Annons

Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare: Sophia Bendz

Di Digital lyfter fram 52 privatinvesterare som är extra betydelsefulla för det svenska ekosystemet. Investeraren och styrelseproffset Sophia Bendz är med på listan. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tech-investerarna är ofta själva entreprenörer, en del sitter på ett stort kapital att investera andra på betydelsefulla nätverk. Det är personer som gör en stor insats för att nya svenska entreprenörer ska få chansen att pröva sina vingar.

Nästa person på listan är Sophia Bendz (NTL).

  • Ålder: 36 år.
  • Gör: Jobbar som EIR (Executive in Residence) på Atomico samt sitter i Avanza och Unibets styrelser. 
  • Placering i fjol: Ny på listan.
  • Utbildning: Ekonomlinjen på Stockholms Universitet. 

Bakgrund:

2014 lämnade Sophia Bendz rollen som global director of marketing på musiktjänsten Spotify för att syssla med investeringar och styrelseuppdrag på heltid. Idag sitter hon i en rad styrelser och arbetar på Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico.

”Jag har jobbat med kommunikation, marknadsföring och varumärkesstrategi samt byggt upp en global organisation och träffat många fantastiska människor över hela världen. Det nätverk jag byggt upp delar jag gärna med mig av till de bolag jag investerar i”, säger Sophia Bendz.

Allmänt:

Redan innan Sophia Bendz lämnade Spotify hade hon börjat investera i andra bolag. 2011 gjorde hon bland annat en stor investering i ehandelsbolaget Tictail. Sedan dess har hon investerat i en rad olika bolag.

”Jag tror på att vi kan skapa stor positiv förändring i världen genom entreprenörer och teknologi och jag drivs av att få bidra till att fler bolag blir till och lyckas. Jag får energi av att se människor, idéer, organisationer och drömmar växa”, säger hon till Di Digital.

Hur bedömer du ett bolag, vad letar du efter?

”Jag vill investera i bolag som syftar till att förändra en hel bransch från scratch, som vi gjorde på Spotify. Det är intressant när en ny teknik leder till helt nya konsumentbeteenden.”

Har du någon investeringsfilosofi?

”Att bara jobba med människor jag gillar och som jag tror på. Jag dras till gott ledarskap, stora idéer och integritet.”

 

  • Investeringsgeografi: Bolag från hela världen men med fokus på Europa och USA
  • Investeringssektorer: Främst bolag som utvecklar konsumenttjänster
  • Investeringsstadie: Sådd
  • Portföljbolag i urval: Tictail, DigiExam, Sana, Joints Academy, DogBuddy, Roger, Maple, Greta och Clue.

 

Se hela Sophia Bendz profil på nordictechlist.com.


Så har vi utsett Sveriges mäktigaste tech-investerare:

Di Digital lyfter under några veckor fram de 52 mest framträdande privatinvesterarna i den svenska internetsektorn. Personerna på listan har viktats efter fem kriterier såsom renommé, kapital och historik. I listan ingår inte personer som i första hand investerar andras pengar, såsom anställda på riskkapitalbolag.

Läs mer: Nu presenterar vi Sveriges mäktigaste tech-investerare.

Om nordictechlist.com:

Nordictechlist.com är Di Digitals databas över den nordiska techsektorn. I databasen, som lanserades sommaren 2016, ingår personer, bolag och investeringar. Databasen utgör grunden för Di Digitals investerarlista och är öppen för vem som helst att ta del av.

Fjolårets lista: De 20 mäktigaste investerarna i den svenska internetbranschen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer