Annons

Sveriges affärsänglar: Så blir du vinnare på att investera i onoterat

Ann Grevelius och Nicklas Storåkers är två profilerade affärsänglar i den svenska tekniksektorn.
Ann Grevelius och Nicklas Storåkers är två profilerade affärsänglar i den svenska tekniksektorn. Foto: Di och TT.
Har du tröttnat på börsen och är villig att ta högre risker genom att investera i startupbolag? Fem av Sveriges mest framgångsrika och profilerade affärsänglar ger sina bästa tips i Di Digitals stora kartläggning. Här är de bästa råden för att maximera avkastningen – och fällorna som bör undvikas till varje pris.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Pengar fortsätter att flöda in till svenska startupbolag. En viktig del av ekosystemet är de affärsänglar som investerar i företagen i ett tidigt skede. Ofta är affärsänglarna själva entreprenörer i grunden, men det är inte bara proffsen som kan bli delägare i onoterade bolag. Di Digital har pratat med flertalet välrenommerade privatinvesterare och sammanställt deras bästa tips. 

Till att börja med krävs det en del kapital. En första runda i Sverige med affärsänglar brukar ligga i storleksordningen 1-4 miljoner kronor, där en enskild investerare vanligtvis går in med ungefär 50 000-150 000 kronor. 

Viktigt att tänka på att det ofta tar två eller tre rundor innan de större riskkapitalbolagen kliver in och finansierar verksamheten. Därför krävs det att affärsänglarna går in med samma summa flera gånger för att försvara sin andel och inte bli utspädd på ägarlistan.

Stefan Backlund har tidigare arbetat på Klarna och varit marknadschef på Trustly. I dag har han samma roll på riskkapitalbolaget Katalysen, men investerar även privat.

”Du bör ha medel att kunna göra följdinvesteringar i senare kapitalrundor. Delvis för att undvika utspädning, men också för att stötta bolag som själva hamnar i situationer med likviditetsbrist. Det är ett outtalat ansvar som du har som investerare”, säger han.

Att undvika stor utspädning är viktigt. Ofta är det på slutet av ett startupbolags resa, just före en börsnotering eller ett uppköp, som den stora värdestegringen sker. 

Henrik Persson Ekdahl har byggt upp sin förmögenhet på bettingbolaget Bestpoker och affiliateföretaget Catena Media, men driver i dag det privata riskkapitalbolaget Optimizer Invest.  

”Om din initiala investering var 1 miljon kronor, budgetera då alltid för det dubbla så du inte åker på risken med för stor utspädning”, ger han som råd.

Om man väl har de pengar som krävs måste en affärsängel bygga upp ett flöde av bolag som söker pengar, för att till slut hitta rätt investeringsobjekt. Ibland kan man komma i kontakt med kapitalsökande företag genom sitt jobb eller andra kontakter.

Jag måste i grunden förstå vad ett bolag gör annorlunda än sina konkurrenter.

Saknar man sådana ingångar tipsar Stefan Backlund om att ta rygg på andra typer av investerare som går in i onoterade bolag i ett tidigt skede. Det kan handla om ”family offices”, små riskkapitalbolag eller statliga utvecklingsfonder.

”De har ofta ett ramverk för att göra genomlysning av bolagen – en så kallad 'due dilligence' – som går igenom ekonomi, teknik, patent, marknad och tar referenser av kunder och samarbetspartners”, säger han.

Men vad utmärker ett onoterat bolag med stor potential? Det är förstås en svår fråga att svara på, men samtliga fem affärsänglar som Di Digital pratat med pekar ut grundarna bakom företaget som den kanske allra viktigaste komponenten.

”Utvärdera grundarna och ledningen lika noga som affärsidén”, säger Henrik Persson Ekdahl.

Nicklas Storåkers är till vardags vd för Pricerunner, men också en flitig privatinvesterare i svenska techbolag.

”Jag måste i grunden förstå vad ett bolag gör annorlunda än sina konkurrenter ur kundernas perspektiv. Det vill säga hur de kan skapa värde för sina kunder. Är personerna som driver bolaget drivna, har kapacitet och en stark idé för vad de vill åstadkomma brukar det gå bra”, säger Nicklas Storåkers.

Han får medhåll av Anders Borg, Sveriges tidigare finansminister som numera agerar affärsängel och rådgivare inom näringslivet.

”Det är aldrig en faktor som avgör, men det viktigt att ha ett starkt grundarteam med människor som kompletterar varandra”, säger Anders Borg, och fortsätter:

”Det är en stor fördel om det är hög kvalitet på plattformen och att den verkligen möter ett behov eller ett segment som har stark efterfrågan. Det är också viktigt att det finns en tydlig väg till lönsamhet och att marginalerna är bra om man drar ut trenderna”, säger han.

Anders Borg, Stefan Backlund och Henrik Persson Ekdahl.
Anders Borg, Stefan Backlund och Henrik Persson Ekdahl. Foto: Di och press.
De bästa entreprenörerna väljer försiktigt vilka investerare som de vill ha med på resan. Pengar är likadana oavsett var de kommer ifrån.

Just nu sitter dock entreprenörerna och företagen i förarsätet på marknaden. Det innebär att de inte behöver hoppa på första bästa erbjudande från en intresserad affärsängel, konstaterar Stefan Backlund.

”Det finns gott om pengar och riskaptit där ute, och de bästa entreprenörerna väljer försiktigt vilka investerare som de vill ha med på resan. Pengar är likadana oavsett var de kommer ifrån, men om du som investerare också kan bidra med unik kunskap så kommer du vara extra attraktiv mot entreprenörer.”

Eftersom det finns en god tillgång på riskvilligt kapital vill ofta entreprenörerna snabbt driva upp värderingarna i sitt bolag. Som en grön privatinvesterare kan det vara svårt att veta vilken nivå som är rätt att investera till, men här uppger experter som Di Digital pratat med att det inte finns något exakt svar – utan erfarenheten kommer efter hand och ofta slutar det med en kompromiss.

Risken är att du kommer ett informationsunderläge.

Den kanske allra största skillnaden mellan att investera i börsnoterade och onoterade bolag är informationsgivningen. En listad aktie för med sig realtidsuppdateringar, kvartalsrapporter och i vissa fall löpande bevakning från analytiker. Alla får ta del av informationen på samma gång.

”Så är inte fallet med onoterat. Här måste du göra analysen själv, både den initiala vid investeringstillfället och löpande, vilket kan vara svårt eftersom du kanske inte får så mycket information. Vissa onoterade bolag är jätteduktiga på att hålla sina investerare uppdaterade på allt som händer i bolaget, men det här kan variera stort”, säger affärsängeln Ann Grevelius, tidigare chef på Handelsbanken och SEB och numera rådgivare åt riskkapitalbolaget GP Bullhound.

Hon får medhåll från Henrik Persson Ekdahl som uppmanar investerare att engagera sig i startupbolag, kanske i form av en styrelseplats eller rådgivarroll.

”I onoterade bolag är det lätt att gå miste om viktig information. Risken är att du kommer ett informationsunderläge om man inte är aktiv på något sätt i bolaget”, säger han.

Innan kontraktet ska signeras är det också viktigt att se till att den juridiska biten är på plats. Det är ovanligt med komplexa aktieägaravtal där någon känner sig lurad, men se till så att villkoren är liknande och rättvisa för alla olika ägare. 

Du kan inte minska eller sälja av ditt innehav så pengarna är inlåsta.

Det kan också vara bra att försäkra sig om att grundarna har en inlåsning som till exempel innebär att de inte får sälja aktier i bolaget förrän om ett visst antal år. För att grundarna och ledningen ska vara motiverade är det också viktigt att de äger en tillräckligt stor del av bolaget.

”Ta dig tid att göra en legal 'due dilligence' så att det till exempel inte finns aktieägaravtal som skapar betydande fördelar för vissa delar av ägarlistan”, säger Henrik Persson Ekdahl.

Men det kan ofta vara ett kostsamt arbete, enligt Stefan Backlund, som därför menar att det är bra att investera tillsammans med mer erfarna aktörer som i regel har full koll på juridiken.

När man väl bestämt sig för att investera i ett onoterat bolag är det av yttersta betydelse att komma ihåg att det faktiskt är en långsiktig investering.   

”I normalfallet finns det inte någon likviditet. Du kan inte minska eller sälja av ditt innehav så pengarna är inlåsta, ofta under mycket lång tid”, säger Ann Grevelius.

”Var beredd på att det kan ta flera år innan du kan få möjlighet till utdelning eller försäljning”, säger Henrik Persson Ekdahl.

På frågan om vilket tålamod en affärsängel bör ha, svarar experterna att det bör vara ”mycket stort” eller till och med ”oändligt”. Om man måste definiera en tidsram kan runt tio år vara rimligt.

En rimlig målbild kan vara att göra tio gånger pengarna.

Ibland sker en lyckad exitprocess genom en börsnotering, men ofta genom ett uppköp från ett riskkapitalbolag eller ett större företag i samma industri.

”Man måste sätta rimliga mål och förstå att det tar tid. Jag tror inte på snabba noteringar. Det är bättre att hitta starka partners och bygga ett starkt bolag innan man går till börsen”, säger Anders Borg.

Det långsiktiga åtagande innebär höga risker – men också en hög potentiell vinst. Ett rimligt avkastningsmål är att försöka göra minst tio gånger pengarna. Därför är det är bra att räkna bakåt från denna nivå när man ska komma fram till en bolagsvärdering vid den initiala investeringen.

”Om det är ett väldigt tidigt bolag så får man räkna med en tioårshorisont och höga risker. Det ska man såklart ha betalt för och en rimlig målbild kan vara att göra tio gånger pengarna. Om det istället rör sig om ett bolag som kommit längre och kanske till exempel närmar sig en börsnotering, så är investeringshorisonten kortare och risken betydligt lägre, och då kan en dubblering av värdet vara attraktivt. Varje situation och bolag är unikt”, säger Ann Grevelius.

Men det är inte alls säkert att du får någon avkastning alls på dina pengar, även om det det är svårt att säga hur stor andel av alla startupbolag som misslyckas. 

Det kan vara frustrerande att vänta på den där 'proppen' ska gå ut. När den väl gör det är det absolut bästa känslan som finns.

Enligt en nylig undersökning från analysföretaget CB Insights har nästan hälften av de startupbolag som gått i konkurs gjort det på grund av en svag efterfrågan av deras produkt eller tjänst på marknaden. Bara i 30 procent av fallen har det berott på brist av kapital.

De svenska affärsänglarnas kanske allra viktigaste råd blir därför att sprida sina risker och ”inte satsa allt på ett kort.”

”Endera genom att enbart investera en mindre del av sin förmögenhet i onoterat eller att man äger andelar i minst 10-20 onoterade bolag”‚ säger Stefan Backlund.

”Man kan inte lägga alla ägg i en korg och huvuddelen av portföljen ska innehålla vanliga aktier och fastigheter, med mera”, säger Anders Borg.

Men om man har råd att binda upp så väl sin energi och kapital under en längre period är startupbolag ett väldigt attraktivt tillgångsslag.

”Det är ofta väldigt spännande tider, men det kan vara frustrerande att vänta på den där 'proppen' ska gå ut. När den väl gör det är det absolut bästa känslan som finns”, säger Stefan Backlund.

Guide från 2017: Så investerar du i onoterade bolag 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer