Annons

Sveriges nya finanscentrum: Upplands Väsby

Byrne Murphy och Digiplex vd Gisle Eckhoff.
Byrne Murphy och Digiplex vd Gisle Eckhoff. Foto: Jonas Eng
Glöm Stureplan. Sveriges nya finanscentrum ligger i Upplands Väsby, inklämt mellan ett skogsparti och ett järnvägsspår. Hit vill snart hela nordens finanselit flytta.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det första säkerhetslagret består av taggtrådsstängsel. Nästa av ett område fyllt av övervakningskameror och sensorer. Efter det kommer en vall som också skyddar mot översvämningar. Om du mot förmodan kommit så långt väntar slussar som du inte kommer igenom utan ansiktsigenkänning eller fingeravtryckssensorer. Väl igenom det, så har du fortfarande inte ens kommit i närheten av något värdefullt.

”Säkerheten är ett av våra främsta försäljningsargument”, säger Byrne Murphy, styrelseordförande för bolaget Digiplex.

Det är ogästvänligt, ligger otillgängligt till och dessutom är hyrorna skyhöga. Så vad är det som får finanseliten att fundera på att flytta in i något som mest liknar ett högsäkerhetsfängelse i Upplands Väsby? Till att börja med samma sak som fått Google att flytta till Finland och Facebook att flytta till Luleå: Datakraft.

 

Vad är det som får finanseliten att fundera på att flytta in i något som mest liknar ett högsäkerhetsfängelse i Upplands Väsby? 

 

Byrne Murphys bolag har investerat en miljard kronor för att bygga ett gigantiskt datacenter i Upplands Väsby. Nästa år kommer kunderna att börja flytta in i det som tidigare var en chokladfabrik.

Infrastrukturen är, som alltid när det kommer till nya datacenter, massiv. I starten kommer datacentret ha 16 megawatt in men inom två år ska det vara utbyggt till 30 megawatt – mer energi än alla hushåll i Upplands Väsby förbrukar i dag.

Det som förklarar finansindustrins intresse för Upplands Väsby är Digiplex första kund: Nasdaq. Den första hyresgästen kommer att vara servrarna för alla Nordens och Baltikums börser.

”Nasdaq är inte någon jättestor hyresgäst i yta mätt. Men man kan säga så här, dit de går tenderar andra att följa efter”, säger Byrne Murphy.

Dagens börshandel är sedan länge helt digitaliserad. Handlarnas servrar är optimerade för att fungera så snabbt som möjligt. Det gör att den enda kvarvarande möjligheten att förkorta tiden från beslut till transaktion är det fysiska avståndet till börsens servrar. Mäklarfirmor lägger därför sina servrar intill börsens för att få kortast möjliga ordertid. 

Företaget Digiplex ägs av två amerikaner med djupa fickor, William Conway och Byrne Murphy. Den initiala investeringen på en miljard har de tagit utan att ens fråga en bank om lån. Själva affärsmodellen för datacenter är att teckna extremt långa kontrakt med kunderna. Långa kontrakt ger stabil och förutsägbar avkastning.

En arkitektskiss som visar hur datacentret i Upplands Väsby ska se ut. Foto: Digiplex.

”Genom att inte blanda in någon annan i bygget kan vi göra det precis så som vi och kunderna vill ha det. Nyckeln är att datacentret aldrig någonsin får sluta fungera. I Norge har vår anläggning gått i 15 år utan att gå ned en enda gång”, säger Byrne Murphy.

Den stora kostnaden för datacenter är den massiva elförbrukningen som kommer av att kyla ned serverhallarna. Kallt klimat och stabila elnät är därför optimalt för datacenter vilket gjort Norden till en av världens mest attraktiva platser att lagra data på. Men Sveriges grannländer har den senaste tiden sänkt elskatterna vilket gjort att Sverige inte blivit fullt lika attraktivt. I Finland är skatten 8 öre/kilowattimme jämfört med 29 öre i Sverige. I Norge finns förslag på att sänka skatten från 14 öre/kilowattimme till 0,5 öre. Byrne Murphy är dock övertygad om att Sverige kommer att ändra sig och gå samma väg.

”Ja, Sverige måste sänka elskatten. Vinsten av att få ett datacenter med alla kringtjänster är så mycket större än de skatteintäkter som förloras”, säger han.

Lagom till att snön och kylan drar in över Stockholm kommer Nasdaq att flytta in i Digiplex. Efter det kommer det som Byrne Murphy kallar ’fas 2’ en inte alltför vild gissning är att det handlar om alla finansaktörer som vill ha sina servrar bredvid börsen.

Så vid den här tiden nästa år kan vi räkna med att majoriteten av alla affärer på finansmarknaderna i Norden sker här - intill en skogsdunge i Upplands Väsby.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies