Hoppa till innehållet

Sveriges nya finanscentrum: Upplands Väsby

Glöm Stureplan. Sveriges nya finanscentrum ligger i Upplands Väsby, inklämt mellan ett skogsparti och ett järnvägsspår. Hit vill snart hela nordens finanselit flytta.

Byrne Murphy och Digiplex vd Gisle Eckhoff.
Byrne Murphy och Digiplex vd Gisle Eckhoff.Foto: Jonas Eng

Det första säkerhetslagret består av taggtrådsstängsel. Nästa av ett område fyllt av övervakningskameror och sensorer. Efter det kommer en vall som också skyddar mot översvämningar. Om du mot förmodan kommit så långt väntar slussar som du inte kommer igenom utan ansiktsigenkänning eller fingeravtryckssensorer. Väl igenom det, så har du fortfarande inte ens kommit i närheten av något värdefullt.

”Säkerheten är ett av våra främsta försäljningsargument”, säger Byrne Murphy, styrelseordförande för bolaget Digiplex.

Det är ogästvänligt, ligger otillgängligt till och dessutom är hyrorna skyhöga. Så vad är det som får finanseliten att fundera på att flytta in i något som mest liknar ett högsäkerhetsfängelse i Upplands Väsby? Till att börja med samma sak som fått Google att flytta till Finland och Facebook att flytta till Luleå: Datakraft.

 

Vad är det som får finanseliten att fundera på att flytta in i något som mest liknar ett högsäkerhetsfängelse i Upplands Väsby? 

 

Byrne Murphys bolag har investerat en miljard kronor för att bygga ett gigantiskt datacenter i Upplands Väsby. Nästa år kommer kunderna att börja flytta in i det som tidigare var en chokladfabrik.

Infrastrukturen är, som alltid när det kommer till nya datacenter, massiv. I starten kommer datacentret ha 16 megawatt in men inom två år ska det vara utbyggt till 30 megawatt – mer energi än alla hushåll i Upplands Väsby förbrukar i dag.

Det som förklarar finansindustrins intresse för Upplands Väsby är Digiplex första kund: Nasdaq. Den första hyresgästen kommer att vara servrarna för alla Nordens och Baltikums börser.

”Nasdaq är inte någon jättestor hyresgäst i yta mätt. Men man kan säga så här, dit de går tenderar andra att följa efter”, säger Byrne Murphy.

Dagens börshandel är sedan länge helt digitaliserad. Handlarnas servrar är optimerade för att fungera så snabbt som möjligt. Det gör att den enda kvarvarande möjligheten att förkorta tiden från beslut till transaktion är det fysiska avståndet till börsens servrar. Mäklarfirmor lägger därför sina servrar intill börsens för att få kortast möjliga ordertid. 

Företaget Digiplex ägs av två amerikaner med djupa fickor, William Conway och Byrne Murphy. Den initiala investeringen på en miljard har de tagit utan att ens fråga en bank om lån. Själva affärsmodellen för datacenter är att teckna extremt långa kontrakt med kunderna. Långa kontrakt ger stabil och förutsägbar avkastning.

En arkitektskiss som visar hur datacentret i Upplands Väsby ska se ut. Foto: Digiplex.

”Genom att inte blanda in någon annan i bygget kan vi göra det precis så som vi och kunderna vill ha det. Nyckeln är att datacentret aldrig någonsin får sluta fungera. I Norge har vår anläggning gått i 15 år utan att gå ned en enda gång”, säger Byrne Murphy.

Den stora kostnaden för datacenter är den massiva elförbrukningen som kommer av att kyla ned serverhallarna. Kallt klimat och stabila elnät är därför optimalt för datacenter vilket gjort Norden till en av världens mest attraktiva platser att lagra data på. Men Sveriges grannländer har den senaste tiden sänkt elskatterna vilket gjort att Sverige inte blivit fullt lika attraktivt. I Finland är skatten 8 öre/kilowattimme jämfört med 29 öre i Sverige. I Norge finns förslag på att sänka skatten från 14 öre/kilowattimme till 0,5 öre. Byrne Murphy är dock övertygad om att Sverige kommer att ändra sig och gå samma väg.

”Ja, Sverige måste sänka elskatten. Vinsten av att få ett datacenter med alla kringtjänster är så mycket större än de skatteintäkter som förloras”, säger han.

Lagom till att snön och kylan drar in över Stockholm kommer Nasdaq att flytta in i Digiplex. Efter det kommer det som Byrne Murphy kallar ’fas 2’ en inte alltför vild gissning är att det handlar om alla finansaktörer som vill ha sina servrar bredvid börsen.

Så vid den här tiden nästa år kan vi räkna med att majoriteten av alla affärer på finansmarknaderna i Norden sker här - intill en skogsdunge i Upplands Väsby.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera