investeringar. Databasen utgör grunden för Di Digitals investerarlista och är öppen för vem som helst att ta del av.

Fjolårets lista: De 20 mäktigaste investerarna i den svenska internetbranschen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer