Hoppa till innehållet

Sveriges snabbaste superdator i drift med hjälp av Wallenberg-pengar

Just nu pågår flera superdatorprojekt i Sverige. Med hjälp av donationer på 300 miljoner kronor från familjen Wallenberg har nu Linköpings universitet invigt superdatorn Berzelius som blir snabbast på ai i Sverige.

Superdatorn Berzelius finns på Linköpings universitet.
Superdatorn Berzelius finns på Linköpings universitet.

Den nya superdatorn Berzelius, döpt efter vetenskapsmannen Jacob Berzelius, har en prestanda på 300 petaflops för ai-beräkningar. Det gör den till snabbast i sitt slag i Sverige, enligt universitetet.

”Vår nya superdator är ett kraftfullt tillskott för den viktiga forskningen inom bland annat livsvetenskaperna, maskininlärning och artificiell intelligens”, meddelar Jan-Ingvar Jönsson, rektor för Linköpings universitet.

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse har genom en donation på 300 miljoner kronor möjliggjort bygget av superdatorn.

”För forskningen i Sverige så är vi väldigt glada över att Wallenbergstiftelserna kunnat vara med och bidra till att vi nu får beräkningsinfrastruktur i världsklass på plats som kompletterar och stärker de stora forskningssatsningar vi gjort senare år inom bland annat ai, matematik och datadriven life-science”, säger Marcus Wallenberg, i ett uttalande.

Arbetet med Berzelius kommer att vara fokuserat på ai och maskininlärning. Framför allt är det forskning kopplat till program som finansieras av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, till exempel Wallenberg AI Autonomous Systems and Software Program, Wasp.

Di Digital har tidigare rapporterat om att KTH bygger en superdator på 10 petaflops, men enligt universitet är snabbheten jämförbar då det är olika nivåer av precision i i beräkningarna. Berzelius är dock bättre anpassad för ai och maskininlärning.

Läs mer: KTH bygger ”Sveriges snabbaste dator” för 100 miljoner

 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera